Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sokolova_DIPLOMNA.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
474.32 Кб
Скачать

Висновки

Проведення послідовних та грамотних управлінських заходів, пов’язаних з формуванням ефективного кредитного портфеля банківської установи, є важливою умовою забезпечення прибуткової діяльності банківської установи.

Дослідженням сутності кредитного портфеля банку та науково-методичних підходів, щодо формування ефективного портфелю банківською установою, присвячено багато праць вітчизняних та іноземних науковців, серед яких такі автори як: С.Г.Арбузов, Ю.В.Бугель, Е.Дж.Долан, А.О.Єпіфанов, А.С.Кокін, О.І.Лаврушин, Н.Г.Міщенко, А.І.Пашков, Г.С.Панова, Дж.Ф.Сінкі, В.А.Челноков та інші.

Однак незважаючи на велику кількість праць у яких досліджувалася сутність кредитного портфелю банку, на сьогоднішній день досі не існує єдиного підходу щодо визначення цього поняття. Так, ознайомившись із працями вітчизняних та іноземних авторів, які були присвячені обґрунтуванню сутності такого поняття як «кредитний портфель банківської установи», було виокремлено три основні наукові підходи щодо трактування цього поняття. Науковці першого наукового підходу розглядають кредитний портфель як сукупність виданих позичок, тим самим враховують лише здійснення кредитної операції. Другий підхід, щодо трактування сутності кредитного портфеля, розглядають його значення у масштабах загальної діяльності банківської установи, як дієвий інструмент управління активами. Третій підхід відображає значення проведення кредитних операцій на макрорівні, тобто розгадається значення кредитного портфелю не тільки на рівні банку, а й на загальнодержавному рівні.

Дослідивши наукові підходи щодо трактування сутності кредитного портфеля було сформоване власне визначення. Кредитний портфель – це інструмент управління активними операціями банку, метою здійснення яких є підвищення ефективності діяльності, що досягається шляхом надання позичок за різними напрямками кредитування з врахуванням встановлених вимог.

Види кредитного портфелю можна класифікувати за такими ознаками: суб’єкт та об’єкт кредитування, техніка надання кредиту, його строк та розмір, вид забезпечення, спосіб погашення та галузь використання кредиту.

Методичні підходи щодо оцінки ефективності управління кредитним портфелем банку побудовані на врахуванні співвідношення рівня ризику за кредитною операцією та обсягами доходів за нею. При формуванні методики оцінки ефективності управління кредитним портфелем доцільно додержуватися наступної послідовності дій: аналіз доходів за кредитними операціями; оцінку кредитних ризиків та аналіз ефективності управління кредитним портфелем.

Організація процесу управління кредитним портфелем банківської установи починається з конкретної позички, саме тому методичні засади повинні враховувати основні етапи здійснення кредитування, до яких належить підготовка, структурування та обслуговування кредиту.

ПАТ КБ «Приватбанк»єнайбільшим універсальним міжрегіональним банком України, який орієнтований перш за все на платіжні операції для населення і юридичних осіб усіх організаційно-правових форм.

Досліджуючи стан кредитування ПАТ КБ «Приватбанк» слід відзначити позитивні тенденції, які уособлюють у собі постійне зростання розміру кредитного портфелю банківської установи. У структурі кредитного портфелю банку відбулося зростання частки короткострокових кредитів, що можна пояснити веденням політики мінімізації ризику, адже довгострокове кредитування напряму пов’язане із високими кредитними ризиками, які проявляються у великих збитках у зв’язку з інфляційним забезпеченням відсотків за вкладеними позиками і несвоєчасним поверненням кредитів.

Протягом досліджуваного періоду відбулося погіршення структури забезпечення за кредитними операціями ПАТ КБ «Приватбанк», також було встановлено підвищення питомої ваги незабезпечених кредитів. Зазначені тенденції є негативними адже свідчать про підвищення ризиків кредитної діяльності банку. Однак, не зважаючи на деякі негативні зрушення, усі показники, що вказують на прийнятність ризику проведення кредитних операцій комерційним банком, знаходилися у межах встановлених нормативів.

Проводячи підсумкову оцінку стану управління кредитним портфелем ПАТ КБ «Приватбанк», було виявлено високу ефективність управлінських дій, що направлені на здійснення успішної кредитної діяльності комерційним банком.

Виходячи із наявного стану управління кредитним портфелем ПАТ КБ «Приватбанк», було запропоновано методику оцінки ефективності управління кредитним портфелем банківської установи. Зазначена методика надає можливість оцінити кредитний ризик, скоординувати роботу керівництва банку по зниженню існуючих кредитних ризиків та сформувати такий кредитний портфель, який би міг вважатися найбільш оптимальним з огляду на зовнішні обставини та можливості установи.

Задача оптимізації кредитного портфеля полягає у виборі такого розподілу коштів між активами, при якому відбувається максимізація прибутку при заданих обмеженнях на рівень ризику.

Запропонована методика дозволяє оцінити як загальну ефективність кредитного портфеля, так і окремих його складових, які виділені за напрямками кредитування юридичних та фізичних осіб. Зазначена диверсифікаціє надає можливість визначити найбільш перспективний напрямок кредитування банківській установі.

В процесі впровадження нового методичного підходу для безпосередньої оцінки ефективності управління кредитним портфелем ПАТ КБ «Приватбанк» було явлено, що поточний стан управління кредитними операціями знаходиться на високому рівні, який забезпечить подальше зростання розміру кредитного портфеля та доходів від надання кредитів.

Згідно проведеного вище аналізу умов праці у відділі обслуговування фізичних осіб у Красноградському відділенні Харківського ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» слід зазначити, що умови роботи майже повністю співпадають з оптимальними умовами праці, що їх встановлено низкою нормативно-правових актів, які регулюють галузь охорони праці.

Відділення забезпечено всією необхідною технікою, пожежна безпека дотримана, приміщення відносить до приміщень із низькою ймовірністю ураження струмом, шум у приміщення не перевищує встановлених нормативів, те ж саме стосується й напруженості електростатичного поля, неіонізуючого електромагнітного випромінювання та рентгенівського випромінювання.

За результатами аналізу стан гігієни праці у відділенні відповідає необхідним нормам, техніка безпеки та пожежна профілактика в приміщенні задовольняє вимогам, що пред’являються.

Однак поруч з цим існують декілька недоліків. До них можна віднести організаційні питання, порушення трудової та виробничої дисципліни.

Проведений аналіз свідчить, що у Красноградському відділенні Харківського ГРУ ПАТ «КБ Приватбанк» приділяється достатня увага створенню безпечних та нешкідливих умов праці: дотримані санітарно-гігієнічні норми, норми електробезпеки, основні норми пожежної безпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]