Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sokolova_DIPLOMNA.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
474.32 Кб
Скачать

Розділ 4основні напрями дослідження стану охорони праці та системи забезпечення безпеки в установі пат кб «приватбанк»

4.1 Організація та управління охороною праці в організації

Отримання необхідної вихідної інформації для роботи над дипломним проектом проводилося у Красноградському відділенні Харківського ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк».

Організація охорони праці в банку починається з визначення служби охорони праці уКрасноградському відділенні ПАТ КБ «Приватбанк». Так як кількість працівників у відділенні банку менше 50 осіб (26 осіб), то функції цієї служби виконує у порядку сумісництва особа, що пройшла перевірку знань з охорони праці відповідними державними службами. Такою особою у банку є завідуючий господарським відділом банку.

Відповідно до Положення «Про порядок проведення навчання, інструктажу і перевірки знань працівників з питань охорони праці», який було розроблено на основі типового положення, затвердженого наказом голови Держкомітету України по нагляду за охороною праці №30 від 04.04.2004 року, посадові особи до початку виконання своїх обов’язків і періодично один раз в 3 роки, відповідно до наказу керівника банку проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

У Красноградському відділенні ПАТ КБ «Приватбанк» відділом з охорони праці, техніки безпеки і протипожежній безпеки організоване навчання і інструктаж з техніки безпеки всіх працівників. Для новоприбулих працівників проводиться ввідний інструктаж, потім первинний інструктаж на робочому місці.

На сьогоднішній день у банку проводяться такі види інструктажів, а саме:

  • повторний інструктаж для всіх працівників (проводиться 1 раз в квартал);

  • позаплановий інструктаж (при травмах та при впровадженні нового обладнання або технології).

У ПАТ «Приватбанк» діє Положення по управлінню охороною праці, затверджене головою правління. Контроль за охороною праці покладений на відділ з охорони праці, техніки безпеки та протипожежної безпеки.

Одним з головних показників, які характеризують стан охорони праці та дотримання правил техніки безпеки, є рівень травматизму. Так, у Красноградському регіональному відділенні ПАТ «Приватбанк» за 2012 рік випадків травматизму з тимчасовою втратою працездатності зареєстровано не було.

За результатами наради по організації охорони праці, яка проводиться 1 раз в квартал, складається протокол та видаються усі необхідні накази.

Провівши детальний аналіз охорони праці у Красноградському відділенні Харківського ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк»необхідно зазначити, що у банку є свій куток з охорони праці, де зазначені основні правила, дотримуватись яких повинен кожний працівник банку. Наявні правила особливу увагу приділяють умовам виникнення пожеж, правилам роботи з оргтехнікою, правилам переміщення по банківській установі, дотриманню санітарно-гігієнічних норм та способам надання першої невідкладної медичної допомоги.

Як вже зазначалося вище, з працівниками проводяться інструктажі інструкціям, Положенням та Законам, які не суперечать чинному законодавству (додаток У).

Слід зауважити, що регулювання взаємовідносин між роботодавцем і працівником з питань охорони праці здійснюється на основі колективного договору (угоди). Розділ «Охорона праці» колективного договору, що укладається між роботодавцем і банківськими працівниками, складається з 8 сторінок. В ньому зазначено основні умови праці, встановлений робочий графік, вихідні дні, обсяги відпусток, прописано основні вимоги до оформлення лікарняних, основні положення у випадку тимчасової непрацездатності робітників тощо.

У колективному договорі сторони передбачають забезпечення банківським працівникам соціальних гарантій у галузі охорони праці на рівні не нижчому за передбачений законодавством, їх права та обов’язки, а також певні заходи для досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам, визначають обсяги та джерела фінансування зазначених заходів.

Роботодавець зобов’язаний за рахунок власних коштів забезпечувати фінансування та організовувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, які зайняті роботою з більш високим рівнем навантаження, роботою з небезпечними чи шкідливими умовами праці (або таких, де є потреба у професійному доборі), обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року, який проводиться щорічно.

У разі потреби за результатами періодичних медичних оглядів роботодавець має забезпечити належним чином проведення певних оздоровчих заходів. Медичні огляди проводяться відповідними закладами охорони здоров’я, працівники яких несуть відповідальність згідно чинного законодавства за відповідність медичного висновку фактичному стану здоров’я кожного працівника. Порядок проведення таких оглядів визначається уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі охорони здоров’я.

У цілому, розділ «Охорона праці» є досить повним та чітким для розуміння для будь-кого з користувачів.

Одним із завдань даного пункту є необхідність проведення аналізу ефективності роботи, яка пов’язана з охороною праці. Під час проведення оцінки ефективності, проводився аналіз витрат, які пов’язані з охороною праці та забезпечення здоров’я працівників. Дані витрати наведені у Додатку У.

Так, з таблиці У.2 можна побачити, що витрати на охорону праці зменшилися у 2012 році у порівнянні із 2010 роком. За досліджуваний період відбулося суттєве зниження витрат на профілактику травматизму і професійних захворювань, так, станом на 2012 рік обсяг цих витрат у банку в порівнянні із базовим періодом зменшився на 7,5 тис.грн. та складав 27,7 тис.грн.

З акту про перевірку дотримання заходів з охорони праці у банківській установі (таблиця У.3) було виявлено один захід який не було виконано, а саме, було встановлено відсутність журналу експлуатації електроустановок і електроосвітлення. Також, було встановлено, що деякі заходи у банку виконувалися частково. Так, не повністю відповідає вимогам розміщення обладнання та його відповідність нормам охорони праці в приміщеннях, не повністю виконувалися вимоги щодо дотримання санітарного стану приміщень та у кабінетах.

Тобто, банківська установа отримала три зауваження щодо безпечної експлуатації електрообладнання, дотримання гігієни у приміщеннях та кабінетах а також у забезпеченні безпечного проведення виробничого процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]