Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sokolova_DIPLOMNA.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
474.32 Кб
Скачать

4.3 Безпека в надзвичайних ситуаціях на досліджуваному об’єкті

Так як приміщення сумського регіонального відділення ПАТ КБ «Приватбанк»не запилене, параметри температури та вологості повітря відповідають нормованим значенням, то його можна класифікувати за ступенем ураження електричним струмом як нормальне приміщення або приміщення без підвищеної небезпеки.

Згідно з ДНАОП 0.00–1.31–99 ПК будівля, в якій знаходиться банківська установа, по вогнестійкості відноситься до II рівня. Приміщення по пожежній безпеці відноситься до категорії В, концентратів та вибухонебезпечних парів не виявлено22.

Можливими причинами пожежі можуть бути:

  • коротке замикання в електричній мережі, що може викликати запалення наявних у наявності легкозаймистих речовин;

  • загоряння паперу, дерева через необережне поводження з вогнем;

  • необережне ставлення до побутових приладів, при проведенні ремонтних робіт в установі (зварювання, паяння й т.д.);

  • поширення вогню із сусідніх приміщень.

План евакуації працівників і матеріальних цінностей на випадок пожежі наведено на рисунку Ф.1 (див.додаток Ф).

У банківській установі існують схематично зображені плани евакуації працівників у разі виникнення небезпеки, перш за все – пожежі. Евакуаційні виходи чітко позначені на плані евакуації та знаходяться в легкодоступних місцях. Кожен з працівників може ознайомитись зі схемами. Наявні шляхи евакуації забезпечують безпечну евакуацію людей і відповідають нормативним вимогам. Схема евакуації на випадок пожежі затверджується керуючим відділення та висить на видному місці, а саме при виході та біля охорони. По шляху евакуації також встановлено аварійні світильники.

Згідно до правил пожежної безпеки будівля банку оснащена всіма необхідними засобами пожежогасіння та протипожежного інвентарю, а також електронною протипожежною системою з датчиками реагуючими на підвищену задимленість, крім цього система пов’язана з центральним пультом управління міської пожежної охорони.

У банку існують наступні кошти пожежогасіння, а саме: вогнегасники типу ВВ-5, які придатні для гасіння пожежі електрообладнання під напругою до 10000 В (на сходовому майданчику в пожежному крані, в коридорах), пожежні крани з рукавами по 20 м, також у відділах знаходяться вогнегасники на 200 м.

Кожен працівник, який помітив загорання, або пожежу, повинен негайно викликати пожежну команду по телефону № 01 та прийняти міри по тушінню вогню маючими засобами. Керуючи повинен слідкувати за справністю і зберіганням всього проти пожежного обладнання, а також своєчасної перевірки і випробування вогнегасників (тобто за вчасними перевірками службою банку).

Для запобігання впливу на людей небезпечних чинників пожежі повинна бути передбачена можливість швидкої евакуації людей з будівлі.

З вище зазначеного, бачимо, що будівля, в якій знаходиться відділення, відноситься до категорії В по пожежобезпеці. Тому, необхідний час евакуації не обмежується.

Таким чином, для запобігання впливу на людей небезпечних чинників пожежі передбачена можливість швидкої евакуації людей з приміщення через евакуаційний вихід, який зображений на схемі евакуації (Додаток Ф), і являється найбезпечнішим варіантом евакуації службовців банківської установи. Наявні шляхи евакуації забезпечують безпечну евакуацію людей і відповідають нормативним вимогам.

Згідно з положенням «Про навчання з питань охорони праці» ДНАОП 0.00-4.12-99 всі посадові особи до початку виконання своїх посадових обов’язків і періодично, один раз у рік, відповідно до наказу керівника управління, або зазначеного графіку, проходять навчання і перевірку знань з охорони праці23.

Основними причинами пожеж можуть бути[15]:

  • невиконання правил пожежної безпеки;

  • використання пошкоджених або несправних електроприладів;

  • виникнення пожежі внаслідок попадання блискавки в будівлю;

  • несправність електропроводки та електрообладнання, що можуть привести до короткого замикання або пробою ізоляції;

  • загоряння будівлі внаслідок зовнішніх впливів, тощо.

Пожежна безпека в банківській установі забезпечується такими нормативними коефіцієнтами, як [23]:

  • системою запобігання пожежі (контроль та профілактика ізоляції, наявність плавких вставок та запобіжників в електронному устаткуванні, для захисту від статичної напруги використовується заземлення);

  • системою пожежного захисту (а саме: аварійне відключення і переключення апаратури, система оповіщення, світлова та звукова сигналізація, захист легкозаймистих частин устаткування, конструкцій захисними матеріалами, у помешканнях, де немає робочого персоналу встановлена автоматична система пожежного захисту);

  • організаційно-технічними заходами щодо пожежної безпеки.

До організаційних заходів протипожежної профілактики відносять:

  • вступний інструктаж під час вступу на роботу та введення у робочий процес саме на даному відділенні;

  • навчання персоналу правилам пожежної безпеки;

  • видання необхідних інструкцій і плакатів, засобів наочної агітації, розміщення у загальнодоступному місці плану евакуації персоналу у випадку пожежі.

Таким чином, проведений аналіз стосовно охорони праці свідчить, що в ПАТ «Приватбанк» приділяється достатня увага створенню комфортних, безпечних та нешкідливих умов праці. У відділенні працівники банку дотримуються санітарно-гігієнічних норм, правил електробезпеки, основних норм пожежної безпеки.

Варто підкреслити також, що в банку існує два евакуаційні виходи з приміщення відділення без чого, у разі виникнення непередбачуваних обставин, а саме – пожежі, неможливо забезпечити, безпечну евакуацію людей протягом потрібного часу.

Висновки до розділу 4

Згідно проведеного вище аналізу умов праці у відділі обслуговування фізичних осіб у Красноградському відділенні Харківського ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» слід зазначити, що умови роботи майже повністю співпадають з оптимальними умовами праці, що їх встановлено низкою нормативно-правових актів, які регулюють галузь охорони праці.

Відділок забезпечено всією необхідною технікою, пожежна безпека дотримана, приміщення відносить до приміщень із низькою ймовірністю ураження струмом, шум у приміщення не перевищує встановлених нормативів, те ж саме стосується й напруженості електростатичного поля, неіонізуючого електромагнітного випромінювання та рентгенівського випромінювання.

За результатами аналізу стан гігієни праці у відділенні відповідає необхідним нормам, техніка безпеки та пожежна профілактика в приміщенні задовольняє вимогам, що пред’являються.

Однак поруч з цим існують декілька недоліків. До них можна віднести організаційні питання, порушення трудової та виробничої дисципліни.

Проведений аналіз свідчить, що у Красноградському відділенні приділяється достатня увага створенню безпечних та нешкідливих умов праці: дотримані санітарно-гігієнічні норми, норми електробезпеки, основні норми пожежної безпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]