Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
69.63 Кб
Скачать

Кафеда техногенної безпеки та теплообмінних процесів

Розрахунково-графічна робота на тему:

«Оцінка можливих наслідків вибуху, хімічної обстановки, радіаційного забруднення на об’єктах господарювання»

Варіант 5

Виконала: студентка 1 курсу

Групи БДк3-13

Скачок Наталия Едуардiвна

Перевірила: Скидан Владислава

Валентинівна

Задача 1.

1.Методика оцінки обстановки внаслідок вибуху газоповітряної суміші на території підприємства Послідовність оцінки обстановки

  1. Визначаємо величину радіусів зон повних, сильних, середніх і слабких зруйнувань відповідно для  ∆Рф= 50, 30, 20 і 10кПа.

Q = 10т.

R50 = 194м.

R30 = 250м.

R20 = 300м.

R10 = 450м.

Масштаб 1см: 5000см = 50м.

R50 = 194/50 = 3,8см.

R30 = 250/50 = 5см.

R20 = 300/50 = 6см.

R10 = 450/50 = 9см.

  1. Наносимо на план об’єкту межі зон повних, середніх і слабких зруйнувань.

  2. Визначаємо ступені зруйнувань будівель, споруд та інших елементів підприємств і наносимо їх на план об’єкту.

  3. Оцінюємо здатність підприємства по продовженню випуску продукції і розробляємо заходи щодо зменшення втрат.

Повних руйнувань зазнали будівлі під номером 8 та 10: склад і котельня. В будівлях і спорудах зруйновані всі основні несучі конструкції та перекриття. Відбудова неможлива. Обладнання і техніка відбудові не підлягають.

Сильного руйнування зазнала будівля під номером 4: виробничий цех. В будівлі зруйнована більша частина стін і перекриттів. Відбудова можлива, але недоцільна, бо призводить практично до нового будівництва. Обладнання та техніка в основному зруйнована і деформована.

Середніх руйнувань зазнав виробничий цех №1. В будівлі зруйновані не несучі конструкції, можливі тріщини в зовнішніх стінах. Деформовані окремі вузли обладнання та техніки. Для відбудови потрібний капітальний ремонт.

Слабких руйнувань зазнали будівлі під номером 2, 3, 6, 11, 12: виробничі цехи, ремонтно-механічний цех, надземна металічна місткість з СДОР, трансформаторна підстанція. В будівлях і спорудах зруйновано частину внутрішніх перегородок, заповнення дверних і віконних отворів. Обладнання має незначні деформації. Для відбудови потрібен незначний поточний ремонт.

Адміністративний корпус руйнувань не зазнав.

При прогнозуванні стану підприємства після аварії треба враховувати, що якщо елементи підприємства, від яких залежить випуск продукції, отримають повні, середні або сильні зруйнування, то підприємство вийде з ладу. Це зумовлено тим, що для усунення середніх зруйнувань необхідно виконати капітальний ремонт, а при сильних і повних руйнуваннях відбудова зводиться до нового будівництва виробничих будівель і оснащення їх обладнанням та технікою.

Основними заходами щодо зменшення втрат від аварії, що пов’язана з вибухом газоповітряної суміші можуть бути:

  • зменшення запасів вуглецевоводневих газів до обґрунтованого технологічного мінімуму (до 50%), щоб на випадок аварії основні елементи об’єкту не руйнувалися або одержували слабкі руйнування;

  • перенесення ємкостей з вуглецевоводневими газами на безпечну відстань від цехів та інших важливих елементів об’єкту ( приблизно на 630м);

  • посилення характеристик міцності будівель і споруд шляхом улаштування каркасів, підкосів, опор для зменшення прольотів несучих конструкцій;

  • своєчасна підготовка до швидкої відбудови одержаних зруйнувань.

Задача 2.