Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація та економіка фармації. І.В. Вершкова, В.В. Крикля, О.В. Мартинова та інші.docx
Скачиваний:
840
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
70.53 Кб
Скачать
    1. Організація забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення стаціонарних хворих

Лікарське забезпечення хворих, які знаходяться на стаціо­нарному лікуванні у державних і комунальних лікувально-про­фі лактичних закладах, згідно зі статтею 49 Конституції України, здійснюється безоплатно за рахунок асигнувань, які виділя­ються для цього з державного та місцевого бюджетів. Для за­безпечення потреб хворих, які знаходяться на стаціонарному лікуванні, існують спеціалізовані аптеки, які є аптеками закри­того типу (тобто обслуговують тільки лікувально-профілак- тичні заклади). Ці аптеки називаються міжлікарняними і лі­карняними.

Визначення міжлікарняної та лікарняної аптеки

Аптека, що призначена для переважного забезпечення од­нієї або декількох лікарень, інших закладів охорони здоров’я, а також населення лікарськими засобами і виробами медич­ного призначення, називається, відповідно, лікарняною або міжлікарняною.

Міжлікарняна аптека організується для забезпечення двох або більше лікувально-профілактичних закладів із загальною кількістю ліжок не менше 500, а також у населених пунктах, де у всіх лікувально-профілактичних закладах загальна кількість ліжок становить від 100 до 500.

Лікарняна аптека організується для забезпечення одного лікувально-профілактичного закладу з числом ліжок 500 і біль­ше, а також у населених пунктах, де є лише одна лікарня з чис­лом ліжок не менше 100.

Лікарняна аптека розташовується, як правило, на території за­кладу, який обслуговує. Невеликі лікувально-профілактичні за­клади, особливо ті, що розташовані у сільській місцевості, забез­печуються ліками і виробами медичного призначення через те­риторіальні аптеки, які є аптеками змішаного типу (обслуго­вують як лікувально-профілактичні заклади, так і населення). Міжлікарняні та лікарняні аптеки також можуть створю­вати відокремлені структурні підрозділи (аптечні пункти) для здійснення роздрібної реалізації лікарських засобів і виробів медичного призначення. Абсолютна більшість цих аптек є са­мостійними державними або комунальними підприємствами. Проте у деяких районах лікарняні аптеки передані у підпоряд­кування головних лікарів лікувально-профілактичних закла­дів на правах їх структурних підрозділів, тобто вони стали функ­ціонувати як відділення лікарні, а їх утримання здійснюється за рахунок бюджетних коштів.

Аптеки, що діють на правах структурного підрозділу ліку­вального закладу, називаються аптеками лікувально-профі­лактичних закладів. Ці аптеки не можуть здійснювати роз­дрібну реалізацію лікарських засобів (бюджетні аптеки).

Основні завдання та функції аптек, що здійснюють забезпечення лікарськими засобами і виробами медичного призначення стаціонарних хворих

Міжлікарняні аптеки (МЛА) та лікарняні аптеки (ЛА) ви­конують такі основні завдання:

  • виявлення потреби у лікарських засобах і виробах медич­ного призначення відповідно до профілю і специфіки лікуваль- но-профілактичного закладу;

  • забезпечення лікувально-профілактичних закладів лікар­ськими засобами та виробами медичного призначення;

  • організація систематичної інформаційної роботи серед лікарів і середнього медичного персоналу;

  • забезпечення виконання планових завдань, дотримання фінансової дисципліни.

Функції МЛА і ЛА

  1. Виробнича - полягає у виготовленні лікарських засобів за вимогами відділень лікувально-профілактичного закладу, забезпечення належного контролю якості виготовлених ліків та їх оформлення до відпуску згідно з вимогами чинних нака­зів. Специфікою виробничої діяльності цих аптек є те, що лі­карські засоби виготовляють дрібними серіями. У номенкла­турі лікарських засобів, що виготовляються міжлікарняними аптеками, значна кількість припадає на розчини для ін’єкцій.

  2. Постачальницька - полягає у забезпеченні лікарськими засобами і виробами медичного призначення. Відповідними законодавчими актами затверджено Перелік лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закупо­вувати заклади та установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевого бюджетів. На лікарські засоби і вироби медичного призначення, що зазна­чені у цьому переліку, здійснюється державне регулювання цін.

  3. Інформаційна - полягає в інформуванні медичного персо­налу (насамперед лікарів) про нові лікарські засоби, особливо­сті їх застосування, побічну дію, дозування та з інших питань.