Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР 1-10 НОВА.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
10.88 Mб
Скачать

5. Конструкції деяких редукторів.

Зубчасті редуктори за конструкцією бувають дуже різноманітні. Конструк­ція редукторів залежить від кількості ступенів передач, взаємного розміщення валів у просторі, конструктивних рішень опор валів, форми корпусу, способу закріплення редуктора до основи та багатьох інших факторів.

Дві частини корпусу з'єднуються між собою за допомогою відповідних болтів, а для їхнього точного взаємного центрування передбачають циліндричні або коніч­ні штифти. У верхній частині кришки картера передбачене вікно для огляду зубчастих коліс редуктора і заливання мастила. У картері, який є од­ночасно і резервуаром для мастила, передбачені отвір для зливання від­працьованого мастила і покажчик його рівня. Для кріплення редуктора до рами машини у нижній частині картера розміщені виступи з двох боків, у яких передбачені отвори під болти.

Оскільки ККД черв'ячного редуктора невисокий, то втрати потужності під час тривалої роботи спричинюють значне нагрівання мастила і корпусу. Щоб збільшити теплопередачу від корпусу у навколишнє середовище, потрібне інтенсивне обдування корпусу повітрям. Цим і обумовлюється потреба вико­ристання вентилятора. Збільшення тепловіддачі від корпусу досягається та­кож збільшенням його зовнішньої поверхні за рахунок ребер. На кришці корпу­су також передбачені додаткові ребра, які розміщені вертикально, оскільки тут омивання корпусу повітрям відбувається за рахунок природної циркуляції.

Картер корпусу черв'ячного редуктора є також резервуаром для мастила, в яке занурюються витки черв'яка і змащують черв'ячне зачеплення. Щоб збільши­ти інтенсивність змащування і охолодження мастила, на валу черв'яка інколи розміщують дві крильчатки, які розбризкують мастило на черв'ячне колесо і на стінки картера. У картері передбачені також отвір для випускання відпрацьова­ного мастила і покажчик рівня мастила, за допомогою якого ведеться періодичний контроль стану змащування.

6. Порядок виконання роботи.

1. Виконати кінематичні схеми редукторів, визначити основні розміри та характеристики редукторів, до яких відносяться: міжосьові відстані передач, модулі зачеплення, передаточні числа, основні розміри зубчастих коліс, кут нахилу зубів.

2. Визначити габаритні і приєднувальні розміри. До них відносяться: загальна довжина, ширина і висота редуктора, розміри установочної площини, якою редуктор встановлюється на плиту або раму; розміри отворів під гвинт для кріплення редуктора і розміри, що визначають розташування цих отворів;

розміри вихідних кінців валів редуктора, та їх розташування один відносно одного і відносно установочної плити.

3. Визначити розміри, що характеризують умови мащення. Розрахувати глибину занурення тихохідного вала в оливу при верхньому його рівні в одиницях модуля. Визначити зазор між дном корпуса і колесом.

4. Визначити передавальне число окремих ступеней та загальне передавальне число редуктора.

5. Визначити частоти обертання валів, при n1= об/хв.

6. Визначити крутні моменти на валах редуктора, прийнявши потужність на швидкохідному (вхідному) валі Т1 = кВт.