Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Документ Microsoft Word

.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
180.57 Кб
Скачать

Система показників оцінки конкурентоспроможності підприємства: аналіз існуючих підходів

08.08.2013, 15:45

УДК 650.18

А.О. Левицька Вінницький торгово-економічний інститут КНТЕУ

В статті проведено дослідження підходів вітчизняних та закордонних науковців до оцінювання конкурентоспроможності підприємства. Проаналізовано критерії групування показників оцінки конкурентоспроможності підприємств та сформовано узагальнену систему показників оцінки конкурентоспроможності

Ключові слова: конкурентоспроможність підприємства, показники оцінки конкурентоспроможності

A. Levytska

THE SYSTEM OF INDICATORS FOR MEASURING COMPETITIVENESS OF ENTERPRISE: ANALYSIS OF EXISTING APPROACHES

The purpose of research is to analyze scientific approaches to the formation of a system of indicators for measuring competitiveness.

In the article analyzes and systematizes scientific approaches to the evaluation of the competitiveness of enterprises, investigates criteria for grouping indicators to measure competitiveness and on the basis of the research is formed a generalized system of indicators for measuring competitiveness of enterprises.

Assessment of competitiveness of enterprises should be based on a comprehensive analysis of key aspects of its activities, and hence the competitiveness assessment should be based on these groups of indicators: indicators for assessing the competitiveness of products, indicators for assessing the competitiveness of manufacturing, indicators for assessing the competitiveness of sales and indicators for assessing the competitiveness of financial and investment activities. At the same time, within each of the groups defined indicators are divided into actual and prospective

Keywords: competitiveness of enterprise, indicators for measuring competitiveness

Постановка проблеми в загальному вигляді та її зв’язок із важливими науковими чи практичними завданнями. Важливим елементом системи забезпечення належного рівня конкурентоспроможності підприємства, ефективного ведення його господарської діяльності як на внутрішньому (національному), так і на зовнішніх ринках виступає її оцінка. В процесі оцінювання конкурентоспроможності підприємства виявляються сильні і слабкі сторони його діяльності, приховані можливості та потенційні загрози, що в підсумку дає можливість ефективно планувати та розвивати діяльність на основі конкурентних переваг.

Аналіз останніх досліджень чи публікацій, в яких започатковано розв’язання даної проблеми і на які спирається автор. Проблемні питання формування системи оцінки конкурентоспроможності підприємства піднімаються в роботах цілого ряду сучасних дослідників, як вітчизняних, так і закордонних. Зокрема, у роботах С. Шкарлет, Р. Фатхуддінова, Н. Савельєва здійснюється дослідження підходів до оцінки конкурентоспроможності підприємства. Праці закордонних науковців П. Бєліка, М. Райчаінової, Т. Сьйонга, Н. Анха, Ц. Лоана, М.-Л. Ванга, К.-В. Ванга, Й. Жао, Ф. Яо, М. Ше та ін. присвячені групуванню показників оцінки конкурентоспроможності підприємств. Вітчизняні дослідники О. Бєлов, Л. Кириченко, Д. Погребняк, В. Дибленко, О. Шевченко, О. Дишлюк, В. Самуляк, Т. Лебідь, Р. Фещур, Г. Рзаєв, основну увагу в своїх дослідженнях спрямовують на виокремлення критеріїв групування показників оцінки конкурентоспроможності.

Виділення невирішених раніше частин загальної проблеми, котрим присвячується стаття. Незважаючи на значну вивченість піднятих у роботі питань, все ж недостатньо уваги приділяється науковцями формуванню узагальненої системи показників оцінки конкурентоспроможності, що дозволяли б оцінювати не лише поточну, але і перспективну конкурентоспроможність підприємства.

Формулювання цілей статі. Метою даного дослідження є здійснення аналізу існуючих наукових підходів до формування системи показників оцінки конкурентоспроможності підприємства та формування на його основі узагальненої системи показників оцінки конкурентоспроможності.

