Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fo2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
466.43 Кб
Скачать
  1. Порядок складання та подання декларації з податку на прибуток (характеристика декларації з податку на прибуток, періодичність та порядок її подання, методика складання)

Торік набула чинності нова форма Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, затверджена наказом Мінфіну України від 28.09.2011 року №1213. Нова Декларація №1213 є більш адаптованою до чинного законодавства. Подають цю Декларацію платники податку на прибуток незалежно від того, здійснювали господарську діяльність у звітному періоді чи ні. 

    Платники податку на прибуток звітують за календарний квартал, півріччя, три квартали, рік. Строк подання податкової звітності з податку на прибуток – не пізніше 40 – го календарного дня після останнього дня звітного періоду. Якщо він припадає на святковий або неробочий, то граничну дату подання переносять на перший операційний день після свята чи вихідного. Нагадуємо: Податкову декларацію з податку на прибуток підприємства №1213 подавати потрібно вже за І квартал 2012 року й надалі. Вперше її слід подати до податкової інспекції не пізніше 10.05.2012 року. Водночас, ті хто подає декларацію поштою, повинні пам’ятати, що надіслати останню потрібно не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації. 

Додатків у вказаній Декларації 13, що на 4 менше, порівняно з попередньою. Додатки – невід’ємна частина декларації. Однак це не означає, що всі 13 платник податків подає незалежно від наявності відповідних операцій. Якщо таких операцій немає, то й додатки не заповнюються і не подаються. Показники до декларації потрібно заносити наростаючим підсумком із початку звітного періоду (року) в національній валюті України – у гривнях без копійок з округленням за загальноприйнятими правилами. У разі відсутності операцій відповідні рядки як основної частини декларації, так і її додатків прокреслюють. 

Подаючи вперше Декларацію № 1213 за І квартал 2012 року, до неї повинні додати фінансову звітність усі платники податку на прибуток, крім суб’єктів малого підприємництва. До квартальної звітності додають форму № 1 „Баланс” і № 2 „Звіт про фінансові результати”. До Декларації за рік підприємства мають подавати всі форми, включаючи примітки. А суб’єкти малого підприємництва додають до прибуткової звітності „Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва”. Також за І квартал 2012 року до декларації з податку на прибуток платникам, які використовують тимчасові пільги з податку на прибуток із підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу України потрібно подати Звіт про використання платниками податку на прибуток підприємств вивільнених коштів, форму якого затверджено наказом Мінфіну від 21.12.2011 року № 1685.

Нагадуємо, що пунктом 57.1 статті 57 Кодексу визначено, що платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації. У разі коли останній день сплати припадає на вихідний або святковий день Кодекс не передбачає такої підстави, як перенесення строку сплати грошового/податкового зобов’язання. Тобто, за І квартал 2012 року платники податку на прибуток повинні будуть сплатити податкове зобов’язання за звітний період до 19 травня поточного року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]