Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР 1-10 НОВА.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
10.88 Mб
Скачать

Лабораторна робота №6 вивчення конструкцій підшипників кочення

Мета роботи: Ознайомитись з класифікацією, конструкцією та умовними позначеннями основних типів підшипників кочення.

Обладнання, інструменти, пристрої: : Плакати, штангенциркуль, ГОСТи на підшипники, комплекти підшипників.

  1. Короткі теоретичні відомості.

Підшипники кочення - це опори обертових та коливних деталей. Вони класифікуються за такими ознаками:

а) формою тіл кочення;

б) напрямком дії (сприймання) навантаження;

в) конструктивним особливостями;

г) числом рядів тіл кочення.

а) за формою тіл кочення підшипники поділяються на:

  • кулькові;

  • роликові.

Роликові підшипники, в залежності від форми ролика поділяються на такі види:

  • з короткими циліндричними роликами;

  • з довгими циліндричними роликами;

  • з витими роликами;

  • з конічними роликами;

  • з голчастими роликами;

  • з бочкоподібними роликами.

б) за напрямком дії (сприймання) навантаження підшипники поділяються на три групи:

  • радіальні, які сприймають тільки радіальне навантаження (це роликопідшип­ники з циліндричними роликами, однорядні кулькові підшипники, вони мо­жуть сприймати також і незначне осьове навантаження);

  • упорні, які сприймають тільки осьове навантаження;

  • радіально-упорні, які сприймають комбіноване, тобто одночасно осьове і ра­діальне навантаження.

в) за способом самовстановлення підшипники поділяються на:

  • самовстановні (сферичні);

  • не самовстановні.

г) за числом рядів кочення поділяються на:

  • однорядні, дворядні, чотирирядні.

2. Коротка характеристика основних типів підшипників.

а) кульковий радіальний однорядний підшипник сприймає радіальне навантаження, а також осьове в обидві сторони, яке не повинно перевищувати 70% від невикористаного допустимого радіального навантаження. Забезпечує осьову фіксацію вала в межах свого осьового зазору і допускає перекіс кілець в межах 10, витримує великі кутові швидкості. Він є найбільш поширений у ма­шинобудуванні і найдешевший з підшипників кочення. Характеризується по­рівняно малою жорсткістю, тому не рекомендується застосовувати його у вуз­лах, що вимагають точної фіксації валів.

б) кульковий радіальний дворядний сферичний підшипник самовста­новний сприймає невелике осьове навантаження в обидві сторони. Допускає значні (до 23°) перекоси внутрішнього кільця відносно зовнішнього. Застосо­вується для валів зниженої жорсткості, а також у випадках, коли співвісність посадочних місць не гарантована. Він має підвищену вантажопідйомність по­рівняно з однорядним.

в) роликопідшипник радіальний з короткими циліндричними ролика­ми сприймає тільки радіальне навантаження (якщо є бурти на кільцях, то може сприймати незначне осьове навантаження). Навантажувальна здатність підшип­ників значно більша, ніж кулькових, однак не допускається перекіс кілець. Та­кий підшипник допускає роздільний монтаж внутрішнього (з комплектом роли­ків) і зовнішнього кілець підшипника.

г) роликопідшипник голчастий сприймає радіальне навантаження, осьо­ве не сприймає, витримує ударні навантаження при невисоких кутових швид­костях. Не допускає перекосу кілець, може застосовуватися без внутрішнього кільця. Рекомендується для використання у вузлах, що працюють при коловому русі вала або з малою частотою обертання.

д) роликопідшипник радіальний дворядний сферичний самовстанов­ний сприймає радіальне навантаження і невелике осьове в обидві сторони. До­пускає перекіс кілець до 2°. Ролики мають форму несиметричної бочки. Має більшу вантажопідйомність, ніж кульковий радіальний однорядний сферичний підшипник, але складніший у виготовленні і дорожчий.

е) кульковий радіально – упорний підшипник сприймає радіальне на­вантаження і осьове тільки в одну сторону. Допустиме осьове навантаження для підшипників залежить від кута контакту кульок з кільцями, який може мати значення 12°, 26°, 36°. Підшипники з великим кутом контакту призначені для сприймання великих осьових навантажень, величина яких може перевищувати величину діючого радіального навантаження. Підшипники чутливі до переко­сів. Для сприйняття двостороннього навантаження застосовують пару підшип­ників.

є) роликопідшипник радіально-упорний однорядний з конічними ро­ликами сприймає радіальне навантаження і осьове тільки в одну сторону. Дуже чутливий до перекосів. Для сприйняття двостороннього осьового навантаження застосовують пару підшипників. Має більшу вантажопідйомність, ніж кулько­вий радіально - упорний підшипник, відзначається можливістю роздільного монтажу і внутрішнього та зовнішнього кілець, а також властивістю сприймати невеликі ударні навантаження. Недоліком цих підшипників є велика чутливість до неспіввісності та відносного перекошування кілець.

ж) кульковий упорний однорядний підшипник сприймає осьове наван­таження тільки в одну сторону. Застосовується при порівняно малих і середніх частотах обертання. На горизонтальних валах працює гірше, ніж на вертикаль­них і вимагає регулювання або постійного підпружинювання кілець.