Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
36-42, 64-69.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
92.34 Кб
Скачать

67. Основні принципи оцінки сорту пряжі та швейних ниток.

Якість пряжі залежить від товщини і довжини волокна: чим тонше і довше, тим вища якість пряжі. Кращими сортами пряжі вважаються мериносова, верблюжа, ангорська шерсть і мохер.

Розрізняють два типи вимог, що пред'являються до пряжі: технологічні та експлуатаційні. Технологічні вимоги визначають здатність пряжі добре перероблятися при виробленні тканин та інших виробів, а експлуатаційні - володіти певними властивостями у виробі (тканини) при носінні. Пряжа повинна задовольняти наступним вимогам: мати задану лінійну щільність з мінімальними відхиленнями і бути рівною по довжині, як на малих, так і на великих відрізках. В іншому випадку знижується якість тканин, погіршується процес їх вироблення або перевитрачається бавовна; володіти заданою міцністю і мінімальної Нерівномірність по міцності. володіти заданим подовженням і жорсткістю при розтягуванні з мінімальними відхиленнями від цих показників по довжині. Подовження, особливо пружне, і жорсткість в чому визначають будову тканини і експлуатаційні властивості; мати задану крутку і бути рівномірним по крутку. У зв'язку з тим, що багато властивостей пряжі залежать від її крутки, дотримання цієї вимоги має велике значення; бути чистою, з мінімальною кількістю бур'янистих домішок і пороків зовнішнього вигляду. Порушення цих вимог призводить до підвищеної обривності пряжі при її переробці і зниження якості виробів. Кожен вид пряжі повинен задовольняти певним вимогам, які записані в державних стандартах або технічних умовах.

Якість швейних ниток встановлюється залежно від їх фізико-механічних показників і наявності дефектів зовнішнього вигляду. Основним фізико-механічними показником, що впливає на оцінку ниток, є міцність. Для оцінки швейних ниток часто береться до уваги розривне навантаження, припускаючи, що на основі цього параметра може бути зроблено висновок про характерні властивості шиття. У діапазоні навантажень, при якому відбувається обрив нитки, що не шиють, оскільки при цьому значенні нитка руйнується. Сили, що діють на нитки під час шиття значно менше. Оцінка якості швейних ниток проводиться за наступними показниками: Показники структури і фізико-механічних властивостей; Стійкість забарвлення до фізико-хімічних впливів; Дефекти зовнішнього вигляду; Залежно від виду швейних ниток оцінка їх якості має свої особливості.

68. Основні принципи оцінки сорту текстильних матеріалів для швейних виробів. Дефекти текстильних матеріалів.

Для оцінки рівня якості текстильних виробів повинні бути використані показники експлуатаційних, гігієнічних, естетичних властивостей і технологічні показники. Значимість окремих властивостей може бути неоднакова для різних тканин і тканин одного призначення (жіночі пальтові вовняні, для молоді і жінок старшого віку за показниками естетичних властивостей будуть мати різне значення). Сортність текстильних товарів. Якість текстильних матеріалів оцінюється за стандартами або інший нормативно-технічної документації і характеризується сортом. На швейних фабриках для виготовлення виробів використовуються матеріали I сорту, в окремих випадках - II сорту. Несортная матеріали не застосовуються для швейних виробів. Сорт матеріалу встановлюється на текстильній фабриці і вказується на маркувальному ярлику кожного шматка. В основу визначення сорту бавовняних і шовкових тканин покладена система комплексної оцінки, згідно з якою виявлені при лабораторних випробуваннях тканини відхилення показників її фізико-механічних властивостей і стійкості фарбування від норм, встановлених в стандартах або технічних умовах на дану тканину, оцінюються в балах. Також балами оцінюються вади зовнішнього вигляду, виявлені при перегляді шматка тканини.

Дефекти текстильних матеріалів - пороки, які погіршують зовнішній вигляд виробів, що викликають зниження їх механічної міцності, що утрудняють обробку. До них належать дефекти волокон, ниток, тканин, трикотажу, одягу та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]