Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ WordPad.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
142.8 Кб
Скачать

1.2. Аналіз вимог до вибраного виду одягу

Розроблена модель жіночого півпальто, відноситься до верхнього весняно-осіннього одягу. Функції, що виконуються одягом, визначають, у свою чергу, вимоги, що пред'являються до нього. Утилітарне призначення одягу передбачає зручність користування ним.

Виконуючи естетичні завдання, одяг повинен мати красивий зовнішній вигляд, відповідати сучасним вимогам моди по своєму силуету, пропорціям, формі і величині деталей, квітну і малюнку тканин, з яких вона виготовляється. Одяг, а зокрема півпальто, покликаний підкреслювати переваги зовнішності людини і маскувати можливі недоліки.

Сучасний одяг людини зумовлюється соціальними, географічними і економічними факторами. Він має відповідати експлуатаційним, гігієнічним, естетичним,економічним та технологічним вимогам.

Експлуатаційними вимогами вважають відповідність одягу його призначенню та умовам експлуатації, зручність у використанні (відповідність розміру і статурі), міцність, надійність в експлуатації, збереження форми, можливість ремонту та повторного використання. До гігієнічних вимог відносять захисні функції одягу від механічних та хімічних пошкоджень, несприятливого атмосферного впливу (холоду, спеки, дощу тощо). Одяг захищає тіло від бруду, забезпечує дихання шкіри, виділення вологи інше. До гігієнічних вимог, які висуваються до одягу демісезонного асортименту, також відносять теплозахисні властивості – спроможність виробу зберігати тепло і водонепроникність.

Соціальні (вказують на відповідність розмірно-ростового асортименту одягу на внутрішньому і світовому ринках, а також на відповідність прогнозу споживчого попиту);

Функціональні (визначають ступінь відповідності виробів конкретному призначенню, умовам експлуатації; ступінь відповідності розмірним і віковим характеристикам споживача, його зовнішньому вигляду і психологічним особливостям);

Естетичні вимоги – це властивості одягу, які задовольняють естетичний смак споживача, що досягається створенням моделей які відповідають сучасним вимогам моди, оформлені на високому художньому рівні та приємні для зорового сприйняття.

Ергономічні вимоги – визначають ступінь відповідності одягу, його окремих частин антропометричним і психофізичним особливостям людини, його гігієнічну відповідність санітарно-гігієнічним нормам, зручність користування виробу у різних побутових та виробничних умовах.

Дуже важливі такі показники, як міцність виробу, тривалість фізичного терміну служби без втрат, зовнішнього вигляду, гігієнічність одягу (здатність вбирати вологу, пропускати повітря, зберігати тепло і т. д.).

Важливе значення мають також економічні показники. Вартість швейних півпальто має бути доступною для покупця, але в той же час достатньої для того, щоб його виготовлення залишалося вигідним для виробника.

У загальній собівартості виробів вартість основних і допоміжних матеріалів у масовому пошитті становить 80 – 90 %, в індивідуальному виробництві 50 %. Економічність виробів залежить від витрат часу на їх виготовлення, технологічності, конструкції моделі та витрат матеріалів. Досягається економність також раціональним розміщенням лекал.

Технологічні вимоги – це максимальне використання високопродуктивного обладнання, скорочення ручної праці, застосування клейових матеріалів, прогресивних методів обробки. Якщо дотримуватися до технологічних вимог, то за мінімальних трудових і матеріальних витрат можна виготовити вироби високої якості. До технологічних вимог також відносять волого-теплову обробку, завдяки якій досягається об’єм та форма виробу.

Враховуючи сукупність всіх перерахованих вище показників, можна оцінити про рівень якості одягу. У нашій країні вимоги до якості швейних виробів, а також оцінки споживчих і промислових показників одягу закладені в стандартах і технічних умовах, що діють в швейній промисловості.