Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін відповідальність Колпаков.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
1.31 Mб
Скачать

§ 3. Адміністративне видворення іноземців

І ОСІБ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА

Законом України від 18 січня 2001 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо боротьби з нелегальною міграцією» ст. 24 КУпАП була доповнена части­ною (зараз частина третя) такого змісту: «Законами України може бути передбачено адміністративне видворення за межі Ук­раїни іноземців і осіб без громадянства за вчинення адміністра­тивних правопорушень, які грубо порушують правопорядок».

Аналіз наведеного свідчить про таке:

по-перше, розташування цього положення окремою части­ною статті, яка має назву «Види адміністративних стягнень», дає підстави вважати, що адміністративне видворення за межі України іноземців і осіб без громадянства є адміністративним стягненням;

по-друге, адміністративне видворення повинне бути перед­бачено законами України;

по-третє, адміністративне видворення застосовується лише до іноземців і осіб без громадянства;

по-четверте, підставою для застосування адміністративного видворення є вчинення адміністративних правопорушень, які грубо порушують правопорядок.

§ 4. Накладення адміністративних стягнень

Накладення адміністративного стягнення — це важли­вий юридичний факт. З моменту його виникнення особа пере­буває у стані притягнення до адміністративної відповідальності і повинна виконувати звернені до неї вимоги, які передбачені законодавцем.

Виходячи з цього, законодавець не лише ретельно виписує і фіксує види стягнень, а й встановлює правила їх накладення. Ці правила у вигляді матеріальних норм наведені у главі 4 КУпАП «Накладення адміністративного стягнення».

Зазначена глава містить вісім статей. 33 — «Загальні прави­ла накладення стягнення за адміністративне правопорушення»; 34 — «Обставини, що пом'якшують відповідальність за ад­міністративне правопорушення»; 35 — «Обставини, що обтяжу­ють відповідальність за адміністративне правопорушення»; 36 — «Накладення адміністративних стягнень при вчиненні кількох адміністративних правопорушень»; 37 — «Обчислення строків адміністративного стягнення»; 38 — «Строки накладення адмі­ністративного стягнення»; 39 — «Строк, після закінчення якого особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню»; 40 — «Покладення обов'язку відшкодувати заподія­ну шкоду».

Загальні правила накладення стягнення, які містяться у ст. 33, є нормами-принципами і визначають першопочаткові засади щодо переведення особи у стан притягнення до адміністратив­ної відповідальності.

По-перше, законодавець встановлює, що стягнення за ад­міністративні правопорушення накладаються у межах, які визна­чені чинним законодавством (КУпАП та інші закони України).

По-друге — вимагає при накладенні стягнень враховувати; а) характер вчиненого правопорушення; б) властивості особи порушника; в) ступінь його вини; г) майновий стан; д) обстави­ни, що пом'якшують відповідальність; е) обставини, що обтя­жують відповідальність.

Врахування характеру вчиненого правопорушення, власти­востей особи порушника, ступеня його вини і майнового стану правозастосувач здійснює на підставі об'єктивно встановлених фактів, керуючись законом і правосвідомістю.

Обставини, що пом'якшують або обтяжують відповідаль­ність, конкретизовані законодавцем і зафіксовані у статтях 34 і 35 КУпАП. Вони підлягають обов'язковому з'ясуванню при розгляді справи про адміністративне правопорушення (ст. 280 КУпАП) і врахуванню при накладенні стягнення.

До обставин, що пом'якшують відповідальність (ст. 34), на­лежать:

1)щире розкаяння винного;

2)відвернення винним шкідливих наслідків правопорушен­ня, добровільне відшкодування збитків або усунення заподіяної шкоди;

3)вчинення правопорушення під впливом сильного душев­ного хвилювання або при збігу тяжких особистих чи сімейних обставин;

4)вчинення правопорушення неповнолітнім;

5)вчинення правопорушення вагітною жінкою або жінкою, яка має дитину віком до одного року.

Перелік пом'якшуючих обставин не є вичерпним. Законами можуть передбачатися й інші пом'якшуючі обставини. Більше того, правозастосувач може визнати пом'якшуючими і обстави­ни, які не зазначені в законі.

До обставин, що обтяжують відповідальність (ст. 35), нале­жать:

1)продовження протиправної поведінки, незважаючи на вимогу уповноважених на те осіб припинити її;

2)повторне протягом року вчинення однорідного правопо­рушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стяг­ненню, а також вчинення правопорушення особою, яка раніше вчинила злочин;

3)втягнення неповнолітнього в правопорушення;

4)вчинення правопорушення групою осіб;

5)вчинення правопорушення в умовах стихійного лиха або за інших надзвичайних обставин;

6)вчинення правопорушення в стані сп'яніння.

