Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Правила_роботи_з_вправами_у_середовищi_ЕЛАНТЕС(1) (1)

.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
41.47 Кб
Скачать

Правила роботи

з вправами у середовищі ЕЛАНТЕС

ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА

1. Кнопка «next» дозволяє переходити від одного завдання до іншого.

2.Внизу у вікні вправи може знаходитися кнопка «listen». Ця кнопка дає можливість повторно переглянути відео/аудіо фрагмент під час виконання вправи.

3. Зверху на закладках написані номери вправ.

4. Дещо нижче, горизонтально, розташована стисла фраза-завдання до кожної вправи.

5. Оцінюється кожна робота автоматично по 100 бальній шкалі, але можлива інша кількість балів, яку автор закладає в урок під час проектування.

6. Перевірений протокол з оцінкою та помилками зберігається у базі даних на сторінці учня, і який можна переглянути у будь-який час.

ПРЕЗЕНТАЦІЙНІ СТОРІНКИ

На цих сторінках відбувається тільки презентація навчального матеріалу, а за ними слідують інтерактивні вправи.

1. Vocabulary (Словник). До складу частини електронних мультимедійних модульних уроків (ЕММУ) входить словник «Vocabulary», який звучить один раз в автоматичному режимі. У словничку містяться слова, важливі для даного ЕММУ, які необхідно вивчити чи повторити, щоб краще зрозуміти змісту даного мультимедійного уроку. Якщо необхідно прослухати певне слово ще раз, то потрібно натиснути на кнопку, яка знаходиться ліворуч від слова. Після вивчення слів необхідно натиснути на кнопку «next», щоб перейти до виконання завдань.

2. Video Presentation Page (Презентаційна відео сторінка). На цій сторінці подається відео фрагмент для перегляду, який можна повторювати необмежену кількість разів. Відео може подаватись перед будь-якою вправою, згідно сценарію автора. Якщо після перегляду необхідно відповісти на запитання, то ці запитання виводяться на презентаційну панель і перед переглядом відео учень має можливість познайомитись з ними, а під час перегляду відео запитання залишаються на екрані.

3. Text Presentation Page (Презентаційна сторінка тексту). На цій сторінці подається текст для читання. Текст може подаватись перед будь-якою вправою, згідно сценарію автора. Якщо після читання необхідно відповісти на запитання, то ці запитання виводяться на презентаційну панель і під час читання тексту учень має можливість познайомитись з ними та знайти відповіді у тексті.

ІНТЕРАКТИВНІ ВПРАВИ

1. Вправа “Match”. На моніторі з’являються два стовпчики слів. Тут необхідно з’єднати певні пари слів чи фрази. З’єднувати можна у довільному порядку. З’єднані пари переміщаються у третій стовпчик. Щоб виправити помилку, достатньо натиснути на «неправильну» пару і слова повернуться на попереднє місце.

2. Вправа «Вибрати відповідь на запитання». На моніторі з’являються запитання і варіанти відповіді. Виберіть мишкою правильну відповідь. Можна вибрати іншу відповідь. Фіксується та перевіряється останній вибір.

3. Вправа «Вставити пропущені слова» у текст. На екрані монітора з’являється текст з пропусками. Необхідно натиснути на пропуск у тексті (він стане червоним), потім вибрати слово внизу, яке необхідно вставити у даному місці. Слово переміщається у вибране місце. Помилкову відповідь можна виправити натиснувши мишкою на слово (воно повернеться на попереднє місце внизу).

4. Вправа «Вибрати пропущені слова із списку». На екрані монітора з’являється текст з пропусками-боксами. Необхідно натиснути на стрілочку бокса у тексті. «Випаде» список із декількох слів. Необхідно вибрати одне слово у даному місці. Помилкову відповідь можна виправити натиснувши мишкою на стрілочку і повторити вибір.

5. Вправа «Надрукувати пропущені слова» у тексті. Для виконання завдання даної вправи необхідно скористатись клавіатурою і надрукувати у боксі необхідне слово чи текст.

