Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація та економіка фармації. І.В. Вершкова, В.В. Крикля, О.В. Мартинова та інші.docx
Скачиваний:
840
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
70.53 Кб
Скачать

Форми лікарського забезпечення амбулаторних і стаціонарних хворих

Аптеки займаються переважно роздрібною реалізацією лі­карських засобів. Роздрібна торгівля лікарськими засобами - це діяльність суб’єктів господарювання із забезпечення насе­лення і закладів охорони здоров’я (лікувально-профілактич­них, санітарно-профілактичних, медико-соціального захисту та інших) лікарськими засобами шляхом закупівлі, зберіган­ня та реалізації (продажу) їх безпосередньо громадянам через аптечну мережу для медичного застосування без права пере­продажу, незалежно від форми розрахунків.

Аптеки та їх структурні підрозділи здійснюють як рецеп­турний, так і безрецептурний відпуск лікарських засобів.

Законодавчі акти України, що регламентують діяльність у галузі лікарського забезпечення населення

Діяльність аптек щодо роздрібної реалізації лікарських засо­бів регулюється законами України: «Про захист прав споживачів», «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», «Про лікарські засоби», «Про забезпечення санітарного та епідеміоло­гічного благополуччя населення», «Основи законодавства про охо­рону здоров’я в Україні», «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами».

Також роздрібну реалізацію лікарських засобів регламенту­ють постанови Кабінету Міністрів України, накази Міністерст­ва охорони здоров’я та інші нормативно-правові документи.

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгів­лі лікарськими засобами регламентуються наказом МОЗ від 31.10.2011 р. № 723 «Про затвердження Ліцензійних умов про­вадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами».

Поняття про ліцензування

Роздрібна реалізація лікарських засобів може здійснювати­ся тільки за наявності у господарюючого суб’єкта ліцензії на цей вид діяльності. Згідно із законом України «Про підприєм­ництво» діяльність, що пов’язана з виготовленням лікарських засобів (зокрема і наркотичних), їх оптовою та роздрібною ре­алізацією, підлягає ліцензуванню.

Ліцензування - це отримання спеціального дозволу (ліцен­зії) на право здійснення конкретного виду підприємницької діяльності на певних умовах.

Ліцензування є засобом державного регулювання і конт­ролю за дотриманням суб’єктами підприємницької діяльності вимог законодавства із забезпечення єдиної державної політи­ки в здійсненні певних видів діяльності.

Видачу ліцензій здійснює Державна служба лікарських за­собів і виробів медичного призначення.

У ліцензії вказується:

  • найменування органу, що її видав;

  • найменування та місцезнаходження юридичної особи - суб’єкта підприємницької діяльності;

  • вид діяльності;

  • місце здійснення діяльності (адреса);

  • особливі умови і правила здійснення певного виду діяль­ності (ліцензійні умови);

  • номер реєстрації ліцензії, дата видачі.

Ліцензія втрачає силу у разі:

  • припинення діяльності, вказаної в ліцензії;

  • відміни в установленому порядку державної реєстрації су­б’єкта підприємницької діяльності;

  • інших випадках, що передбачені відповідними законодав­чими актами.

Термін дії ліцензії не обмежений. У разі порушення суб’єк­том підприємницької діяльності умов і правил, що вказані в лі­цензії, дія ліцензії може бути призупинена, а при повторних порушеннях ліцензія може бути анульована.