Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ WordPad.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
142.8 Кб
Скачать

Вступ

Перед працівниками швейної промисловості країни стоїть відповідальне завдання задовільнити потреби населення в швейних виробах.

Розширення випуску товарів для населення, поліпшення їх якості, швидкий розвиток всіх видів послуг розглядають як незмінну вимогу підйому життєвого рівня населення на якісно новий, більш високий ступінь.

Випуск товарів для населення повинен базуватися на використанні досягнень науково-технічного процесу, який дозволяє не тільки підняти на новий рівень якість товарів, але і розширити їх асортимент.

В останні роки швейна промисловість стала все більше перетворюватися у високоефективну галузь.

Кожен рік на підприємствах впроваджується більш як сто тисяч одиниць нового обладнання, підприємства забезпечуються новою технікою, яка супроводжується механізацією виробництва. Особливо важливу дію набуває мікропроцесорна техніка, автоматичні маніпулятори і роботи.

Перед легкою промисловістю стоять задачі більш повного задоволення попиту населення на промислові товари, насичення ринку потрібною продукцією, поліпшення якості і розширення асортименту міжсезонного одягу з застосуванням легких утеплюючих прокладок, модних і практичних виробів жіночого демісезонного асортименту. А одним із найпоширеніших завдань в роботі по розширенню асортименту швейних виробів являється : розвиток і зміцнення співробітництва між будинками моделей і підприємствами суміжних галузей промисловості, які виготовляють тканини, фурнітуру, види оздоблення, прикладні матеріали.

При виконанні поставленої мети значна роль належить правильній організації художнього проектування виробів, призначених для промислового виробництва. Художнє проектування визначає подальше життя виробів.

Результатом правильно організованого процесу художнього проектування (дизайну) являється його продукт - виріб, оптимально вирішений з точки зору технології, економіки і естетики.

Виконуючи естетичні завдання, одяг повинен мати красивий зовнішній вигляд, відповідати сучасним вимогам моди по своєму силуету, пропорціям, формі і величині деталей, тканин з яких він виготовляється. Одяг призначений підкреслювати переваги зовнішності людини і маскувати можливі недоліки.

Найбільшої сили естетичне виховання досягає лиш тоді, коли увесь предметний світ, оточуючий людину, буде пронизаний красою, гармонією, коли культура в поведінці і одязі стане нормою.

В результаті нової проведеної структурної перебудови народного господарства в країні складається принципово нові економічні відносини.

Ріст об'єму швейних виробів і покращення якості виготовленого одягу знаходяться в прямій залежності від подальшого вдосконалення технологічних процесів, обладнання підприємств новою високоефективною технікою, вдосконалення структури й управління виробництвом, організація праці, раціонального використання матеріальних і енергетичних ресурсів, впровадження досягнень науки і техніки, покращення якості роботи в усіх ланках виробництва.

Тому метою курсового проекту є створення моделі жіночого демісезонного півпальто, яка була б цікавою, яскравою, повітряною і легкою немов метелик.

1. Характеристика вихідних даних для проектування

1.1. Назва і призначення виробу, що проектується

Кожна жінка завжди повинна залишатися прекрасною. Правильно підібрана косметика, модні аксесуари, стильна зачіска вигідно підкреслюють індивідуальність і неповторність прекрасної статі. Чи то проста прогулянка влітку по набережній, чи то ділова зустріч – жінки дивовижним чином вміють правильно поєднувати всі елементи свого зовнішнього вигляду. Тому й одяг відіграє не останню подію в формуванні витонченого, елегантного жіночого стилю.

В асортименті швейних виробів ведуче місце займає підклас верхніх виробів. В цьому підкласі згруповані вироби, об’єднані однією спільною ознакою – умовами експлуатації. В предметному перерахунку в підкласі верхніх виробів виділяються наступні групи виробів:

пальто;

півпальто;

плащі;

жакети;

куртки;

костюми;

накидки і тд.

До пальтових виробів відносяться верхні волого- та теплозахисні вироби повсякденного використання. В демісезонних пальто, як правило, відсутня утеплюючи підкладка.

Півпальто відрізняється від пальто лише його меншою довжиною.

