Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР 1-10 НОВА.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
10.88 Mб
Скачать

2. Основні схеми рядових редукторів.

Вибір схеми рядового редуктора залежить від загальної компоновки привода, для якого призначений редуктор, і таких факторів, як взаємне розміщення швидко- і тихохідного валів, обмеження за масою і габаритними розмірами, вимоги до монтажу, зручність експлуатації та ремонту тощо. Крім цього, на вибір схеми і основних параметрів суттєво впливають передавана потужність, передаточне число, режим експлуатації, технологія виготовлення.

Найрозповсюдженіші схеми редукторів наведені у таблиці 1. На схемах редукторів буквами Ш, Т і П позначені швидкохідний, тихохідний і проміжний вали відповідно.

За конструкцією найпростішими є одноступінчасті редуктори (схеми 1, 4 і 7). Вони складаються з однієї зубчастої або черв'ячної пари і двох валів. Одноступінчасті циліндричні редуктори (із циліндричними зубчастими коле­сами) мають паралельні вали, які можуть бути розміщені у горизонтальній (схема 1, а) або вертикальній (схема 1, б) площині. Передаточне число одно­ступінчастих циліндричних редукторів , а зубчасті колеса можуть бути прямо- і косозубими або шевронними.

Таблиця 1.Схеми деяких рядових редукторів

Редуктори з циліндрич­ними передачами

Редуктори з конічни­ми і циліндричними, передачами

Редуктори з черв'ячними і циліндричними передачами

1. Одноступінчастий циліндричний

4. Одноступінчастий конічний

7. Одноступінчастий черв'ячний

2. Двоступінчастий циліндричний

5. Двоступінчастий конічноциліндричний

8. Двоступінчастий черв'ячно-циліндричний

3. Двоступінчастий з роздвоєним тихохідним ступенем

6. Триступінчастий циліндричний

9. Триступінчастий із роздвоєним проміжним ступенем

В одноступінчастому конічному редукторі (з конічними зубчастими ко­лесами) осі валів перетинаються (схема 4). Такий редуктор має меншу несучу здатність порівняно з циліндричним приблизно однакових розмірів. За допо­могою одноступінчастого конічного редуктора забезпечують передаточне число .

Широко застосовують одноступінчасті черв'ячні редуктори. Конструкт­тивно вони можуть виконуватись із нижнім, верхнім і вертикальним розмі­щенням черв'яка (схеми 7, а – в). Одноступінчасті черв'ячні редуктори реа­лізують передаточне число переважно у межах u = 7...80.

Щоб дістати велике передаточне число, слід застосовувати дво- і тристу­пінчасті редуктори (схеми 2 – 9). Великі передаточні числа можна мати і за до­помогою одноступінчастих редукторів, але їхні габаритні розміри і маса бу­дуть надзвичайно збільшеними. Так, одноступінчастий циліндричний редук­тор із передаточним числом u = 10 має габаритні розміри більші, ніж двосту­пінчастий циліндричний редуктор із таким самим передаточним числом (за умови передавання одного і того ж навантаження і використання однакових матеріалів для зубчастих коліс).

Дво- і триступінчасті редуктори за конструкцією складніші від одності­пінчастих, оскільки вони мають дві або три передачі і, крім швидко- та тихо­хідного, мають також проміжні вали. У дво- і триступінчастих редукторах для швидкохідного ступеня застосовують передачі з пониженою несучою здатніс­тю, наприклад конічну зубчасту передачу (схема 5) або черв'ячну передачу у двоступінчастому черв'ячно-циліндричному редукторі (схема 8). Черв'ячну передачу для швидкохідного ступеня використовують ще й тому, що при під­вищених швидкостях ККД черв'ячної передачі більший.

Із двоступінчастих циліндричних редукторів широко застосовують ре­дуктори за схемою 2, а як найбільш прості. Співвісні двоступінчасті редуктор­ри (схема 2, б) мають швидко- і тихохідний вали на одній осі і дещо зменше­ні габаритні розміри за довжиною, проте конструктивно і технологічно більш складні, оскільки вони мають опори валів усе­редині корпусу. Передаточне число двоступінчастих циліндричних редукторів u = 8...50, а найбільш опти­мальні передаточні числа у межах u = 10...30.

Двоступінчасті конічно-циліндричні редуктори (схема 5) використо­вують за потребою розміщення осей валів під прямим кутом. Вони можуть застосовуватись для забезпечення передаточних чисел u=8...30, а най­більш раціональні варіанти із u = 8...20.

За допомогою двоступінчастих черв'ячно-циліндричних редукторів (схе­ма 8) можна реалізувати передаточні числа u = 30...300, але такі редуктори складні у технологічному виконанні.

Редуктори за схемами 2, 5 і 8 мають спільний суттєвий недолік. Через несиметричне розміщення зубчастих коліс щодо опор валів збільшується нерівномірність розподілу навантаження по довжині зубців внаслідок де­формації валів. Цей недолік усувається у схемі 3 двоступінчастого редуктора з роздвоєним тихохідним ступенем. Тут умови роботи зубчастих зачеплень поліпшені, а довговічність опор валів може бути забезпечена приблизно однаковою.

Триступінчасті редуктори переважно виготовляють із циліндричними зубчастими колесами (схеми 6 і 9). Вони використовуються для забезпечення передаточних чисел u = 60...250.