Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovaya.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
184.52 Кб
Скачать

2.2 Маркетингова та організаційно-економічна характеристика магазину.

Магазин спортивного спорядження «Атлантида» є власністю Гореславцева Артема Михайловича та має самостійний штамп. Метою діяльності підприємства є продаж товарів спортивного характеру з метою отримання прибутку.

Діяльність «Атлантиди» регулюється на підставі його Статуту і відповідно до виданих ліцензій на види діяльності.

«Атлантида» співпрацює з данськими торговими марками Robens, Outwell, Easy Camp, з якими будує свої взаємини на договірних основах. Працює в Києві та пропонує:

- інвентар для ігрових видів спорту, єдиноборств, плавання;

- товари для занять фітнесом і важкою атлетикою, відпочинку;

- широкий асортимент наметів, спальників, меблів, рюкзаків і аксесуарів; «Атлантида» пропонує продукцію тільки високої якості.

На формування цін на продукцію діє безліч факторів (обсяг, адреса доставки), тому для достовірності інформації необхідно уточнювати ціни у менеджерів. Надаються послуги:

  • оренда спеціального спорядження для відпочинку;

  • надання кваліфікованого інструктажу по вибору та користуванню інвентарем магазину;

  • спеціалізацією магазину «Атлантида» є закупівля та збут товарів спортивного призначення, та надання послуг щодо оренди та вибору даного товару.

Окрім сезонний чинників на діяльність магазину «Атлантида» роблять істотний вплив конкуренти в даному виді діяльності, оскільки продажем спортивного спорядження в Києві займаються щемагазини – «SportStyle», «Інтер-Спорт», «Марафон».

З кінця 2010 року «Атлантида» займається популяризацією активного і здорового способу життя в нашій країні. На сьогоднішній день магазин пропонує великий асортимент спортивного одягу, товарів та аксесуарів для активного проведення часу. «Атлантида» планує і в подальшому шалений розвиток і займається не тільки продажем, а й прокатом та сервісом спортивних товарів. Спортивний інвентар - пристрої, пристосування вузькоспеціального призначення, які використовуються при занятті різними видами спорту. Спортивний інвентар - термін, узагальнюючий використання різних спортивних снарядів, пристосувань, пристроїв, механічних та електронних засобів, використання яких передбачено правилами змагань з окремих видів спорту.

Більшість сучасних видів спорту припускають використання спортивних снарядів (м'яч, штанга, диск, спис, гиря, булава, стрічка, бруси, колоду й інші) або спеціальних пристосувань (лижі, ковзани, шолом, ключка, окуляри, велосипед, парашут, льодоруб і т.д.), що являються невід'ємною частиною виду спорту та сприяють досягненню найвищих досягнень в тому чи іншому виді спорту і забезпечують безпеку.

Спортивна індустрія при виробництві спортивного інвентаря широко використовує новітні досягнення науково-технічного прогресу. Завдяки науково-технічному прогресу та впровадження його досягнень у спорт, може виникнути ситуація, коли спортсмен перемагає не завдяки своїм фізичним і інтелектуальним здібностям чи можливостям, а завдяки тому, що у нього є інвентар, якого немає в суперників. Це порушує принцип чесного спортивного змагання. Тому дуже часто спортивне співтовариство, спортивні федерації встановлюють певні обмеження на використання тих чи інших досягнень з метою створення рівних можливостей для учасників спортивних змагань.

Для «Атлантиди» для здійснення основного виду діяльності – продаж спортивного спорядження, надання послуг щодо оренди та вибору товару - найбільш важливим чинником зовнішнього середовища є сезонний чинник - оскільки в зимових умовах істотно збільшуються можливості продажу спортивних товарів для зимових видів спорту і відповідно істотно зменшуються – для літнього відпочинку. Рухливість зміни асортименту при сезонному чиннику означає, що при настанні, наприклад, зими асортимент товарів для літнього відпочинку чи занятті конкретним видом спорту, що неможливий в зимовий час, істотно зменшується. Невизначеність асортиментного складу полягає в неможливості достатньо точно скласти графік попиту товарів протягом року.

