Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт по практиці.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
846.34 Кб
Скачать

2.9. Які операції редагування доступні для виділеного діапазону?

Редагування діапазону комірок. Виділений фрагмент можна вилучити, очистити, вставити, перемістити, скопіювати. Для цього використовують буфер обміну.

Робота команд Правка/Копіювати, Правка/Вирізати, Правка/ Вставити нічим не відрізняється від аналогічних команд буфера обміну середовища Windows. Перемістити або скопіювати діапазон комірок швидше і зручніше за допомогою миші. Переміщення — встановити вказівник миші на межі виділеного діапазону (вказівник набуває форми стрілки), натиснути ліву кнопку миші й відбуксувати комірки в потрібне місце. Копіювання відбувається аналогічно, але при цьому слід тримати натиснутим клавіш [Ctrl] (вказівник набуває форми стрілки з хрестиком).

Вилучення комірок відбувається за допомогою команди Правка/Вилучити, при цьому в діалоговому вікні, яке з’явиться на екрані, слід вказати напрямок зсуву комірок таблиці.

Очистка діапазону комірок відбувається за допомогою команди Правка/Очистити. На екрані з’являється діалогове вікно, у якому слід вказати, що потрібно очистити: формат, значення, примітку.

У формулах можуть використовуватися адреси окремих комірок, а також посилання на діапазон комірок. Вказуючи діапазон комірок, задається адреса верхньої лівої клітинки й адреса нижньої правої клітинки, між ними ставиться двокрапка.

2.10. Які типи посилань на комірки використовують у формулах?

Відносні. Відносні посилання у формулі автоматично змінюються при копіюванні формули в рядку або у стовпці. Саме тому в першому уроці можна було, скопіювавши формулу для січня, обчислити витрати за лютий. Як показує наведений тут приклад, при копіюванні формули =C4*$D$9 з рядка до рядка відносне посилання на клітинку змінюється з C4 на C5 і C6.

Абсолютні. Абсолютні посилання на клітинки є незмінними. На них не впливає копіювання формули з однієї клітинки до іншої. Абсолютні посилання позначаються знаком долара ($), наприклад $D$9. Як показано на малюнку, при копіюванні формули =C4*$D$9 з рядка до рядка абсолютне посилання на клітинку $D$9 не змінюється.

Змішані.Змішане посилання на клітинку є абсолютним за стовпцем і відносним за рядком або абсолютним за рядком і відносним за стовпцем. Наприклад, посилання $A1 є абсолютним посиланням на стовпець A та відносним — на рядок 1. При копіюванні змішаного посилання з однієї клітинки до іншої його абсолютна частина залишається незмінною, а відносна змінюється.

2.11. Якими способами можна вставити функцію у формулу? Вставка функцій за допомогою Майстра функцій

Здійснити вставку функції можна за допомогою діалогового вікна Майстер функцій, яке можна викликати одним із таких способів:

  • Вибрати команду Вставка | Функція.

  • Клацнути на кнопці Вставка функції, яка знаходиться на панелі інструментів Стандартна.

  • Натиснути комбінацію клавіш Shift + F3.

В результаті на екрані буде відображено діалогове вікно Майстер функцій (рис. 1).

2.12. Які типи помилок можливі під час обчислення формул?

Помилки у формулах можуть призвести до помилкових значень та отримання непередбачених результатів. Далі розглядається декілька засобів, які допомагають знайти помилки та з'ясувати причини їх виникнення.

Виправлення значення помилки, наприклад, #NAME?

Якщо у формулі є помилка, яка не дає змоги виконати обчислення та відобразити правильний результат, Microsoft Excel відобразить значення помилки. Кожний тип помилки викликається різними причинами та розв'язується різними шляхами.

#####

Ця помилка виникає, якщо стовпець недостатньо широкий або дата та час є від'ємними числами.

#DIV/0!

Ця помилка виникає в разі ділення числа на нуль (0).

#NAME?

Ця помилка виникає, якщо Microsoft Excel не може розпізнати текст у формулі.

#N/A

Ця помилка виникає, якщо значення недоступне для функції або формули.

#REF!

Ця помилка виникає, якщо посилання на клітинку вказано

неправильно.

#NULL!

Ця помилка виникає, якщо вказано перетин двох областей, які не перетинаються. Оператором перетину областей є пробіл між посиланнями.