Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін відповідальність Колпаков.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
1.31 Mб
Скачать

§7. Привід

Привід як захід забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення згадується КУпАП у ст. 268 «Права особи, яка притягається до адміністративної відповідаль­ності». Вона встановлює, що особу, яка притягається до адміністра­тивної відповідальності і ухиляється від явки на виклик до органу внутрішніх справ або судді (у випадках, коли її присутність при розгляді справи є обов'язковою), може бути піддано приводу.

Таким чином, з положень цієї статті випливає, що приво­дом у сфері провадження у справах про адміністративні право­порушення є примусове доставлення правопорушника до місця розгляду справи.

Застосування приводу є правом лише двох суб'єктів розгля­ду справ: суддів і органів внутрішніх справ. Виконання приводу покладається на органи внутрішніх справ (міліцію). Підставою для застосування приводу є ухилення від явки на виклик органу внутрішніх справ або судді.

6.4. Система суб'єктів адміністративно- деліктного провадження

Провадження у справах про адміністративні проступки складаються з дій низки органів та осіб, які беруть участь у ньо­му. Це, наприклад, дії органів і посадових осіб, які уповнова­жені державою вживати передбачені законом заходи з виявлен­ня і запобігання проступків, застосування і виконання стягнень; дії учасників провадження, які захищають свої інтереси; учас­ників, які залучаються до провадження при виникненні потре­би у спеціальних знаннях, тощо.

У главі 21 КУпАП законодавець визначив осіб, які беруть участь у проваджені у справі про адміністративні проступки, і регламентував їх процесуальні повноваження. Такими особами за статтями 268—274 КУпАП є: а) особа, яка притягається до адміністративної відповідальності; б) потерпілий; в) законні представники; г) захисник; д) свідок; е) експерт; є) перекладач.

У цьому переліку привертають увагу дві обставини: по-пер­ше, відсутність представників органів адміністративно-делікт­ної юрисдикції (їх перелік і компетенція зафіксовані в інших главах КУпАП); по-друге, відсутність інших осіб, яким законо­давство дозволяє брати участь у процесі (такою особою, напри­клад, є Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, якому надано право бути присутнім на засіданнях судів усіх ін­станцій, звертатися до суду із заявою про захист прав і свобод людини і громадянина).

З урахуванням вищенаведеного всіх суб'єктів адміністратив­но-деліктного провадження можна поділити на кілька груп:

  1. Компетентні органи і особи, наділені правом на владні дії (акти), що впливають на рух і долю справи. До них належать суб'єкти, уповноважені складати протоколи про адміністратив­ні правопорушення; розглядати справи про адміністративні правопорушення; суб'єкти, які впливають на рух і долю справи, але розглядати справи не уповноважені (прокурор і уповнова­жена ним особа); які реалізують заходи забезпечення прова­дження в справах про адміністративні правопорушення.

Суб'єкти, шо мають особистий інтерес у справі (на відмі­ну від суб'єктів першої групи, ніхто з представників цієї групи не має владних повноважень). До таких суб'єктів належать: а) особа, яка притягується до відповідальності; б) потерпілий; в) законні представники. Законними представниками є пред­ставники як особи, що притягується до відповідальності, так і потерпілого. Це батьки, усиновителі, опікуни, піклувальники. До цієї категорії необхідно віднести також захисників (адвокати та інші фахівці у галузі права).

  1. Суб'єкти, що сприяють встановленню об'єктивної істини шляхом надання компетентним органам (посадовим особам) ві­домої їм інформації щодо обставин правопорушення. Такими суб'єктами є свідки.

  2. Суб'єкти, які мають спеціальні знання і залучаються для дослідження з їх використанням фактичних даних, що фігуру­ють у справі. Такими суб'єктами є експерти і перекладачі.

  3. Суб'єкти, що засвідчують важливі для встановлення об'єк­тивної істини факти, дії, обставини. Такими суб'єктами є по­няті.

  4. Суб'єкти, що сприяють виконанню постанови по справі. До таких суб'єктів належать формування громадськості, трудові колективи, адміністрація за місцем роботи, навчання або про­живання правопорушників. Вони співпрацюють з органами публічної влади, допомагаючи їм у виконанні функцій щодо протидії адміністративним деліктам. У ряді випадків такі учас­ники провадження мають бути поінформовані про заходи ад­міністративного впливу, вжиті до винних.

6.5. Характеристика суб'єктів адміністративно-деліктного провадження