Магазин функціонує в економічному середовищі, що включає в себе постачальників, споживачів і конкурентів. Підприємство працює з широким колом постачальників, що включають в себе як фірми та підприємства-виробники, розташовані на території України, так і підприємства, розташовані за її межами. Проведемо оцінку конкурентоспроможності магазину «Атлантида».

Для оцінки обрані п'ять критеріїв, за якими можна в основному оцінити комфорт для споживача при здійсненні покупки в тому чи іншому місці. Ці критерії універсальні для більшості роздрібних мереж і мало залежать від їх товарної спеціалізаціі.

Критерій 1: «Асортимент».

Оцінка задоволеності ассортименту товарів в магазинах зазначеної роздрібної мережі.

Критерій 2: «Близькість до транспортних потоків, наявність паркування».

Пропонувалося оцінити зручність розташування магазину, пристосованість торгової точки до прийому необхідної кількості покупців.

Критерій 3: «Персонал».

Оцінювалися підготовленість персоналу, комунікативні навички, зовнішній вигляд.

Критерій 4: «Наявність додаткових сервісів».

Чи застосовуються в магазині платіжні термінали для оплати за допомогою пластикових карт, кредитні програми, дисконтні програми, доставка товару, наскільки відлагоджен післяпродажний сервіс (у разі потреби) і т.д.

Критерій 5: «Інтер'єр та екстер'єр магазинів».

Респондентам пропонувалося оцінити зовнішній вигляд і внутрішній устрій магазинів. У тому числі - з точки зору зручності здійснення покупок - інформативних вітрин, зручність викладки, можливість комфортного переміщення по магазину, чистота, наявність сторонніх шумів і т.д.

Оцінка по кожному з критеріїв виставлялася за 10-бальною шкалою (таблиця 2.1).

Таблиця 2.1. Рейтинг купівельної привабливості магазинів спортивного інвентаря м. Києва.

Магазин

Асорти-мент (серед-ній бал)

Близькість до транспорт-них потоків, наявність парковки

(середній бал)

Персо-нал (серед-ній бал)

Наяв-ність додат-кових сервісів

(серед-ній бал)

Інтер'єр та екс-тер'єр магази-нів (серед-ній бал)

Сумар-ний серед-ній бал

1

«Атлантида»

7,6

5,3

6,5

7,1

7

6,7

2

«Марафон»

6,9

6,7

5,2

6,5

6,8

6,42

3

«Інтер-Спорт»

6,6

7,1

5,8

6,7

6,5

6,54

4

«Sport Style»

7,8

7,9

6,8

6,3

7,1

7,18

За підсумками опитування з'ясувалося, що для покупців ключовими характеристиками привабливості тієї чи іншої торгової мережі є наявність в магазинах навченого, комунікабельного та тактовного персоналу, а також сервіс і інтер'єр магазинів.

Як свідчать дані таблиці 4, лідером рейтингу є магазин «SportStyle». Аутсайдером рейтингу за цими критеріями виявився «Марафон», і не важко припустити, що закладений в ньому негатив вже не дозволив респондентам об'єктивно оцінити магазин за іншими критеріями. Наприклад, «Марафон» розташований в зручному і жвавому місці, однак за критерієм «Близькість до транспортних потоків, наявність парковки» мережа отримала одну з найнижчих оцінок. Негатив наклався фоном. Таким чином, об'єкт дослідження курсового проекту - магазин «Атлантида» займає в рейтингу друге місце.

Проведемо аналіз споживачів підприємства торгівлі. Результати аналізу рівня середньодушового доходу на одного члена сім'ї, проведеного за результатами опитування покупців, представлені в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2. Оцінка середньодушового доходу покупців магазину «Атлантида».

Рівень доходу, грн.

Частка,%

1500-2000

18

2001-3000

25

3001-4000

36

4001-5000

12

БІльше 5000

9

Як показують дані таблиці 2.2, найбільший відсоток покупців магазину «Атлантида» має дохід від 1500 грн. до 4000 грн. Так само встановлено, що серед них домінують респонденти у віці 18-30 років (таблиця 2.3).

Таблиця 2.3. Вікова характеристика покупців магазину «Атлантида»

Вік

Частка, %

18-30 років

48

31-40 років

29

41-50 років

15

Старше 50 років

8

Таким чином, при формуванні асортименту магазину «Атлантида» орієнтується саме на покупців з вказаним рівнем доходу і віковою категорією.