Перелік цих обставин є вичерпним і розширеному тлума­ченню не підлягає. У той же час особа, яка накладає адміністра­тивне стягнення, залежно від характеру адміністративного правопорушення має право не визнати ту чи іншу обставину обтя­жуючою.

Кодексом України про адміністративні правопорушення врегульовано накладення стягнень при вчиненні кількох (двох або більше) проступків однією й тією ж особою. У відповідній статті (ст. 36) розглянуто два випадки щодо таких ситуацій.

Перший — це випадок, коли справи розглядаються різними суб'єктами юрисдикції або одним і тим самим суб'єктом юрис­дикції, але не одночасно. У такому разі стягнення накладається за кожне правопорушення окремо.

Другий — це випадок, справи розглядаються одночасно одним і тим самим суб'єктом юрисдикції. У такому разі стягнення накла­дається в межах санкції, встановленої за більш серйозне правопо­рушення з числа вчинених. При цьому до основного стягнення може бути приєднано одне з додаткових, передбачених статтями про відповідальність забудь-яке з вчинених правопорушень.

Особлива увага приділяється питанням щодо строків, які об'єктивують факт накладення адміністративного стягнення.

По-перше, законодавець встановлює порядок обчислення строків (ст. 37). Обчислення строків здійснюється залежно від виду стягнення. Строк адміністративного арешту обчислюється добами, виправних робіт — місяцями або днями, позбавлення спеціального права — роками, місяцями або днями.

По-друге, встановлюються строки накладення адміністра­тивного стягнення (ст. 38). За загальним правилом, воно може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при правопорушенні, що триває, — через два місяці з дня його виявлення. Виключенням з цього правила є випадки, коли склад адміністративного проступку виявлено в разі відмови в порушенні кримінальної справи або закриття кримінальної справи. За таких обставин адміністративне стяг­нення може бути накладено не пізніш як через місяць з дня прийняття відповідного рішення.

По-третє, законодавець визначає строк, після закінчення якого особа вважається такою, що не була піддана адміністра­тивному стягненню (ст. 39). Таким строком є один рік з дня закінчення виконання стягнення.

Остання стаття цієї глави (ст. 40) регламентує покладення обов'язку відшкодувати заподіяну майнову шкоду. Питання про відшкодування вирішується одночасно з накладенням адміні­стративного стягнення. Право на такі рішення мають: а) адміністративна комісія; б) виконавчий орган сільської, селищної, міської ради; в) суддя районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду.

Адміністративна комісія і виконавчий орган відповідної ради мають право прийняти рішення про відшкодування лише у разі, коли сума шкоди не перевищує двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Суддя — незалежно від розміру шкоди, крім випадків, коли шкоду заподіяно неповнолітнім.

Коли шкоду заподіяно неповнолітнім, який досяг шістнад­цяти років і має самостійний заробіток, а сума шкоди не пере­вищує одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, суддя має право покласти на неповнолітнього відшкодування заподіяної шкоди або зобов'язати своєю працею усунути її.

В інших випадках питання про відшкодування майнової шкоди, заподіяної адміністративним правопорушенням, вирі­шується в порядку цивільного судочинства.

Завдання для поглиблення знань за розділом 5 «Відповідальність за вчинення адміністративних проступків (адміністративна відповідальність)»

ЛІТЕРАТУРА ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ОПАНУВАННЯ

• Кодекс України про адміністративні правопорушення: Введений в дію Постановою Верховної Ради Української РСР від 07.12.1984 // Відомості Верховної Ради Української РСР. — 1984. — Додаток до № 51. — Ст. 1122.

*Судова практика Верховного Суду України у справах про ад­міністративні правопорушення / За заг. ред. П. П. Пилипчука.

К: Ін Юре, 2007. - 328 с.

*Кодекс Украиньї об административньїх правонарушениях: Науч.-практ. комментарий. — 5-е изд. с изм. и доп. по состоя- нию на 16 июня 2004 г. — X.: ООО «Одиссей», 2004. - 912 с.

*Кодекс України про адміністративні правопорушення: Наук.- практ. коментар / Р. А. Калюжний, А. Т. Комзюк, О. О. По­грібний та ін. — К: Правова єдність, 2008. — 781 с.

