Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін відповідальність Колпаков.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
1.31 Mб
Скачать

§ 5. Суб'єкти, що засвідчують важливі для

ВСТАНОВЛЕННЯ ОБ'ЄКТИВНОЇ ІСТИНИ ФАКТИ, ДІЇ, ОБСТАВИНИ

До суб'єктів цієї групи належать поняті. Понятий — це Дієздатна особа, яка не має особистої заінтересованості у справі про адміністративне правопорушення і не пов'язана з іншими

учасниками провадження родинними зв'язками, підлеглістю чи підконтрольністю. Призначення понятого полягає у засвідченні своїм підписом дій і записів у процесуальних документах.

МК України відносить понятих до осіб, які беруть участь у провадженні у справах про порушення митних правил (ст. 365), а у ст. 372 «Поняті у справі про порушення митних правил» (КУпАП аналогічної статті не містить) встановлює, що поняти­ми є особи, які залучаються до участі у проведенні процесуаль­них дій у справі про порушення митних правил. Як поняті за­прошуються особи, не заінтересовані у справі. Понятим не може бути родич особи, яка притягується до відповідальності за порушення митних правил, її представника, а також працівни­ки митних органів. Поняті, присутні при проведенні процесу­альних дій, засвідчують своїми підписами відповідність записів у протоколі виконаним діям.

Закон передбачає обов'язкову присутність двох понятих при проведенні уповноваженими особами особистого огляду (вони повинні бути однієї статі з оглядуваним), а також при огляді речей, ручної кладі, багажу, знарядь полювання і лову риби, добутої продукції, транспортних засобів та інших предметів, якщо він здійснюється під час відсутності їх власника (ст. 264 КУпАП, 57 МКУ).

МК України передбачає участь понятих у пред'явлені пра­вопорушнику або свідку товарів, транспортних засобів, доку­ментів для впізнання (ст. 379).

§ 6. Суб'єкти, що сприяють виконанню

ПОСТАНОВИ У СПРАВІ

До таких суб'єктів належать формування громадськості, трудові колективи, адміністрація за місцем роботи, навчання або проживання правопорушників. Вони співпрацюють з орга­нами публічної адміністрації, допомагаючи їм у виконанні функ­цій щодо протидії адміністративним деліктам.

Так, відповідно до ст. 21 КУпАП особу, яка вчинила ад­міністративне правопорушення, може бути звільнено від ад­міністративної відповідальності з передачею матеріалів на роз­гляд громадської організації або трудового колективу.

Представники трудових колективів і громадських організа­цій можуть брати участь у розгляді низки справ. Це справи про правопорушення, передбачені статтями 121і, 1223, 124і, части - нами 1 і 2 ст. 126, частинами 3 і 4 ст. 127, статтями 128, 128', частинами 1 і 2 ст. 129, ч. 4 статті 133, статтями 139, 140 КУпАП (п. 2 ч. 2 ст. 222 КУпАП).

У встановлених ст. 255 КУпАП випадках представникам гро­мадської організації чи органу громадської самодіяльності нада­но право складати протоколи про адміністративні проступки (передбачені статтями 92, 132, 148, 154, 160, 175і, 179 та ін.).

Стаття 259 КУпАП передбачає можливість доставлення по­рушника до штабу громадського формування з охорони громадсь­кого порядку і державного кордону чи громадського пункту з охо­рони громадського порядку членом громадського формування.

Громадські формування є суб'єктами реалізації пропозицій про вжиття заходів щодо усунення причин та умов, які сприяли вчиненню адміністративного правопорушення, і внесені на їх розгляд (ст. 282 КУпАП).

У ряді випадків громадські організації, трудові колективи, адміністрація підприємств і установ мають бути поінформовані про заходи адміністративного впливу, які вжиті до винних.

Так, відповідно до ст. 286 дані про накладення стягнення за проступки, передбачені ст. 51, частинами 1 і 2 ст. 129, частинами 1 і 2 статті 130, статтями 173, 176—178 КУпАП, доводить до відома власника підприємства, установи, організації чи уповноваженого ним органу або громадської організації за місцем роботи, навчан­ня або проживання порушника. Дані про накладення стягнення за проступки, передбачені статтями 210 і 211, доводяться до відо­ма керівника підприємства, установи, організації, колективного сільськогосподарського підприємства та навчального закладу за місцем роботи (навчання) про накладене на нього стягнення.

По справах про адміністративні правопорушення, передба­чені статтями 51, 16412, 16414, про прийняте рішення повідом­ляється також власник підприємства, установи, організації чи уповноваженого ним органу. По справах про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 43, 109—115, 120, час­тинами 1, 2 і 3 ст. 133, ч. 1 ст. 134, частинами 1, 2 і 3 ст. 135, вчинені злісними порушниками, про прийняте рішення інфор­мується адміністрація або громадська організація за місцем ро­боти, навчання або проживання злісного порушника.

Клопотання громадської організації або трудового колективу є однією з підстав скорочення строку позбавлення спеціального права особам, до яких було застосовано таке стягнення (ст. 320 КУпАП).

6.6. Стадії адміністративно-деліктного провадження