Асортимент товарів, представлений у магазині «Атлантида», включає в себе наступні групи товарів: одяг і взуття, спортивні товари та спорядження до них, товари для відпочинку та туризму.

Асортимент «Атлантида», орієнтований на широкі верстви населення. Компанія орієнтована на масового покупця, тому пропонує товари за цінами середнього і нижче середнього рівнями. Так само надаються різні додаткові послуги:

  • послуги з ремонту та підготовки гірських лиж і сноубордів;

  • послуги з підготовки ковзанів;

  • послуги з підготовки бігових лиж.

В «Атлантиді» лінійний тип організаційної структури управління. Він характеризується лінійними формами зв'язку між ланками управління і, як наслідок, концентрацією всього комплексу функцій управління та вироблення управлінських дій в одній ланці управління.

Сутність лінійного управління полягає в тому, що очолює кожен виробничий підрозділ керівник, який здійснює всі функції управління. Кожен працівник підрозділу безпосередньо підпорядковується тільки цьому керівнику. В свою чергу, останній є підзвітним вищому органу. Підлеглі виконують розпорядження тільки свого безпосереднього керівника. Вищий орган (керівник) не має права віддавати розпорядження робітникам, минаючи їх безпосереднього керівника (тобто реалізується принцип єдиноначальності керівництва). Окремі спеціалісти допомагають лінійному керівнику збирати та обробляти інформацію, аналізувати господарську діяльність, готувати управлінські рішення, але самі вказівок та інструкцій керованому об'єкту не надають. Організаційна структура управління магазину «Атлантида» представлена ​​на рис.1

Директор

Головний бухгалтер

Адміністратор

Начальник сервісного центру

Охорона

Касири

Служба сервису

Комірник

Продавці

Бухгалтер по товароруху

Рис. 1. Організаційна структура управління магазину «Атлантида»

Розподіл посадових обов'язків:

1. Директор магазину:

- Контроль за роботою і узгодженістю всіх працівників компанії;

- Контроль за маршрутами по доставці, їх координація і коректування у разі необхідності;

- Контроль за документообігом і звітністю;

-Дотримання бюджету;

- Затвердження графіків, табелів відомостей по заробітній платі та її нарахування;

- Організація та керівництво господарською діяльністю компанії;

- Контроль за приходом і витратою товарів на складах, проведенням інвентаризацій;

- Підбір персоналу на вакантні посади;

- Прийом на роботу і звільнення;

- Прийом та обробка заявок від ТП і клієнтів.

2. Головний бухгалтер:

- Формування облікової політики;

- Формування проводок на підставі первинних документів;

- Формування первинних документів в рамках своєї компетенції;

- Відображення проводок в регістрах бухобліку;

- Автоматизація бухобліку та документарної роботи бухгалтерії;

- Зберігання даних і документів;

- Моніторинг чинного законодавства в частині бухобліку;

- Податкове планування та оптимізація оподаткування;

- Взаємодія з підрозділами компанії і сторонніми організаціями;

- Контроль за роботою підлеглих;

- Захист інтересів компанії у взаєминах з юридичними та фізичними особами;

- Контрольні заходи, перевірки, ревізії, звірки, консультації;

- Надання оперативної інформації керівництву про фінансовий стан організації;

- Забезпечення своєчасності і повноти сплати податків;

- Здача звітності;

- Оформлення пакету документів для отримання кредитів у банках;

- Розподіл грошових коштів, що знаходяться на розрахункових рахунках;

- Збереження комерційної таємниці;

- Контроль суворого дотримання штатної, фінансової і касової дисциплін; кошторисів і видатків; законності списання нестач, дебіторської заборгованості, інших втрат.

3. Бухгалтер по товароруху:

- Контроль і переміщення матеріалів на складімагазину;

- Проведення інвентаризації на складі;

- Аналіз залишків по складі;

- Візуальна звірка даних в комп'ютері з фактичною наявністю продукції на складі щоб уникнути помилок програми.

4. Адміністратор:

- Прийом і відпуск товарів;

- Розміщення товарів у торговельному залі за рекомендаціями мерчендайзерів;

- Несення матеріальної відповідальності за ввірені цінності;

- Регулювання роботи продавців та касирів в торговому залі;

- Вирішення конфліктних ситуацій з клієнтами.

