Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР 1-10 НОВА.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
10.88 Mб
Скачать

Лабораторна робота №2 дослідження тягової здатності пасових передач

Мета роботи: Ознайомлення з методиками досліджень пасових передач при зміні ступені їх завантаженості.

Обладнання, інструменти, пристрої: Дослідний стенд ДМ 35У, паси, вимірний інструмент.

1.Короткі теоретичні відомості.

Пасова передача включає пас, ведений та ведучий шківи з опорами. Для передачі потужності від веденого валу до ведучого за допомогою сил тертя між пасом і шківами, пас повинен бути притиснутий до шківів. Це досягається за рахунок попереднього натягнення паса з деякою силою. В стані спокою і при холостому ходу кожна вітка паса навантажена однаковою силою попереднього натягнення S0.

Під навантаженням натягу віток паса зміниться: ведуча вітка за рахунок сил тертя натягнеться і її натягнення буде S1, а ведена слабшатиме до натягненняS2. Сума ж натягнень у вітках паса під навантаженням залишиться такою ж, як при холостому ходу, тобто:S1 +S2 =2S0,а різниця натягнень віток являє собою колов сила:S1 – S2 =Ft.

Колове зусилля на шківах Р визначається по формулі:

(1)

де T — крутний момент на шківі;

d — діаметр шківа.

Відношення називається коефіцієнтом тягиφ, що вказує яка саме частина попереднього натягнення 2S0 використовується для передачі корисного зусилля Р.

Проте корисне зусилля залежить не тільки від попереднього натягнення 2S0, але і від різниці натягнень віток пасапричому різниця натягнень віток паса викликає ковзання паса по шківах.

У працюючій пасовій передачі має місце ковзання паса на шківах. Із зростанням ковзання зменшується коефіцієнт корисної дії передачі і збільшується інтенсивність зношування паса.

Як критерій оцінки правильності експлуатації паса використовується коефіцієнт ковзання, який не повинен перевищувати задану величину. Ковзання ξ (%) у пасовій передачі визначається наступною залежністю:

(2)

де d1 та d2 — діаметри ведучого та веденого шківів;

n1 та n2 — частота обертання ведучого та веденого шківів. Для випадку d1= d2 маємо:

(3)

Коефіцієнт корисної дії визначається за формулою:

(4)

де Т1 та Т2 крутні моменти на веденому та ведучому валах.

Випробовують пасову передачу на установці типу ДМ-35У .

2. Характеристика дослідного стенду дм 35у.

Досліджуваним вузлом стенду (мал.1) є пасова (плоско - або клинопасова) пере­дача. Її ведучий шків закріплено на валу балансуючого електродвигуна , який встановлений на коливній рамі . Ведений шків закріплений на валу навантажуючого гальма . Для зручності дослідження діаметри ведучого і веденого шківів виготовлені однаковими.

Поворотом моховика плавно змінюється зусилля тиску гальмівних колодок і тим самим утворюються різні гальмівні моменти.

Замірювання моментів на ведучому і веденому валах здійснюється за допомогою плоских консольних пружин, один кінець яких закріплюється на кронштейнах, а другий опирається в призми штирів, зв'язаних з статором електродвигуна і втулкою гальма навантаження.

Стенд передбачає визначення крутних моментів на ведучому і веденому валах за допомогою наклеєних тензодатчиків опору з виводом на клеми (для з’єднання підсилювача шлейфового осцилографа).

Вимірювання частоти обертання ведучого і веденого валів здійснюється за допомогою імпульсних датчиків і передачею імпульсів на імпульсні лічильники . Крім цього, на стенді передбачена можливість передачі імпульсів через клеми безпосередньо на шлейфовий осцилограф.

Мал. 1.

В залежності від довжини паса (витяжки) салазки разом з веденим валом можна переміщати за допомогою гвинта . Для цього болти необхідно злегка відпустити, а після переміщення салазок знову дотягнути.

Балансуючий електродвигун , кронштейн з пружиною і індикатором , імпульсний датчик розміщені на коливній рамі, яка за допомогою двох упорних гвинтів може бути встановлена і зафіксована у вертикальному положенні.

Початковий натяг віток паса здійснюється вантажами , які через важіль , трос і ролик діють на коливну раму.

Вмикання і вимикання електродвигуна здійснюється за допомогою пакетного вимикача. На стенді є щітковий перемикач на три положення, за допомогою якого імпульсний датчик можна підключити до імпульсних лічильників або до клем.

Для нормальної роботи стенду необхідно:

а) коливну рамку встановити у вертикальне положення за допомогою упорних гвинтів (положення фіксується, після того, як стрілка, що закріплена на корпусі, співпадає з рискою на важелі;

б) салазки з веденим валом змістити вправо, цим самим створити нульове натягування паса;

в) закріпити салазки;

г) відвести упорні гвинти.