*Бельский К. С. Административная ответственность: генезис, ос- новньїе признаки, структура // Государство и право. — 1999.

  1. № 12. - С. 12-20.

Гончарук С. Т. Адміністративні стягнення в системі заходів ад­міністративного примусу та проблеми їх удосконалення 11 Бюлетень Міністерства юстиції України. — 2006. — № 6 (56). — С. 35-45.

*Гончарук С. Т. Адміністративна відповідальність: Навч.-метод, посібник / Нац. авіаційний ун-т. — К.: НАУ, 2005. — 118 с.

*Гончарук С. Т. Адміністративні стягнення (в запитаннях і від­повідях). - К.: КМУЦА, 1998. - 40 с.

*Додин Е. В. Административная ответственность в свете Консти- туции Украиньї // Юридический вестник. — 1997. — № 3. — С. 70-74.

*Кізіма Н. Особливості застосування конфіскації як одного із видів адміністративних стягнень // Право України. — 2001. — № 4. - С. 80-83.

*Коломоєць Т. О. Система адміністративних стягнень за законо­давством про адміністративні правопорушення України // Пра­во України. - 2002. - № 2. - С. 31-33.

*Коломоєць Т. О. Структура адміністративної відповідальності: сучасний доктринальний погляд // Підприємництво, госпо­дарство і право. — 2002. — № 4. — С. 65—66.

*Коломоєць Т. О. Штрафи за законодавством про адміністративні правопорушення України: Монографія. — Запоріжжя: ВЕРЖЕ, 2000. - 240 с.

*Коломоєць Т. О. Щодо ефективності адміністративних штрафів // Право України. - 2001. - № 2. - С. 84-87.

*Коломоєць Т. О., Сквірський І. О. Виправні роботи як вид ад­міністративного стягнення за законодавством України: теорія, досвід, та практика застосування: Монографія. — К.: Істина, 2008. - 184 с.

*Колпаков В. К. Адміністративна реформа і деліктне законо­давство // Науковий вісник Нац. академії внутр. справ Ук­раїни: Науково-теоретичний журнал. — 2004. — № 4. — С. 40-50.

*Колпаков В. К. Адміністративно-деліктна законотворчість: по­няття і функції // Право України. — 2002. — № 6. — С. 25—31.

*Колпаков В. К. Адміністративно-правові проблеми видворення іноземців // Вісник Львівського ін-ту внутр. справ: 36. наук, праць. - Львів, 2004. - № 1. - С. 200-209.

*Колпаков В. К, Волох О. К. Функції адміністративно-деліктної законотворчості // Науковий вісник Київського нац. ун-ту внутр. справ: Науково-теоретичний журнал. — 2007. - № 3, - С. 42-51.

*Лук 'янець Д. М. Інститут адміністративної відповідальності: проблеми розвитку: Монографія. — К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2001. — 220 с.

*Лук 'янець Д. М. Проблеми застосування конфіскації як адмі­ністративного стягнення // Право України. — 2006. — № 2. — С. 110-112.

*Максимов И. В. Система административньїх наказаний: понятие и признаки // Государство и право. — 2005. — № 4. — С. 18—27.

*Саввин М. Я. Административньїй штраф. — М.: Юридическая литература, 1984. — 112 с.

*Хорощак Н. В. Адміністративні стягнення за законодавством України: Монографія. — К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Ко- рсцького НАН України, 2004. — 172 с.

*Шульженко Ф. П., Невмержицький Є. В. Юридична відповідаль­ність за правопорушення у сфері економіки: Навч. посібник. - К.: КНЕУ, 2003. - 171 с.

^ ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

*Підстави для адміністративної відповідальності.

*Суб'єкти адміністративної відповідальності.

*Адміністративна відповідальність неповнолітніх.

*Адміністративна відповідальність військовослужбовців та інших осіб, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів.

*Відповідальність іноземних громадян і осіб без громадянства.

*Обставини, що виключають адміністративну відповідальність (крайня необхідність, необхідна оборона, неосудність).

*Обставини, що утворюють можливість звільнення від адміні­стративної відповідальності.

*Мета адміністративних стягнень.

*Види адміністративних стягнень.

*Заходи впливу, що застосовуються до неповнолітніх.

*Основні і додаткові адміністративні стягнення.

*Загальні правила накладання адміністративних стягнень.

*Строки накладання адміністративних стягнень.

ТЕМАТИКА РЕФЕРАТИВНИХ ПОВІДОМЛЕНЬ

*Зміст адміністративної відповідальності.

