Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
164.2 Кб
Скачать

2.3. Аналіз системи мотивації тов«Clean group»

Сучасна система управління персоналом базується на тому, що люди є найважливішим економічним ресурсом підприємства, джерелом його прибутків, конкурентоспроможності та процвітання. Тому мотивація персоналу як процес стимулювання працівників до здійснення ефективної діяльності, спрямованої на досягнення цілей підприємства, набуває першочергового значення, тим більше у сфері побутового обслуговування, де роль людини є першочерговою.

Підприємство «Clean Group» на сьогоднішній день складається з 21 працівника та працює за лінійною організаційною структурою (рис. 2.9)

Генеральний директор (власник)

Менеджер мобільних бригад

Технолог

Менеджер по роботі с клієнтами

працівник бригади

працівник бригади

працівник бригади

працівник бригади

Рис. 2.9. Організаційна структура ТОВ «Сlean Group»

Структуру управління підприємством можна охарактеризувати як лінійну, в голові кожного підрозділу стоїть керівник, що зосередив в своїх руках всі функції управління та здійснює особисте керівництво працівниками, що стоять у нього в підпорядкуванні. Його рішення, що передаються по ланцюжку зверху вниз обов’язкові для виконання нижчими ланками. Дана система є оптимальною для невеликого підприємства, проте, на нашу думку, не забезпечує прийняття рішень безпосередньо виконавцями робіт, оскільки всі рішення мають бути узгоджені з керівництвом.

Для аналізу вікового складу працівників згрупуємо дані у таблицю (табл. 2.4)

Таблиця 2.4

Віковий склад персоналу ТОВ «Сlean Group»

Вік, років

18-30

30-50

Більше 50-ти

Всього працівників

Середньооблікова чисельність працівників даного віку, осіб

2

13

6

21

Частка даної групи в загальному обсязі, %

9,5

61,9

28,6

100

З таблиці бачимо, що найбільш вагома вікова група «30-50 років», її доля складає понад 60%, така висока частка людей, які мають великий досвід роботи, забезпечують високу професійність виконання робіт.

Система оплати праці у «Сlean Group»регламентується Положенням про оплату праці ТОВ «Сlean Group». Це Положення визначає економічні, правові та організаційні засади оплати праці працівників, які перебувають у трудових відносинах з ТОВ «Сlean Group» на підставі трудового договору і спрямоване на забезпечення відтворювальної і стимулюючої функцій заробітної плати.

Згідно цього Положення у компанії можуть бути впроваджені:

1.Доплати і надбавки до посадових окладів працівників, які не мають обмежень за сферами діяльності.

2.Доплати і надбавки, що мають стимулюючий характер.

3. Доплати і надбавки у зв'язку із особливим характером виконуваної роботи.

4.Преміювання працівників для посилення їх матеріальної зацікавленості у вико­нанні планів і договірних зобов'язань, підвищення якості роботи, продуктивності та ефективності праці.

5. Компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати працівникам.

Аналіз матеріальної мотивації персоналу показав, що в компанії використовується тарифна система оплати праці, основою якої є штатний розпис апарату правління в ТОВ «Clean Group». В штатному розписі закріплені середні оклади керівників, спеціалістів та робітників підприємства.

В управлінні персоналом підприємства застосовуються наступні групи методів:

  1. Адміністративно-організаційні методи управління:

  • Регулювання взаємин співробітників за допомогою положень про структурні підрозділи й посадових інструкцій;

  • Використання владної мотивації (видання наказів, віддача розпоряджень, вказівок) при управлінні поточною діяльністю підприємства.

  1. Економічні методи управління:

  • Матеріальне стимулювання праці працівників: преміальні за результатами праці, винагорода за позаурочні.

  1. Соціально-психологічні методи управління:

  • Розвиток у співробітників почуття належності до організації за допомогою формування стандартів, ведення корпоративної реклами, широкого використання логотипів компанії, і т.п.

  • Делегування повноважень на рішення нестандартних ситуацій і у випадку успіху – публічна усна подяка.

Отже, основний акцент у системі мотивації персоналу зроблений на матеріальні методи стимулювання, що є типовим для підприємств, що надають клінінгові послуги. Проте увага приділяється й формуванню корпоративного духу через введення спеціальної уніформи, широкого використання логотипів компанії.