Демісезонне півпальто призначено для експлуатації в весняно-осінній період, коли спостерігаються різкі перепади температур, опади. Традиційно багато років жіноче демісезонне півпальто виготовлялося із напіввовняних пальтових тканин, але з кожним роком асортимент матеріалів для пальто розширюється. Ці тканини можуть забезпечити хороший захист при значному перепаді температур. Конструкція виробу при цьому повинна забезпечувати рівномірний захист всієї поверхні тіла. Ці вимоги забезпечуються наявністю пояса, коміра, капюшона.

Для виготовлення модного жіночого одягу пальт широко застосовуються нові типи полотен, а саме: тканино подібні полотна з ефектом букле, вузликів, рельєфів, багатокольорового малюнку. Різноманітність зовнішнього оформлення жіночого одягу досягається також за рахунок застосування в процесі кольорами ниток, пряжі, скрученістю, муліне та з іншими ефектами, що легко виготовляється в масовому виробництві.

Прямий силует – один з самих популярних видів силуетів. Одяг прямого силуету чудово підходить до всіх фігур, так як він добре маскує їх можливості на всіх рівнях фігури. Одяг прямого силуету може мати м’яку округлену форму, що визначається пластичними властивостями матеріалів, з яких шиють одяг.

В межах силуетів можливі різні модифікації. Одяг може бути вужчим або довшим, створюючи таким чином більш динамічну активну форму. Моделюючи одяг необхідно пам’ятати, що виразність і цілісність форми одягу досягається лише тоді, коли додержується чіткість силуету, наочність пропорційного поділу статури, ритмічності деталей тощо.

При проектуванні необхідно враховувати, що півпальто є верхнім одягом, а це означає, що слід закладати достатні надбавки на під одежний шар. Головною гідністю готового виробу повинні стати зручність, практичність, розкутість і максимум художньо вираження. Поряд зі звичними спортивного стилю пальто, об'ємні пальта і куртки для жінок можуть приймати й більш жіночні форми, наприклад, злегка приталюватись, подовжуватися і рясно прикрашатися хутром, що додає їм багатий і розкішний вигляд.

Одяг створює навколо тіла певний мікроклімат, який забезпечує оптимальні умови для підтримки теплового балансу і постійної температури, що є необхідною умовою нормальної життєдіяльності людини, збереження її здоров’я і працездатності на високому рівні. Тому вимоги, що ставляться до виробів, мають визначатися із взаємозв’язків системи «одяг – людина – навколишнє середовище».

Особливе значення при задоволенні фізіологічних потреб людини і створенні комфортності одягу має маса виробу та його елементів. Значна маса одягу викликає додаткові витрати енергії людини, ускладнює її рухову активність. У такому одязі людина швидко втомлюється, особливо це стосується людей похилого віку.

Запропонована модель півпальта розроблена для жінок молодого та середнього віку. Пальто забезпечує міцність та надійність в експлуатації, забезпечує вільність рухів та дихання людини, вільне одягання та знімання його. Зручність користування визначається конструкцією окремих ділянок, наприклад: доступним розміщенням застібки, кишень.

На комфортність одягу, поліпшення самопочуття людини, задоволення його фізіологічних потреб значно впливають гнучкість і пружність матеріалів і такі характеристики, як жорсткість, драпірування, зминання і не зминання. Ці ж показники впливають і на естетичність одягу і на технологічні показники матеріалів.

Від правильного й обґрунтованого вибору матеріалів для пакета залежить якість і конкурентоспроможність одягу, стабільність його зовнішнього вигляду в процесі носіння і легкість догляду за одягом.

Обрана для моделі півпальта тканина букле відповідає гігієнічним вимогам та включає в себе захист тіла від впливу несприятливих факторів зовнішньої середи, від механічних ушкоджень, забезпечує життєдіяльність організму (шкіряне дихання, газообмін, виділення поту), підтримка теплового балансу (стабільну температуру на поверхні тіла людини).

При незначних змінах, чи корегуванні, доповненнях технологічного процесу, кожна із запропонованих моделей може випускатися в умовах дрібносерійного чи масового виробництва.

Півпальто буде експлуатуватися не більше 2-3 років, тому особливого значення набуває його вартість. Витрати на придбання пальто і догляд за ним повинні бути доступні масовому покупцеві.