Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nova_podatkova_PROGRAMI.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
465.92 Кб
Скачать

4. Програма навчальної дисципліни Змістовий модуль і. Теоретичні основи оподаткування

Тема 1. Засади організації податкової системи України

Податки як економічна, фінансова категорія. Специфічні ознаки податків, їх характеристика. Податки — головне джерело надходжень до бюджетної системи. Виз­начення податків та зборів.

Елементи податку: платники податку, об`єкт оподаткування, база оподаткування, ставка податку, порядок обчислення податку, податковий період, строк та порядок сплати податку.

Функції податків як прояв їх сутності. Фіскальна і регулююча функції податків, їх зміст.

Об'єктивна необхідність податків. Умови і причини функціону­вання податків. Роль держави у виникненні, розвитку та використан­ні податків.

Значення податків. Роль податків у перерозподілі національного доходу.

Теоретичні концепції податків. Еволюція теорій оподаткування.

Основні види податків, що застосовуються на території України. Загальнодержавні податки та місцеві податки. Пряме та непряме оподат­кування. Види прямого оподаткування та його роль у системі фінан­сового регулювання. Види непрямих податків, їх переваги та недоліки. Проблеми спів­відношення прямих і непрямих податків.

Загальна характеристика податкових систем провідних країн світу, види та форми оподаткування..

Література:І-1,2,3,5. ІІ-2,3,4. ІІІ-1,2,9.

Тема 2.Розвиток податкової системи України

Поняття податкової системи. Принципи побу­дови податкової системи. Основні етапи становлення податкової системи. Склад та структура податкової системи України. Теоретичні засади побудови податкових систем. Необхідність і суть інтеграції податкових систем.

Податкова політика держави та її напрями.

Податкова політика як складова фінансової політики. Роль держави у форму­ванні та реалізації податкової політики. Визначення рівня податкового навантаження, оптимізація оподаткування. Взаємозв'язок податкової політики і розвитку економіки.

Системність у побудові податко­вої політики. Податки й інфляція. Взаємозв'язок цін і податків. Критерії якості податкової системи.

Організація податкової служби і податкової роботи. Функції органів Державної податкової служби.. Облік платників та надходжень податків. Види перевірок та порядок їх проведення. Відповідальність платників за своєчасність і правильність розрахунків з бюджетом. Сутність та причини ухилення від сплати податків. Способи ухилення від сплати податків.

Література:І-2,5.ІІ-1,2,3,6. ІІІ-3,4,9,10.

Змістовий модуль іі. Податки на споживання

Тема 3. Податок на додану вартість

Економічна природа і значення податку на додану вартість у за­безпеченні дохідної частини бюджету. Сутність податку на додану вартість.

Платники податку, об`єкт оподаткування і порядок його визначення. Ставки податку. Операції, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою, операції, звільнені від оподаткування. Порядок об­числення ПДВ і терміни сплати в бюджет: податкове зобов'язання та податковий кредит; дата виникнення податкового зобов'язання. Податкова накладна.

Порядок визначення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету або відшкодуванню з бюджету.

Порядок реєстрації платника податку. Контроль податкових органів за своєчасністю і правильністю сплати ПДВ.

Література:І-2,5,17.І-1,3,5,6. ІІІ-1,5,9,13.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]