*Законодавство про адміністративну відповідальність.

*Система адміністративних стягнень.

*Адміністративна відповідальність неповнолітніх.

*Адміністративна відповідальність військовослужбовців.

*Стягнення, що застосовуються органами внутрішніх справ.

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ

Визначте обставини, що виключають адміністративну відпові­дальність:

*Стан заборгованості.

*Стан крайньої необхідності.

*Стан судимості.

*Стан лікування.

*Стан підготовки до екзаменів.

*Стан неосудності.

*Стан перебування під адміністративним наглядом.

*Стан депутата міської ради.

*Стан лікування.

*Стан необхідної оборони.

Назвіть примусові заходи, які є адміністративними стягненнями за КУпАП. Укажіть на основні і додаткові адміністративні стягнення:

*тимчасове вилучення доказів для дослідження судом;

*обмеження волі;

*попередження;

*арешт;

*тримання в дисциплінарному батальйоні;

*штраф;

*оплатне вилучення предмета;

*довічне позбавлення волі;

*зобов'язання публічно попросити вибачення;

*конфіскація знаряддя вчинення адміністративного правопору­шення;

*позбавлення спеціального права;

*конфіскація майна;

*передача неповнолітнього під нагляд батькам;

*застереження;

*видалення із залу судового засідання;

*адміністративний арешт;

*догана або сувора догана;

*позбавлення кваліфікаційного класу;

*привід;

*позбавлення права обіймати певні посади;

*громадські роботи;

*виправні роботи;

*службові обмеження для військовослужбовців.

Визначте заходи впливу, що застосовуються до неповнолітніх:

*зобов'язання додержуватись тиші;

*зобов'язання публічно попросити вибачення;

*застереження;

*встановлення адміністративного нагляду;

*догана або сувора догана;

*передача під нагляд батькам.

Які обставини враховуються при накладенні адміністративних стяг­нень:

*характер вчиненого правопорушення;

*сімейний стан;

*місяць року;

*властивості особи порушника;

*стан здоров'я;

*ступінь вини;

*майновий стан;

*обставини, що пом'якшують відповідальність;

*місце роботи;

*обставини, що обтяжують відповідальність.

За які з названих діянь може наступати адміністративна відповідаль­ність?

*Вчинення дрібного хуліганства 15-річною особою.

*Образа працівника міліції.

*Публічне вживання наркотичних засобів.

*Вирощування снотворного маку.

*Вживання наркотичних засобів 17-річною особою.

Які з нижченаведених обставин зазначені в КУпАП як пом'як­шуючі?

*Вчинення правопорушення під впливом сильного душевного хвилювання.

*Вчинення адміністративного проступку вперше.

*Вчинення правопорушення жінкою, яка має дитину віком до 3-х років.

*Вчинення адміністративного проступку неповнолітнім.

*Вчинення правопорушення при збігу тяжких особистих обста­вин.

*Вчинення адміністративного проступку через необережність.

*Вчинення правопорушення жінкою, яка має дитину віком до одного року.

*Вчинення правопорушення збігу тяжких сімейних обставин.

*Вчинення адміністративного проступку військовослужбовцем.

*Щире розкаяння винного.

*Відвернення винним шкідливих наслідків правопорушення.

*Добровільне відшкодування збитків.

*Усунення заподіяної шкоди.

*Вчинення правопорушення вагітною жінкою.

Серед названих обставин назвіть ті, які зазначені в КУпАП як обтя­жуючі.

*Продовження протиправної поведінки, незважаючи на вимогу уповноважених на те осіб припинити її.

*Повторне протягом року вчинення однорідного правопорушен­ня, за яке особу вже було піддано адміністративному стягнен­ню.

*Вчинення правопорушення особою, яка раніше вчинила злочин.

*Одночасне вчинення особою декількох адміністративних про­ступків.

*Втягнення неповнолітнього в правопорушення.

*Вчинення адміністративного проступку разом з неповнолітнім.

*Вчинення правопорушення групою осіб.

*Навмисне вчинення адміністративного проступку.

*Вчинення правопорушення в умовах стихійного лиха або за ін­ших надзвичайних обставин.

*Вчинення адміністративного проступку раніше судимою особою.

*Вчинення правопорушення в стані сп'яніння.

Розділ 6

ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВАХ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРОСТУПКИ (АДМІНІСТРАТИВНО-ДЕЛІКТНЕ ПРОВАДЖЕННЯ)