Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
36-42, 64-69.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
92.34 Кб
Скачать

66. Скріплюючі та оздоблюючи матеріали. Текстильна галантерея та фурнітура.

Для з'єднання окремих деталей одягу застосовують швейні нитки і клейові матеріали на основі синтетичних полімерів. Клейовий спосіб з'єднання дозволяє істотно поліпшити якість виробів і підвищує продуктивність праці при пошитті одягу. У процесі склеювання клейове речовина при створенні певного температурного режиму переходить у термопластичний стан. Під дією певного тиску клей проникає в склеювані матеріали і при охолодженні переходить у склоподібний стан. У результаті такого процесу виходить міцне з'єднання склеюваних поверхонь. За волокнистого складу швейні нитки поділяються на: х / б, лляні, шовкові, з штучних волокон і ниток, синтетичні. Швейні нитки в процесі з'єднання деталей одягу і її експлуатації відчувають великий вплив: розтягнення, вигини, стирання, удари і багато іншого.

До оздоблювальних матеріалів відносяться стрічки, тасьми, шнури, мережива. За призначенням оздоблювальні матеріали можуть бути поділені на три групи: 1) прикладні - стрічки і тасьми, службовці для окантовування і зміцнення країв швів на внутрішніх ділянках виробів, 2) декоративно-прикладні - стрічки, тасьми, шнури, використовувані для декоративного окантовування зовнішніх країв одягу , 3) декоративні - стрічки, емблеми, тасьми, шнури, мережива, виконують естетичні функції і службовці для прикраси одягу.

До текстильної галантереї відносять товари, вироблені з текстильної пряжі, ниток, тканин різними способами. Текстильну галантерею підрозділяють на підгрупи: нитки стрічкоткацькі, плетені, швейна галантерея, гардинно-тюлеві вироби та мережива, парасольки. Нитки залежно від призначення розрізняють швейні, в'язальні, штопальні, вишивальні. Текстильна галантерея - це широка група товарів з волокнистих матеріалів, які призначені для оздоблення одягу, білизни, виробів для житла. Асортимент текстильної галантереї представлений стрічками, тасьмою, шнурами, мереживами, краватками, хустками, шарфами і пр. аксесуарами. Вироби текстильної галантереї залежно від призначення повинні володіти різними споживчими властивостями. Оздоблювальні стрічки повинні бути надійними при експлуатації, мати міцну забарвлення. Для декоративної тасьми і мережив особливе значення мають естетичні властивості. Швейна фурнітура являє собою набір різних дрібниць аксесуарів і виробів, які застосовуються при виготовленні одягу. Фурнітуру також з успіхом використовують при ремонті одягу. Швейна фурнітура для ательє і приватних майстрів підрозділяється на функціональну і декоративну фурнітуру. Функціональна фурнітура - це можуть бути нитки, гудзики, кнопки, гачки, застібки всіх видів і модифікацій і безліч інших пристосувань. Декоративна швейна фурнітура, використовувана в ательє і приватними майстрами, призначена для створення якогось естетичного вигляду або способу, який покликаний виділити індивідуальність одягу. Для виконання даної задачі використовуються бісер, мережива, стрази, кнопки та інше. Найбільш поширена швейна фурнітура - це гудзики різних видів. Для прикраси можуть використовуватися гудзики з самого різного матеріалу: скла, морських раковин, різних сортів дерева і т. д. Для функціональних цілей зазвичай застосовують гудзики з пластмаси або металу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]