5.Начальнік сервісного центру:

- Проводити навчання безпечним методам і прийомам роботи служби сервісу;

- Забезпечувати своєчасну видачу спеціального одягу, спеціального взуття, засобів індивідуального захисту відповідно до встановлених норм;

- Забезпечувати виконання правил з охорони праці при монтажі, демонтажі, експлуатації та ремонті устаткування, підйомних пристосувань і електрообладнання;

- Забезпечувати ефективну роботу вентиляційних та опалювальних систем;

- Не допускати прийняття в експлуатацію після ремонту устаткування і транспортних засобів з відхиленням від технічних норм, вимог та правил, а також без оформлення належних документів;

- Контролювати справний технічний стан довіреного обладнання;

- Брати участь в аналізі причин аварій і нещасних випадків, пов'язаних з експлуатацією обладнання, розробляти і впроваджувати заходи щодо їх попередження.

6. Продавець:

-Дотримуватися правил внутрішнього розпорядку, затвердженого адміністрацією магазину;

-Стежити за порядком і чистотою в торговому залі та підсобних приміщеннях;

-Ввічливо і коректно вести бесіду з покупцями, рекламуючи продавані товари і максимально зацікавлюючи клієнтів у скоєнні покупці;

-Досконало знати продаваний товар і його особливості;

-Брати участь в інвентаризації товару;

-Забезпечити повноту представлення в торговому залі асортиментного переліку зі складу;

-Забезпечити наявність цінників.

7. Касир:

- Дотримуватися правил внутрішнього розпорядку, затвердженого адміністрацією магазину;

-Стежити за порядком і чистотою за касовою стійкою;

- Ввічливо і коректно вести бесіду з покупцями, рекламуючи продавані товари і максимально зацікавлюючи клієнтів в здійсненні покупки;

- Точно і швидко проводити розрахунок з покупцями, як за готівковий розрахунок, так і по банківських картах;

- Вести книгу касира-операціоніста;

- Виробляти упаковку і видачу товару;

- Грамотно оформляти повернення грошей при відмові клієнта від покупки.

-Брати участь в інвентаризації товару.

8.Комірник:

- Дотримуватися правил внутрішнього розпорядку, затвердженого адміністрацією магазину;

-Стежити за порядком і чистотою на складі;

- Здійснює роботи з приймання, зберігання та відпуску товарно-матеріальних цінностей на складах;

- Підготовка товару до видачі в торговий зал.

- Проводити відвантаження та приймання продукції згідно оформленим відповідним чином документам (рахункам фактурами, накладними, пр.).

- Бере участь у проведенні інвентаризацій товарно-матеріальних цінностей.

- Веде облік складських операцій.

9.Служба сервісу:

- Отримує на складі комплектуючі для збірки замовлень (у разі великого замовлення чи доставки);

- Здійснює доставку товарів до покупця;

- Виробляє установку кріплень на лижі (сноуборди);

- Виробляє заточку ковзанів.

10.Служба безпеки:

- Несе службу по охороні об'єктів і матеріальних цінностей;

- Здійснює контроль за ввезенням і вивозом (винесенням) матеріальних цінностей;

- Проводить огляд речей, а також особистий огляд робочих і службовців підприємства;

- Здійснює контроль за роботою встановлених на підприємстві приладів охоронної і охоронно-пожежної сигналізації; повідомляє про їх спрацьовуванні начальнику охорони (старшому зміни), черговому по об'єкту, а при необхідності - в орган внутрішніх справ або в пожежну частину;

- З'ясовує причини спрацьовування сигналізації і вживає заходів до затримання порушників або ліквідації пожежі;

- Приймає під охорону від матеріально відповідальних осіб обладнані сигналізацією та іншими засобами захисту відокремлені приміщення;

- Вживає заходів щодо попередження та припинення правопорушень на об'єкті, що охороняється, аж до фізичного примусу;

- Здійснює затримання осіб, які намагаються незаконно вивезти (винести) матеріальні цінності з охоронюваного об'єкта або підозрюваних у здійсненні правопорушень, і супровід їх у вартове приміщення або відділення міліції.

Розділ 3.Рекомендації щодо покращення рекламної діяльності магазину «Атлантида».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]