Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР 1-10 НОВА.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
10.88 Mб
Скачать

Лабораторна робота №3 побудова евольвентного профілю зубів методом обкочування довб’яком

Мета роботи:Ознайомитися з принципом нарізання зубів евольвентно­го профілю зубів методом обкочування довб’яком.

Обладнання, інструменти, пристрої: прилад ТММ– 47А для викреслю­вання профілю евольвентних зубів методом обкочування довб’яком, пристрій ТММ-31А для вирізання кругів, круг з креслярського паперу.

1. Короткі теоретичні відомості.

Нарізання зубів евольвентного профілю методом обкочування є найпоширенішим методом виробництва зубчастих коліс. В залежності від типу застосовуваного різального інструменту та обладнання розрізняють такі способи нарізання зубчастих коліс за цим методом:

– різальною шестернею або довб’яком на зубодовбальних верстатах.

– інструментальною рейкою або зубчастою гребінкою на зубостругальних верстатах.

– черв’ячною фрезою на зубофрезерних верстатах.

При нарізанні зубів довб’як закріплений на шпинделі здійснює зворонтньо – поступальний рух необхідний для різання. Одночасно довб’яку і нарізуваному колесу надається обертовий рух. Їх кутові переміщення зв’язані певним співвідношенням. Профіль зуба утворюється як огинаюча послідовних положень зуба довб’яка відносно заготовки.

Якщо при обкочуванні ділильне коло нарізуваного колеса дотикається до ділильного кола довб’яка то нарізане колесо називається нормальним або нульовим. Товщина зуба і ширина впадин нульового колеса по ділильному колі рівні між собою.

, (1)

де – модуль зачеплення

Висота головки зубів такого колеса а висота ніжки

Коригованими або “виправленими” називають колеса, що нарізають зміщеним різальним інструментом. В цьому випадку ділильне коло зубчастого колеса не дотикається до модульного кола довб’яка. Коригування ведеться з метою зменшення габаритів і поліпшення якості зачеплення, усунення явища підрізання зуба, збільшення коефіцієнта перекриття, зменшення спрацювання та збільшення міцності зуба. При нарізанні коригованих коліс відстань fміж модульним колом різального інструменту і ділильним колом зубчастого колеса називається зміщенням інструменту. Зміщення інструменту буде додатнім коли інструмент зміщений від центра колеса, від’ємним – до центра колеса.

Для коригованого колеса товщина зуба по ділильному колу:

(2)

для прямозубих коліс – кут профілю вихідного контуру.

Мал. 1.

2. Опис приладу тмм – 47а.

Лабораторний прилад ТММ-47А (мал. 1)складається з диска та імітатора довб’яка . Коло з креслярського паперу закріплюється на диску за допомогою трьох голок і притискної накладки . На цьому папері викреслюється профіль зубів. Центр паперового кола відмічається голкою розташованою в центрі диска.

При натисканні на клавішу довб’як та диск, що зв’язані безмежною ниткою навхрест, повертаються назустріч одне одному. За допомогою гвинта можна змістити вихідний контур довб’яка і викреслювати кориговані профілі зубів. Відлік величини зміщення ведеться за шкалою насадженою на повзуні.

На довб’яку подано основні параметри викреслюваного зубчастого колеса: модуль, кут профілю, діаметр ділильного кола, а також масштаб довб’яка, від якого залежить розміри викреслюваних зубців.