Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація та економіка фармації. І.В. Вершкова, В.В. Крикля, О.В. Мартинова та інші.docx
Скачиваний:
829
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
70.53 Кб
Скачать

Організація роботи оперативних відділів аптечного складу. Порядок зберігання товару на складі

Виконання функцій зберігання і комплектації медичних і фар­мацевтичних товарів покладено на оперативні відділи аптеч­ного складу (бази).

У цих відділах відбувається розміщення і зберігання отри­маних від приймального відділу товарів відповідно до чинних вимог. Товарно-матеріальні цінності розміщуються і зберігають­ся з урахуванням їх фізико-хімічних властивостей. На стела­жах (або в шафах) лікарські засоби розміщуються відповідно до назв, серії, термінів придатності. Для контролю за терміна­ми придатності до стелажа (або шафи) прикріплюється стелажна картка (додаток 7), в якій вказують найменування товару, його кількість, серію, термін придатності та строк його закінчення. Облік товарів, що знаходяться в оперативних відділах, здій­снюється за допомогою спеціально створених комп’ютерних програм. Товар надходить до відповідного оперативного від­ділу на підставі актів приймання-передачі. Дані про товар, що надійшов, заносять до прибуткового реєстру.

Порядок відпуску товарів з аптечного складу

Реалізація фармацевтичної продукції з аптечного складу від­бувається на підставі замовлень, що отримані від аптек, ліку­вально-профілактичних закладів або інших організацій. Замов­лення може надійти у письмовій формі (на відповідному блан­ку) або може бути переданим телефоном, факсом, електронною поштою тощо. При надходженні даних про замовлений товар до оперативного відділу працівник відділу відбирає потрібний товар, враховуючи залишковий термін придатності. При від­пуску товару з аптечного складу залишковий термін придат­ності повинен становити не менше 60% (від загального термі­ну придатності, що вказаний на етикетці), а для бактерійних препаратів - не менше 40%. Облік товарів, які відпущені з опе­ративного відділу, здійснюється у витратному реєстрі. При пе­редачі товарів до відділу експедиції виписується витратна на­кладна (або видатковий реєстр) у двох примірниках (один за­лишається в оперативному відділі, другий разом з товаром над­ходить до відділу експедиції). Періодично у кожному оператив­ному відділі складається товарний звіт, в якому відображають­ся всі надходження та витрати товару за звітний період і ви­значається сума залишків.

До функцій відділу експедиції належать:

• пакування товарів, що надійшли з оперативних відділів;

  • комплектація замовлення на підставі оформленої товар­но-транспортної накладної;

  • розподіл їх за покупцями, оформлення транспортних до­кументів, а також передавання товарів покупцям у разі їх са­мовивозу.

При централізованій доставці товару покупцям транспорт­ний відділ здійснює вивезення товару з території аптечного складу. Для цього мають бути товарно-транспортні докумен­ти на товар і спеціальна перепустка, яка передається службі охорони.

Особливості відпуску з аптечного складу отруйних, наркотичних, психотропних лікарських засобів і прекурсорів

Відпуск лікарських засобів, які є отруйними, наркотичними, психотропними або прекурсорами, здійснюється на підставі замовлень-вимог (додаток 10), оформлених на відповідному бланку, що завірений круглою печаткою аптеки (або іншого закладу) та підписом керівника. Супровідні документи (раху- нок-фактура, товарно-транспортна накладна) на ці лікарські засоби виписуються окремо від інших товарів і кількість пи­шеться словами. Відпуск цих лікарських засобів здійснюється безпосередньо з відділу зберігання отруйних, наркотичних, психотропних лікарських засобів особі, яка має окреме дору­чення. У дорученні вказують найменування і кількість отри­маних лікарських засобів, причому кількість пишеться слова­ми. Термін дії доручення не більше 10 календарних днів. Перед відпуском працівник складу перевіряє відповідність наймену­вань і кількості лікарських засобів, що підлягають відпуску, даним, які вказані у супровідному документі, правильність їх пакування та проставляє свій підпис у супровідному до­кументі. Представник аптеки, перевіривши найменування та кількість лікарських засобів, які отримує, також проставляє свій підпис у супровідному документі (рахунку-фактурі, то­варно-транспортній накладній).

Якщо наркотичні, психотропні, отруйні лікарські засоби та прекурсори відпускаються з аптечного складу у вигляді по­рошків, таблеток чи драже у масі «ангро», упаковка має бути опечатана і містити етикетку, на якій зазначено назву аптеч­ного складу, найменування лікарського засобу, номер і дату аналізу, номер і дату фасування, кількість, підпис особи, що розфасувала даний лікарський засіб. Якщо аптека отримує ці лікарські засоби на умовах самовивозу (службовим автомобі­лем), то у вимозі-замовленні вказують номер автомобіля. Крім водія, має бути особа-супровідник. У супровідних документах на відпуск етилового спирту зазначають його концентрацію та кількість (прописом).