Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правові системи сучасності 2010.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
779.78 Кб
Скачать

Тема: Правова система Англії

План.

1.Причини виникнення англійського загального права.

2. Загальна характеристика і особливості загального права.

3.Структура англійського загального права.

4. Джерела англійського загального права.

Ключові поняття: загальне право, право справедливості, судовий прецедент.

Сім’ю загального права називають по-різному: англосаксонська правова сім’я, англо-американська правова сім’я.

При вивченні даної правової сім’ї необхідно знати історичні умови суспільно-політичного і правового життя.

Англійське загальне право розвивалось автономним шляхом, зв’язки з континентальною Європою мали на нього незначний вплив.

В історії становлення і розвитку англійського права можна відокремити декілька основних етапів. Формуванню загального права передував період англосаксонського права як права місцевого, локального, яке діє на обмеженій території.

Перший етап у формуванні англійського загального права пов’язаний з формуванням права як централізованого і загальнонаціонального, норми якого складались в практиці королівських суддів.В 1066 р. Англія була завойована норманцями. З цього часу починається період становлення і розвитку загального права, яке розповсюджується на всю територію. Іншими словами загальне право – це право, загальне для всієї Англії. До кінця 13 ст. зростає роль і значення статутного права.

В 13-15 ст., у зв’язку з великими соціальними змінами у феодальному суспільстві Англії, з розвитком товарно-грошових відносин, зростом міст, переходом від натурального феодального господарства до товарно-грошових відносин, виникла необхідність вийти за жорсткі рамки закритої системи прецедентів. Цю роль на себе взяв королівський канцлер, який вирішував в порядку певної процедури спори, з якими їх учасники звертались до короля. Завершується цей етап в 14 ст. Першою кризою системи загального права, яка призвела до появи винятково англійського феномену – права справедливості. Так, поряд з загальним правом склалось право справедливості.

Наступний етап, який охопив 14-19 ст., пов’язують з реформуванням архаїчного загального права і переходом до сучасного права.

Сучасний період у розвитку загального права характеризується такими особливостями.

В 20 ст. зросла роль законів і регламентів в англійському праві, в результаті чого консерватизм постулатів загального права зазнали впливу часу. Закони,що приймає парламент, і акти делегованого законодавства поступово перетворюються в основне джерело правових норм. Разом з тим, норми загального права і судовий прецедент продовжують зберігати свої позиції.

Англійська гілка англо-американської правової сім’ї охоплює Англію, Ірландію, Австралію, Нову Зеландію, Індію, Нігерію і багато інших країн Британської співдружності. В свою чергу, американське право, яке являє собою американізовану версію англійського права, діє тільки в 49 штатах США.

Концепція побудови системи загального права зовсім інша, ніж в романо-германській правовій сім’ї. Система загального права не знає поділу на галузі. В загальному праві відсутній поділ на публічне і приватне право. Тут його замінює поділ на загальне право і право справедливості. Це пояснюється історичними особливостями формування загального права.

Право справедливості – це сукупність норм, які створювались судом Лорд-канцлера для того, щоб доповнювати систему загального права. Право справедливості включає в себе вирішення спорів про нерухомість, про торгові товариства, справи пов’язані з тлумаченням заповітів і ліквідацією спадщини. Загальне право – це система архаїчних норм, які існували в Англії і різні періоди, включає крім кримінального, договірне право, питання цивільної відповідальності.