Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ WordPad.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
142.8 Кб
Скачать

1.3. Аналіз напрямку моди

Мода – це прояв постійної спрямованості людини до новизни у всіх областях життя. Мода та одяг є невід’ємним один від одного, як предмет та його тінь. У вузькому колі мода – це зміна форм, покрій, пластики, кольора, силуету, довжини одягу, взуття, головних уборів, зачісок і навіть косметики на нові, які під впливом різноманітних факторів, в тому числі реклами, стають більш популярними.

Кожна епоха створювала свій естетичний ідеал, ідеал красоті людського тіла, ідеал жіночності, свій художній стиль в одязі. Історичний розвиток костюма, його зміни завжди були обумовлені, з одного боку, модою, з іншого – стилем епохи. З появою кожної нової моди старий одяг губив свою естетичну цінність.

Ще якихось два десятиліття тому жінка не могла собі дозволити купити гарну річ. У країні Радянського союзу був поголовний дефіцит. Сьогодні життя змінилося, і на моду ми дивимося зовсім іншими очима.

Побачивши людину, ми в першу чергу звертаємо увагу на його одяг. Така наша психологія, таке наше сприйняття світу. Чим серйозніше і ретельніше продуманий образ, тим глибше можна виразити свій внутрішній світ. Дизайнери, розуміючи це, з особливим зусиллям працюють над новими колекціями. Вони постійно радують нас своїми новинками, в яких нерідко зустрічаються відлуння минулого.

Сезон осінь-зима 2011 багатогранний. У своєму гардеробі ми можемо дозволити собі мати як однотонний одяг, так і піддатися колірному божевіллю. Але все ж головний тренд сезону - біле пальто.

Вибір величезний. Все залежить від ваших уподобань. Модельєри пропонують класичні варіанти пальто: напівприлягаюче або пальто-трапеції. Не обійшлося і без романтичних варіантів. У моді залишається асиметрія у крої і авангардні деталі в двобортних і однобортних напівпальто. Стильне пальто - річ, в будь-якому гардеробі незамінна. У цьому сезоні можна додати акцент талії, підкреслити її ременем. Варто згадати і про пишний силует.

І знову в моді круглий комір. Він повертає нас у дитинство і в 60-і роки. Цей час Одрі Хепберн, Клаудіа Кардинале, Бріджит Бардо, Катрін Деньов, Софі Лорен, Елізабет Тейлор, Джейн Фонда, Орнела Муті, Ромі Шнайдер.

Відрізне по лінії талії коротке пальто для романтичної дівчини. Вона вірить у завтрашній день і сподівається на успіх.

Другий варіант відрізного короткого пальта. Головний акцент - комір-стійка і дерев'яні довгі ґудзики.

Модно, стильно і практично. Варіант такого пальта ще довго буде в моді. Підкреслює фігуру форма пальто, спортивний стиль, буде радувати в будь-який час року.

У такому вбранні кожна жінка буде відчувати себе вільно і комфортно. Цей варіант підійде як жінці з будь-якими пропорціями.

Така різноманітність дає повну свободу вибору моделі, але все ж таки необхідна певна конкретна модель, для чого складаємо матрицю сучасних елементів (таблиця 1.1.).

2. Розробка основної моделі

2.1 Розробка і аналіз моделей – пропозицій

Опис зовнішнього виду.

Півпальто жіноче для жінок молодшого віку, із напіввовняної тканини з домішками нітрону.

Півпальто прямого силуету, однобортне із застібкою на правому борту на чотири обметані петлі на блискавці.

Пілочка з двох частин із рельєфними швами, напрямленими від плечових швів до низу виробу. Бічні кишені листочки із вшивними кінцями розміщені горизонтально на бічних частинах пілочок.

Спинка із вертикальною кокеткою без середнього шва.

Рукава вшивні двошовні (з переднім і ліктьовими швами). У ліктьовому шві по низу розміщена пата.

Комір фантазійного типу у вигляді драпірованого шарфа, вшитий у рельєфний шов правої пілочки.

Півпальто з підкладкою, пришивною по низу.

Підкладка і фурнітура в тон тканини верху.

Вздовж шва пришивання кокетки, рельєфів прокладена оздоблюючи строчка на відстані 0,5 см.

Півпальто рекомендується виготовляти для жінок молодшого віку першої повнотної групи розмірів 48,50,52,54 зростів 158, 164, 170.

Творча робота по створенню нової моделі на основі вже створених моделей може включати деякі відомі прийоми: відділення із цілісного образу моделі її певної властивості; з'єднання відділених властивостей чи якостей; перенос цих властивостей чи якостей на об’єкт творіння.

Художник в процесі роботи над формою (шукає пропорційні відношення окремих її частин, ритмічну організацію її елементів, пластичну розробку форми, колір і т.д.) намагається отримати певну цілісність (співвідношення всіх частин і елементів форми), виразність форми. В результаті довгого композиційного пошуку отримується форма з визначними властивостями, основними з яких являється співвідношення частин, статичність (стійкість форми виробу), композиційна рівновага (всі елементи збалансовані між собою), гармонійна цілісність (співрозмірність всіх створюючих форму частин, елементів, властивостей).

Композиційну рівновагу не можна перевірити розрахунком чи геометричною побудовою. Вона заснована на розвинутій інтуїції художника.

Гармонійна цілісність форми досягається не тільки тонко відчутою співрозмірністю всіх частин, елементів, властивостей форми; вона залежить і від соціально-психологічних факторів, функціонального призначення, ергономічних факторів.

Художник шукає і такий сильний засіб композиції, як колір, з його нюансним і контрасним відношенням до даних людини з урахуванням багатьох факторів, що обумовлюють його використання. Колір в більшості випадків допомагає стверджувати динамічну основу в гармонійну цілісність форми костюма.

Під час творчої роботи по створенню нової моделі використано позитивні якості вже існуючих моделей, враховано сучасний напрямок моди і запропоновано нові перспективні моделі. Розроблено чотири моделі пропозиції, всі вони розроблені на одній конструктивній основі, вони цікаві і відповідають сучасному напрямку моди, крім цього вони технологічні, перспективні, відповідають сучасній технології виробництва і сучасним вимогам. На моделях є рельєфні шви тому вони дозволяють повним жінкам носити їх, оскільки вертикальні конструктивні лінії помітно подовжують і роблять фігуру стрункішою. Основні деталі - це спинка, кокетка, пілочка, комір, рукав, а також кишені. Членування основних деталей є кокетка, спинка, пілочки, бічними (рельєфами) швами.

Декоративним елементом є асиметрія.

Як приклад для подальшої роботи над курсовим проектом береться модель пропозиції №1.