Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт по практиці.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
846.34 Кб
Скачать
  • Використання колонок

Щоб зробити текст компактнішим та привабливішим, його розбивають на колонки.

Тексти у вигляді колонок друкуються на сторінках газет, журналів, довідкових видань.

Щоб розбити текст на колонки, потрібно:

  1. Виділити необхідний фрагмент;

  2. Вибрати кількість колонок

  • на панелі інструментів Стандартна, натиснувши на кнопку

  • в меню Формат → Колонки.

При натисненні на кнопку Колонки з’являється віконце, в якому потрібно вибрати кількість колонок.

В такий спосіб створюються колонки однакової ширини.

Для того, щоб змінити ширину колонки, можна скористатись лінійкою, на якій виділені межі колонок. При «перетягуванні» за певну межу, змінюється розмір колонки і розмір відстані між колонками.

В такий спосіб зручно розбивати на колонки великі фрагменти тексту, або всю статтю.

Якщо ж виникає необхідність створити колонки різної висоти, можливо, не на всю сторінку (записати в вигляді колонок властивості різних об’єктів; в кожній колонці відображати різні статті тощо), то зручніше використовувати інший метод.

    1. Створення і редагування графічних об’єктів.

  • Використання схем.

Схема — це різновид креслення, який використовується для ілюстрування концептуальних відомостей та пояснення документів і презентацій (схеми будуються не за числовим принципом).

Як додати схему до документа, аркуша або презентації

  1. На панелі інструментів Малювання натисніть кнопку Додати схему або організаційну діаграму.

  2. Виберіть потрібний тип схеми та натисніть кнопку ОК.

  3. Виконайте одну або кілька таких дій.

  • Щоб додати текст у будь-який елемент схеми, клацніть цей елемент правою кнопкою миші, виберіть команду Змінити текст, а потім введіть потрібний текст.

  • У циклічних та цільових схемах текст можна вставляти лише в текстові рамки, які відображаються після вставки схеми або елемента схеми.

  • Щоб додати елемент, натисніть кнопку Додати фігуру на панелі інструментів Діаграма .

  • Щоб застосувати попередньо установлений стиль, натисніть кнопку Автоформат на панелі інструментів Схема, а потім виберіть потрібний стиль у діалоговому вікні Бібліотека стилів діаграм.

  1. Після закінчення роботи клацніть за межами поля малювання.

  • Вставка малюнка в документ. Вставка малюнка

Команда Об'єкт (Object) у меню Вставка (Insert) у вікнах програм Word, Excel, PowerPoint дозволяє вставити малюнок, який можна буде редагувати надалі за допомогою програми, в якій він створювався.

Для вставки малюнка встановите курсор на місце вставки, вкажіть в меню Вставка (Insert) команду Малюнок (Picture) і виберіть одну з команд: Картинки (Clip Art), З файлу (From File), Co сканера або камери (From Scanner or Camera), Організаційна діаграма (Organization Chart). Створити малюнок (New Drawing), Автофігури (AutoShapes), Об'єкт WordArt (WordArt), Діаграма (Chart).

Для використання деяких форматів файлів необхідно встановити спеціальні графічні фільтри. Всі графічні фільтри автоматично встановлюються лише при повній установці Word. Ви можете проглянути, які фільтри для малюнків встановлені на вашому комп'ютері, вибравши в меню Вставка (Insert) команду Малюнок (Picture), З файлу (From File). У діалоговому вікні Додавання малюнка (Insert Picture) відкрийте список, що розкривається Тип файлу (Files of Type). Для перегляду малюнків в діалоговому вікні Додавання малюнкане відкриваючи файлів, натискуйте кнопку Вистави (Views) на панелі інструментів (див. мал. 2.13) і виберіть в списку Ескізи (Thumbnails) або Перегляд (Preview).

При збереженні документа, що містить малюнки, Word автоматично підбирає для кожного графічного зображення оптимальний формат файлу. Наприклад, у форматі *,JPEG зберігаються фотографії *.GIF — штрихові малюнки. За бажання ви може самі задати ці параметри.