Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ WordPad.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
142.8 Кб
Скачать

2.2 Вибір матеріалів для вибору, що проектується

У швейній промисловості при виготовленні одягу широко використовуються різноманітні матеріали, які відрізняються за будовою і властивостями. Правильний вибір матеріалів значною мірою визначає якість виробу, його зовнішній вигляд, формо-і зносостійкість, трудомісткість виготовлення. Тому особливого значення набуває науково обґрунтований вибір матеріалів на швейний виріб. При виборі текстильних матеріалів слід керуватися не тільки характеристикою окремих властивостей, а й використовувати комплексну оцінку, яка дозволить більш точно визначити поведінку матеріалу в експлуатації і, звичайно, необхідно врахувати всі його особливості при моделюванні, конструюванні та розробці технології виготовлення одягу.

Перед тим як вибирати тканину треба добре продумати. Не тільки через те що, в наш період асортимент тканини дуже різноманітний, а через те що не кожна тканина підходить за фактурою, кольором, призначенням.

Основним матеріалом для пошиття якісного пальто може бути будь-яка пальтова тканина. У виробі конкретного призначення – жіночого демісезонного півпальто рекомендується використовувати тканину букле та кашемір.

Букле – вовняна тканина полотняного переплетення з вузликової поверхнею і нерегулярно розташованими петельками (великі вузлики) розташовані на деякій відстані один від одного в результаті чого тканина набуває „шишкувату” поверхню. Це досягається тим, що у вовняну тканину простого переплетення вводиться пряжа фасонної куртки, від чого на її поверхні утворюються петлі і вузлики. Деякі види цієї тканини виробляються з крученої пряжі в основі, дрібно узорчатим переплетенням. З товстого букле шиють пальта і костюми, тонке йде на сукні. Також букле – тканина щільністю 510 г/м2, шириною 150 см виробляється з п’ятикомпонентної суміші волокон. Вкладення в суміш еластанових волокон надає тканині підвищену формостійкість.

Кашемір – різновид вовняної тканини. Своєю назвою тканина зобов’язана Кашміру, де і почалося виготовлення тканини. Сьогодні основними постачальниками тканини кашемір є Монголія і Китай.

Кашемір – це підшерстя тибетської високогірній кози, яка живе на висоті більше чотирьох кілометрів. Коли мова йде про таку тканини як кашемір виробництво її – складний процес, оскільки вищипують і вичісують кашемір вручну і для отримання повноцінного мотка пряжі кашеміру потрібно як мінімум 4 кози. Кашемір має такі властивості:

легкість

міцність

зносостійкість

не викликає алергії

Сьогодні до складу кашеміру додають різні тканини з інших матеріалів для додання йому нових властивостей.

З кашеміру шиють головним чином дитячі та жіночі плаття, виготовляють хустки. Вироби – великі хустки з кашеміру відомі під назвою пашміна (pashmina).

Для надання виробу необхідної форми із запобігання деформації найбільш відповідних ділянок при виготовленні жіночого демісезонного півпальто використовують прокладочні матеріали, а також прокладочні тканини з клейовим покриттям. Прокладочні тканини повинні володіти такими властивостями: щільністю, мінімальною масою, не сильно витягуватись, мати хороші гігієнічні властивості і одинакову величину усадки при прасуванні з тканиною верху.

Швейні нитки являються основним матеріалом для з'єднання деталей одягу. Крім цього вони служать і в якості оздоблюю чого матеріалу. Нитки з натуральних волокон і нитки з успіхом домінюються синтетичними. Найбільш перспективними для виготовлення одягу являються: комплексні лавсанові і капронові, штапельні лавсанові, арміровані, об'ємні текстуровані, капронові мононитки.

Властивості швейних ниток залежить від сировинного складу (хімічна активність, термостійкість) і структури ниток (дає вплив на фізико-механічні показники і на їх зміну в процесі переробки, на зовнішній вигляд ниток).

Для з’єднувальних і оздоблюючи операцій використовують лавсанові нитки.

При виготовленні демісезонного півпальто також використовується різноманітна фурнітура: ґудзики, гачки, петлі, пряжки, кнопки тощо.

Основні властивості ґудзиків визначаються головним чином властивостями матеріалів, з яких вони виготовлені. Ґудзики виготовляють із пластичних мас – галаліту, акрілату, полістиролу, вініпласту, відходові капрону, оренопластів, амінопластів, поліпропилену, а також з металу, дерева, перламутру, кістки, рогу, скла тощо.

Для жіночого одягу ґудзики підбирають по кольору, розміру і формі в залежності від моделі виробу. Вони виконують функції не тільки застібки, але й оздоблення.

На основі розглянутих вимог до виробу і матеріалів, а також враховуючи напрям моди, для виготовлення жіночого демісезонного пальто найкраще використовувати такі матеріали:

1. Верх – напіввовняні тканини з домішками нітрону (25-30 %);

2. Підкладка – тканини із синтетичних волокон;

3. Приклад;

4. Приклад клейовий – віскозна тканина

а). з крапковим клеєвим покриттям;

5. Нитки лавсанові.

По детальна характеристика кожного матеріалу подається в табличній формі.