Виклад основного матеріалу дослідження. Багаторівневий характер конкурентної взаємодії господарських суб’єктів зумовлює широкий діапазон підходів до оцінки їх конкурентоспроможності. У сукупності вони охоплюють як вертикальний, так і горизонтальний об’єктний ряд – від оцінки конкурентоспроможності товарів, підприємства, регіону, галузі та економіки країни до оцінки конкурентоспроможності окремих товарів підприємств та видів діяльності [1, с. 24]. Це обумовлює неоднозначність підходів і методик оцінки конкурентоспроможності.

Взагалі оцінка конкурентоспроможності підприємства – це визначення її рівня, що дає певну відносну характеристику здатності підприємства конкурувати на певному ринку. Отже, конкурентоспроможність підприємства виступає агрегованим показником його конкурентних можливостей та здатності оперативно реагувати та пристосовуватися до чинників мінливого зовнішнього середовища.

На сьогодні існує значна кількість розроблених як закордонних, так і вітчизняних методик оцінки конкурентоспроможності підприємства. При цьому, з розвитком ринкових відносин і посиленням глобалізації, актуалізація питання досягнення і підтримки конкурентоспроможності підприємств на ринку сприяє науковому пошуку і розробці нових методик оцінки конкурентоспроможності та адаптації вже існуючих до конкретних умов діяльності підприємств окремих країн чи галузей.

Одним із важливих питань при побудові системи оцінки є питання вибору підходу, на якому вона базуватиметься. Автори у своїх роботах виділяють різну кількість підходів до оцінювання конкурентоспроможності підприємства (рис. 1).

Джерело: Складено і доповнено автором на основі [3-6]

Рис. 1. Підходи до оцінювання конкурентоспроможності підприємства у світовій та вітчизняній практиці

Кожен із наведених підходів в процесі аналізу конкурентоспроможності підприємства може застосовуватися як окремо, так і в поєднанні з іншими в залежності від конкретних цілей аналізу та специфіки діяльності досліджуваних підприємств.

Не менш важливим питанням при побудові системи оцінки конкурентоспроможності підприємства є і вибір ключових показників для її втілення. На сьогодні науковцями пропонується широкий спектр показників, що можуть застосовуватися з цією метою.

Проведений нами аналіз вітчизняних та закордонних підходів до здійснення оцінки конкурентоспроможності підприємств дозволив встановити, що існують досить протилежні тенденції в цьому питанні. Так, якщо одні фахівці намагаються застосовувати методики з обмеженою кількістю показників, намагаючись мінімізувати таким чином затрати часу з пошуку та опрацювання аналітичної інформації, то інші науковці, навпаки, тяжіють до розробки комплексних методик оцінки, побудованих на громіздких аналітичних розрахунках і з застосуванням значної кількості оціночних показників. Закордонні автори у своїх методиках пропонують використовувати від 3 до 8 груп показників оцінки. Однак, при цьому дослідники пропонують аналізувати, фактично, ті ж самі фактори, роблячи наголос на окремих чинниках (табл. 1).

Таблиця 1

Показники оцінки конкурентоспроможності підприємств у методиках закордонних авторів

Таким чином, різні автори висловлюють різні думки щодо формування системи показників для оцінки конкурентоспроможності підприємства та пропонують, відповідно, і різні підходи до їх класифікації.

Найбільші дискусії у сучасних науковців, особливо вітчизняних, викликають не самі показники, на яких варто базувати оцінку конкурентоспроможності підприємства, а критерії, за якими їх варто групувати. Так, Бєлов О. В., Кириченко Л. М. у своєму дослідженні [2] пропонують здійснювати оцінку конкурентоспроможності за двома напрямами: оцінку конкурентоспроможності продукції та оцінку власне конкурентоспроможності підприємства.

При цьому, для останньої науковці пропонують використовувати показники фінансового стану, показники ефективності збутової діяльності, показники ефективності управління персоналом, показники ефективності використання основних та обігових фондів, показники використання нематеріального капіталу підприємства.

Погребняк Д. В. [11] пропонує оцінювати конкурентоспроможність підприємства за наступними напрямами: оцінка ефективності діяльності та фінансового стану, оцінка забезпечення ресурсами та оцінка продукції.