6. Вправа «Заміна початкового слова/слів» у тексті. Для виконання завдання даної вправи необхідно скористатись клавіатурою і надрукувати у боксі необхідний текст, замінивши те слово чи групу слів, які даються. Підвівши маркер мишки до бокса, можна побачити початкове слово на маркері.

7. Вправа «Вибрати відповідь до ілюстрації». На моніторі з’являється запитання та ілюстрація і варіанти відповіді. Виберіть мишкою правильну відповідь. Можна вибрати іншу відповідь. Фіксується та перевіряється останній вибір.

8. Вправа «письмова робота». На екрані ліворуч знаходиться панель із завданням. Необхідно скористатись клавіатурою і надрукувати те, що вимагає завдання.

Які принципи роботи з даним типом вправ?

8.1. Якщо завдання виконується у режимі «урок», тобто учень навчається, то на сторінці даної вправи еталон завдання відкритий і за допомогою кнопки “prompt” учень має змогу перевірити правильність своєї роботи. Натискання кнопки 1 раз не впливає на оцінку. Повторне натискання цієї ж кнопки до того ж самого завдання знижує оцінку на 1 бал і т.д. Біля кнопки “prompt” знаходиться «лічильник» у вигляді «0.000», якщо учень починає працювати на клавіатурі, то цифра змінюється. Якщо робота виконана правильно, то у віконечку з’явиться цифра «1.000».

8.2. Якщо завдання виконується у режимі «практика», тобто матеріал активізується, то на сторінці даної вправи еталон завдання закритий. Є тільки «лічильник», який допомагає учню контролювати правильність своїх дій. Якщо робота виконана правильно, то у віконечку з’явиться цифра «1.000».

8.3. Якщо завдання виконується у режимі «тестування», тобто проводиться контроль знань, то на сторінці даної вправи еталон завдання закритий, лічильник може бути відсутній. Учень, як і на папері, не має змоги контролювати правильність своїх дій, тому повинен бути дуже уважний. Учень може виправляти свою роботу, доки не завершив роботу, виправлення не враховуються. Фіксується і оцінюється кінцевий варіант відповіді.

9. Вправа «розподіл слів на групи». На екрані ви бачите зверху горизонтальну стрічку із завданням, наприклад: “розподіліть слова у два (можливо, три) стовпчики: «дикі тварини та домашні тварини». Необхідно мишкою натиснути на стовпчик «дикі тварини» а потім натиснути усі слова цієї групи. Потім те ж саме потрібно зробити з другим стовпчиком. Щоб виправити помилку, необхідно натиснути на «помилкове» слово, воно повернеться на попереднє місце, а потім натисніть на правильний стовпчик а потім на слово.

10. Вправа «диктант». На екрані ліворуч знаходиться панель із відео/аудіо плеєром. Необхідно послухати фрагмент і надрукувати те, що чути у наушники, скористатись клавіатурою, або надрукувати те, що вимагає завдання. Кількість прослуховувань необмежена.

ОЦІНЮВАННЯ РОБОТИ

1. Якщо учень виконав усі завдання уроку, то натиснувши «next», він тим самим закінчує всю роботу з ЕММУ (мультимедійним уроком). Комп’ютер відразу за декілька секунд перевіряє роботу і ставить оцінку (максимальна 100 балів).

Після цього з’являється повідомлення Lesson is over. Your mark is -- out of 100”. Необхідно натиснути на кнопку “report”, щоб побачити помилки, якщо такі є.

9. У протоколі фіксуються дані про виконану роботу, в тому числі помилкові відповіді та правильні. Після перегляду необхідно закрити протокол. Результат зберігається на персональній сторінці учня та на сторінці вчителя, де знаходяться списки усіх його груп.

ПЕРСОНАЛЬНІ СТОРІНКИ УЧНІВ

У кожного учня є персональна сторінка, «Особистий кабінет», яка дає йому можливість працювати з ЕММУ у розділі «ПРОГРАМА РОБОТИ», а також учень має можливість користуватися певними довідниками, які знаходяться у розділі «Бібліотека довідників».

3