Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація та економіка фармації. І.В. Вершкова, В.В. Крикля, О.В. Мартинова та інші.docx
Скачиваний:
840
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
70.53 Кб
Скачать

Штат аптеки

Для виконання завдань, покладених на аптеку, вона повин­на мати відповідний штат, який поділяється на такі групи: ад­міністративно-управлінський і господарський, виробничий (фар­мацевтичний) і допоміжний.

Адміністративно-управлінський і господарський поділя­ються на керівний і господарсько-обслуговувальний.

До керівного персоналу відносять завідувача аптеки, його заступників, завідувачів відділів, працівників бухгалтерії, еко­номіста, обліковця.

До господарсько-обслуговувального персоналу належать ке­рівник господарського відділу, водій, охоронці, програмісти, підсобні робітники з ремонту приміщень і обладнання та ін.

Виробничий персонал поділяється на провізорський і мо­лодший фармацевтичний. Передбачено такі провізорські по­сади: старший провізор, провізор, провізор клінічний, провізор- інтерн, провізор-косметолог, провізор-аналітик. Для фахівців із середньою фармацевтичною освітою передбачена посада фар­мацевта. Фармацевт має право обіймати посаду керівника струк­турного підрозділу аптеки (відділу, аптечного кіоску).

Допоміжний персонал - це фасувальники та санітарки-мийниці.

Технологічний зв’язок функцій персоналу аптеки при ви­конанні посадових обов’язків можна простежити за схемою:

придбання товару - зберігання товару - обробка товару - ре­алізація:

  • придбання товару - це складання замовлень до поста­чальника (завідувач аптеки, завідувач відділу запасів), отри­мання товару здійснюють провізори, фармацевти;

  • зберігання товару здійснюється у відділі запасів згідно з чинною нормативною документацією (провізори, фармацев­ти, санітарки-мийниці);

  • обробка товару - це виготовлення лікарських засобів в ап­теці, фасування лікарських засобів, оформлення їх до відпуску (провізори, фармацевти, фасувальники, санітарки-мийниці);

  • реалізація товару - відпуск лікарських засобів за рецеп­тами лікарів (провізори) та їх безрецептурний відпуск (фар­мацевти).

Поняття про матеріальну відповідальність

Матеріальна відповідальність - це юридична відповідаль­ність за майнові збитки, заподіяні аптеці. Основною метою ма­теріальної відповідальності є забезпечення збереження товар­но-матеріальних цінностей працівником або групою праців­ників і відшкодування ними збитків, що були завдані у резуль­таті недбайливих, необережних або умисних дій.

Матеріальна відповідальність буває повною і обмеженою.

Повна матеріальна відповідальність може бути індивідуаль­ною і колективною. При повній відповідальності збиток від­шкодовується повністю, а при обмеженій - у розмірі, що не пере­вищує місячний заробіток працівника.

Індивідуальну матеріальну відповідальність в аптеці несуть касири, завідувачі і працівники аптечних пунктів і кіосків, за­відувачі аптек або відділів аптек у разі, якщо ввести колектив­ну (бригадну) матеріальну відповідальність неможливо.

В аптеці, де є відділи та організовано відокремлене збері­гання товарів і облік товарно-матеріальних цінностей, уводиться бригадна матеріальна відповідальність. Якщо в аптеці немає відокремлених відділів і неможливо ввести індивідуальну ма­теріальну відповідальність, уводиться колективна матеріаль­на відповідальність. До складу колективу (бригади) включають завідувачів аптек, їх заступників, провізорів, фармацевтів і мо­лодших фармацевтів.

Не несуть матеріальної відповідальності старші провізо­ри, провізори-аналітики, фасувальники, бухгалтери, санітар­ки-мийниці, прибиральниці, неповнолітні працівники (віком до 18 років). Якщо ці працівники беруть участь у прийманні, виготовленні, зберіганні і відпуску товарно-матеріальних цін­ностей, то вони можуть бути включені до складу колективу (бригади) і нести обмежену матеріальну відповідальність за заподіяну шкоду. Це положення не розповсюджується на осіб, що не досягли 18-річного віку.

Отже, матеріальна відповідальність уводиться на роботах, пов’язаних з прийманням, зберіганням, обробкою, відпуском і реалізацією товарно-матеріальних цінностей.

Матеріальна відповідальність оформляється письмовою уго­дою між працівником або групою працівників і адміністрацією аптеки. Якщо працівник не погоджується укладати угоду про матеріальну відповідальність, власник аптеки може запропо­нувати йому іншу роботу, яка не пов’язана з матеріальною від­повідальністю. У разі відсутності такої роботи або відмови пра­цівника він може бути звільнений згідно з чинним законодав­ством. Підставою для притягнення членів колективу (бригади) до матеріальної відповідальності за заподіяні майнові збитки є недостачі або псування цінностей, які були виявлені в ході інвентаризації. Якщо виявлено конкретних винуватців, то вони відшкодовують збитки за рахунок утримань із заробітної пла­ти. Якщо винуватці не були встановлені, то збитки відшкодову­ються всіма членами колективу (бригади) пропорційно поса­довому окладу та фактично відпрацьованому часу (за період від останньої інвентаризації до дня встановлення збитків). Чле­ни колективу (бригади) не відшкодовують збитків, якщо вони сталися не з їх вини (стихійне лихо, крадіжка). Збитки утриму­ють із заробітної плати працівника на підставі розпоряджен­ня керівника аптеки у розмірі, що не перевищує 20% від на­рахованої заробітної плати (з урахуванням інших утримань), в окремих випадках не більше 50%. Працівник має бути пові­домлений про утримання з його заробітної плати визначеної суми збитків. Якщо працівник не погоджується з фактом або його розміром, то він повинен написати заяву та вирішити це питання у порядку розгляду трудової суперечки.

Контрольні питання

  1. Назвіть основне завдання аптеки.

  2. Назвіть групи товарів, що належать до товарів аптеч­ного асортименту.

  3. Який документ є дозволом функціонування аптеки?

  4. Чим відрізняється госпрозрахункова аптека від бюджетної?

  5. У чому полягає сутність виробничої діяльності аптеки?

  6. Назвіть, які відокремлені структурні підрозділи може мати аптека.

  7. Назвіть приміщення аптеки, які належать до виробничих.

  8. Назвіть відділ аптеки, що здійснює відпуск товарів без рецепта лікаря.

  9. Які посади можуть обіймати в аптеці молодші спеціа­лісти з фармацевтичною освітою?

  10. Назвіть види матеріальної відповідальності в аптеці.