В. І. Дибленко, О. О. Шевченко та О. М. Дишлюк [12] виокремлюють два напрями оцінки конкурентоспроможності підприємства – оцінку виробничої діяльності та оцінку збутової діяльності. При цьому, при оцінці конкурентоспроможності виробничої діяльності автори пропонують використовувати показники фінансового стану та ефективності виробництва, а при оцінці конкурентоспроможності збутової діяльності – показники ефективності збуту та просування товарів, показники оцінки іміджу.

Ряд вітчизняних авторів, зокрема, В. Ю. Самуляк [13], Т. В. Лебідь [14], Р. В. Фещур [15] в оцінці конкурентоспроможності підприємства виділяють два напрями – оцінку конкурентоспроможності продукції та оцінку використання ресурсів. При цьому, при оцінці використання ресурсів пропонується використовувати наступні групи показників: показники використання фінансових, матеріальних, енергетичних, нематеріальних, інформаційних ресурсів, ресурсів праці та інших.

Рзаєв Г. І. [16] в оцінці конкурентоспроможності підприємства пропонує виділяти такі напрями оцінки, як дослідження рівня балансової напруги та визначення і оцінка характерних пропорцій успішності. При першому напрямі оцінки пропонується використовувати показники фінансового стану, показники ділової активності, показники використання капіталу та ін. При здійсненні оцінки конкурентоспроможності підприємства за другим напрямом пропонується застосовувати показники прибутковості, рентабельності діяльності, показники використання ресурсів та ін.

З нашої точки зору, оцінка конкурентоспроможності підприємства повинна проводитися за чотирма основними напрямами: оцінкою конкурентоспроможності продукції, виробничої діяльності, збутової діяльності та фінансово-інвестиційної діяльності. При цьому, в процесі аналізу варто оцінювати не лише фактичні, але і перспективні показники, тобто враховувати потенціал конкурентоспроможності підприємства. З огляду на це, система показників оцінки конкурентоспроможності підприємства матиме наступний вигляд (рис. 2).

 

Розроблено автором

Рис. 2. Система показників оцінки конкурентоспроможності підприємства

Одним із основних складових елементів системи оцінки конкурентоспроможності підприємства є оцінка конкурентоспроможності продукції. А тому для повноти здійснення такої оцінки доцільно використовувати як кількісні, так і якісні показники, які, в свою чергу, можуть поділятися на порівнянні та регламентовані. Щодо регламентованих показників, то їх застосування в процесі аналізу не є обов’язковим, однак дотримання підприємством вказаних показників є необхідним.

Щодо вибору окремих показників, які будуть застосовуватися в кожному конкретному випадку здійснення оцінки конкурентоспроможності, то він має здійснюватися з урахуванням особливостей діяльності досліджуваного підприємства, його галузевої належності та ін. Проте в будь-якому випадку, з нашої точки зору, при відборі показників для оцінки доцільно дотримуватися визначеної системи, оскільки в такому разі можливим є визначення не лише поточного рівня конкурентоспроможності підприємства, а й його конкурентного потенціалу. Тобто, такий підхід дозволить підвищити ефективність управлінських рішень в питаннях управління конкурентоспроможністю підприємства як за окремими її складовими, так і в цілому.

Таким чином, оцінка конкурентоспроможності підприємства повинна базуватися на комплексному аналізі основних аспектів його діяльності для повноти аналізу та більш ефективного управління процесами формування й підвищення конкурентоспроможності.

Висновки з даного дослідження і перспективи подальших розвідок у даному напрямі. На сьогодні існує цілий ряд підходів до оцінки конкурентоспроможності підприємства, в межах яких дослідниками пропонується використання цілого ряду показників для оцінки, а також різні критерії групування таких показників. Однак, в той же час, практично всі пропоновані методики спрямовані на визначення конкурентоспроможності підприємства у певний момент часу.

З нашої точки зору, оцінка конкурентоспроможності підприємства повинна базуватися на комплексному аналізі основних аспектів його діяльності, а тому система оцінки конкурентоспроможності підприємства повинна базуватися на наступних групах показників: показники оцінки конкурентоспроможності продукції, показники оцінки конкурентоспроможності виробництва, показники оцінки конкурентоспроможності збуту та показники оцінки конкурентоспроможності фінансово-інвестиційної діяльності. При цьому, в межах кожної з окреслених груп показники мають поділятися на фактичні та перспективні.