Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація та економіка фармації. І.В. Вершкова, В.В. Крикля, О.В. Мартинова та інші.docx
Скачиваний:
840
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
70.53 Кб
Скачать

Організаційна структура аптек, номенклатура приміщень та їх обладнання

Організаційна структура аптечних закладів являє собою су­купність структурних підрозділів, кожен з яких виконує відпо­відні завдання. Структурними підрозділами аптек є відділи та дрібнороздрібна мережа. Взаємодія цих структурних підроз­ділів дає змогу досягти мети діяльності аптечного закладу. Су­б’єктом господарювання організаційна структура аптеки ви­значається самостійно.

В аптеці можуть бути створені такі структурні підрозділи:

рецептурно-виробничий відділ;

  • відділ запасів;

  • відділ готових лікарських засобів;

  • відділ безрецептурного відпуску;

  • дрібнороздрібна мережа - аптечні пункти та аптечні кіоски;

  • відділ оптики та ін.

Відділ запасів визначає потреби в лікарських засобах та ін­ших аптечних товарах, складає замовлення-вимоги на них, прий­має медикаменти і товари медичного призначення, що надхо­дять з аптечного складу й від інших постачальників, забезпечує їх відповідне зберігання, відпускає іншим структурним підроз­ділам аптеки, дрібнороздрібній мережі та лікувально-профілак­тичним закладам, іншим установам. У відділі здійснюється виго­товлення концентрованих розчинів, напівфабрикатів і внутріш- ньоаптечних заготовок за прописами, що часто зустрічаються; облік проведених робіт і контроль якості виготовленої продукції.

Рецептурно-виробничий відділ займається індивідуальним виготовленням лікарських засобів, контролем їх якості, відпус­ ком лікарських засобів за рецептами лікарів, а також внутріш- ньоаптечним виробництвом лікарських засобів за вимогами лікувально-профілактичних закладів. У цьому відділі здійсню­ється виготовлення лікарських засобів в асептичних умовах (розчинів для ін’єкцій та інфузій, очних крапель та ін.).

Відділ готових лікарських засобів здійснює відпуск насе­ленню за рецептами готових лікарських засобів промислового виробництва та виготовлених в аптеці, як внутрішньоаптечна заготовка, за прописами, що часто зустрічаються в рецептурі.

Відділ безрецептурного відпуску реалізує населенню гото­ві лікарські засоби, дозволені до відпуску без рецепта лікаря, предмети санітарії та гігієни, догляду за хворими, лікарські рос­лини та перев’язувальний матеріал.

Відділ оптики реалізує готові окуляри, а також може виго­товляти їх за рецептами та здійснювати дрібний ремонт оку­лярної оптики.

На правах структурних підрозділів працює дрібнороздріб­на мережа (аптечні пункти, аптечні кіоски).

Аптеки, незалежно від форм власності, та їх структурні під­розділи повинні мати відповідні умови для зберігання і реалі­зації лікарських засобів.

Обов’язковою для аптеки, яка здійснює виготовлення лі­ків, є наявність Державної фармакопеї України, нормативних документів, довідкової літератури з питань приймання, виго­товлення, контролю якості, зберігання, порядку відпуску ліків і паспорта аптеки і структурного підрозділу.

Санітарний стан приміщень аптеки повинен відповідати ви­могам, встановленим нормативними актами МОЗ.

Приміщення ацтеки поділяються на виробничі, допоміжні та службово-побутові.

Загальна мінімальна площа аптек, які займаються роздріб­ною торгівлею лікарськими засобами, має становити:

  • для аптек, розташованих у містах - не менше ніж 50 кв. м (площа торговельного залу - не менше ніж 18 кв. м);

  • для аптек, розташованих у селищах та селищах міського типу - не менше ніж 40 кв. м (площа торговельного залу - не менше ніж 18 кв. м);

  • для аптек, розташованих на селі - не менше ніж 30 кв. м (площа торговельного залу - не менше ніж 10 кв. м).

Аптека з реалізації лікарських засобів із мінімальною пло­щею виробничих і допоміжних приміщень має:

  • зал обслуговування населення (торговельний зал);

  • приміщення для зберігання запасів лікарських засобів згідно з їх фізико-хімічними властивостями;

  • кабінет завідувача;

  • кімнату персоналу;

  • туалет;

  • приміщення для зберігання інвентаря для прибирання.

Аптека з правом виготовлення нестерильних ліків, крім вказаних вище приміщень, повинна мати окремі приміщення для виготовлення ліків (асистентська, фасувальна), для одер­жання води очищеної, для миття і стерилізації посуду (мийна, стерилізаційна аптечного посуду).

Аптека з правом виготовлення ліків в асептичних умо­вах, крім приміщень, вказаних вище, повинна мати асептичний блок, стерилізаційну для ліків, кабінет провізора-аналітика, при­міщення для отримання води для ін’єкцій, контрольного мар­кування і герметичного закупорювання ліків.

Зал для обслуговування населення, матеріальні кімнати об­ладнуються спеціальними меблями.

Приміщення для зберігання запасів лікарських засобів об­ладнується стелажами, шафами, холодильниками та іншим устат­куванням.

Виробничі приміщення обладнуються спеціальними мебля­ми, апаратурою та ємностями для одержання води очищеної тощо.

Вимоги до приміщень залежать від їх функціонального при­значення і мають відповідати санітарним і протипожежним нормам.

Наприклад, торговельний зал повинен мати максимальні зручності для населення. Кабінет завідувача аптеки повинен з’єднуватися із залом обслуговування.

Окремі вимоги ставляться до виробничих приміщень. Так, асистентська має бути зв’язана з рецептурною кімнатою та контрольно-аналітичним кабінетом. Біля входу в асистентську мають бути раковини для миття рук, а до робочих місць ма­ють бути прокладені трубопроводи з очищеною водою і во­дою для ін’єкцій.

Приміщення для зберігання легкозаймистих рідин і горючих рідин повинні мати в зовнішній стіні отвір площею не менше 1,1 кв. м, залізобетонне перекриття, стіни з негорючих матері­алів, цементну підлогу з нахилом від дверей.

Аптека повинна мати аптечні меблі, інвентар та обладнання, прилади та апаратуру. До технологічного обладнання і засо­бів малої механізації, які застосовуються в аптеках, належать: апарати для отримання води очищеної та води для ін’єкцій, технічні засоби для миття посуду, автоклави та інші апарати для стерилізації, різні дозатори, апарати для фільтрації роз­чинів тощо. Для забезпечення контролю якості ліків аптеки мають бути оснащені рефрактометрами, фотоелектроколори- метрами, рН-метрами, мікроскопами та іншими приладами.