Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт по практиці.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
846.34 Кб
Скачать

6.6. Принцип роботи програм-архіваторів.

Принцип стискання інформації файлів полягає у знаходженні фрагментів, що повторюються, і заміні їх більш короткими.

Принцип роботи архіваторів заснований на пошуку у файлі "надлишкової" ін формації і подальшому її кодуванні з метою здобуття мінімаль ного об'єму. Найвідомішим методом архівації файлів є стискування послідовностей однакових символів. Наприклад, усередині вашого файлу знаходяться послідовності байтів, які часто повторюються. Замість того, щоб зберігати кожен байт, фіксується кількість повторюваних символів і їх позиція. Наприклад, файл, що архівується, займає 15 байт і складається з наступних символів:

У У У У В LLLLLAAAAA

У шістнадцятиричній системі

42 42 42 42 42 4с 4с 4с 4с 4с 41 41 41 41 41

Архіватор може представити цей файл в наступному вигляді (шестнадцате-річном):

01 05 42 06 05 4с 0а 05 41.

6.7. Поняття комп’ютерного вірусу. Основні групи комп’ютерних вірусів.

Комп'ютерний вірус (англ. computer virus) — комп'ютерна програма, яка має здатність до прихованого саморозмноження. Одночасно зі створенням власних копій віруси можуть завдавати шкоди: знищувати, пошкоджувати, викрадати дані, знижувати або й зовсім унеможливлювати подальшу працездатність операційної системи комп'ютера. Розрізняють файлові, завантажувальні та макро-віруси. Можливі також комбінації цих типів. Нині відомі десятки тисяч комп'ютерних вірусів, які поширюються через мережу Інтернет по всьому світу.

Сьогодні відомо більше 70000 програмних вірусів, їх можна класифікувати за такими ознаками:

— середовище існування;

— спосіб зараження середовища існування;

— вплив;

— особливості алгоритму.

За ступенем впливу віруси можна поділити на такі види:

— безпечні, що не заважають роботі комп'ютера, але зменшують обсяг вільної оперативної пам'яті й пам'яті на дисках, дії таких вірусів виявляються в яких-небудь графічних або звукових ефектах;

— небезпечні віруси, що можуть призвести до різних порушень у роботі комп'ютера;

— дуже небезпечні, вплив яких може призвести до втрати програм, знищення даних, стирання інформації у системних областях диска.

Серед усієї розмаїтості вірусів можна виділити такі основні групи:

— завантажувальні;

— файлові;

— файлово-завантажувальні.

6.8. Для чого використовують антивірусні програми?

Антивірусна програма (антивірус) — програма для знаходження і лікування програм, що заражені комп'ютерним вірусом, а також для запобігання зараження файлу вірусом.

Антивірусне програмне забезпечення зазвичай використовує два різних методи для виконання своїх задач:

Перегляд (сканування) файлів для пошуку відомих вірусів, що відповідають визначенню в словнику вірусів.

Знаходження підозрілої поведінки будь-якої з програм, що схожа на поведінку зараженої програми.

При цьому методі антивірусна програма під час перегляду файлу звертається до словника з відомими вірусами, що складений авторами програми-антивірусу. У разі відповідності якоїсь ділянки коду програми, що проглядається, відомому коду (сигнатурі) вірусу в словнику, програма-антивірус може виконувати одну з наступних дій:

  • Видалити інфікований файл

  • Відправити файл у карантин (тобто зробити його недоступним для виконання, з метою недопущення подальшого розповсюдження вірусу).

  • Намагатися відтворити файл, видаливши сам вірус з тіла файлу.

Хоча антивірусні програми, створенні на основі пошуку відповідності визначенню вірусу в словнику, за звичайних обставин, можуть досить ефективно перешкоджати збільшенню випадків зараження комп'ютерів, автори вірусів намагаються триматися на півкроку попереду таких програм-антивірусів, створюючи «олігоморфні», «поліморфні» і, найновіші, «метаморфічні» віруси, у яких деякі частини шифруються або спотворюються так, щоб неможливо було знайти спільне з визначенням в словнику вірусів.