Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР 1-10 НОВА.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
10.88 Mб
Скачать

3. Параметри редукторів.

Основні параметри редукторів загального призначення, передбачених для серійного виготовлення, регламентуються стандартами. Для циліндрич­них зубчастих передач зовнішнього зачеплення, що вико­ристовуються у редукторах як самостійних агрегатах, ГОСТ 2185-66 встановлює ряди між­осьових відстаней , передаточних чиселu і коефіцієнтів ширини коліс , а для конічних зубчастих передачГОСТ 12289-76 визначає ряди номі­нальних діаметрів основи ділиль­ного конуса більшого колеса d2, переда­точних чисел u і ширини вінця b конічних коліс. Відповідно при проекту­ванні зубчастих передач редукторів загального призначення основні пара­метри цих передач повинні бути узгоджені із зазначеними стандартами.

При проектуванні цілого ряду машин та їхніх приводів не завжди є мож­ливість привести у відповідність потрібні параметри редуктора (aw, u) із пара­метрами редукторів загального призначення У таких випадках розраховують і проектують редуктори спеціального призначення. Оптимальний варіант конст­рукції редуктора залежить від його габаритних розмірів і маси, зручності здій­снення змащування зубчастих коліс, раціональності форми корпусу тощо.

4. Змащування зубчастих передач редукторів.

Зубчасті передачі редукторів змащують рідкими мінеральними і синтетичними мастилами. Основне використання мають такі мастила: індустріальні (И-40А, И-50А), трансмісійні (ТАД-15В), авіаційні (МС-14, МС-20). Застосовують також нові леговані індустріальні ма­стила, в яких за рахунок використання високоякісної мастильної ос­нови і раціональних композицій добавок поліпшені протизадирні, антиокислювальні і антикорозійні властивості (АСЗ-6, АСЗп-10, ИГП-114, ИГП-152 та ін.). Усі перелічені мастила можна застосовува­ти в широкому діапазоні температур навколишнього середовища – від –15 до +50°С. Останнім часом ряд фірм пропонують для використання нові ефективні мастила для редукторів.

Основне призначення змащування – зменшення сил тертя, підвищення стій­кості проти спрацювання та заїдання і відведення теплоти із зони контакту зуб­ців. Потрібна кінематична в'язкість мастила повинна бути тим більшою, чим ви­щі контактні напруження у зачепленні зубців. Однак при цьому погіршується те­пловідведення із зони контакту і збільшуються втрати потужності на перемішу­вання мастила зубчастими колесами.

З урахуванням таких факторів, як контактне напруження , МПа, і коло­ва швидкість v, м/с, зубчастих коліс (або швидкість ковзання vs, м/с, у черв'ячній передачі), потрібна кінематична в'язкість v50, мм2/с, мастила вибирається за се­редньою коловою швидкістю зубчастих коліс швидко- та тихохідного ступенів.

Змащування зубчастих коліс редукторів із малими і середніми коловими швидкостями (м/с) здійснюється зануренням їх у мастило, що знахо­диться у нижній частині корпусу (картері). Глибину занурення тихохідних коліс кожного ступеня редуктора беруть (3...5)т, але не менше, ніж 10 мм. Допуска­ється занурення у мастило на біль­шу глибину тих зубчастих коліс, що мають меншу колову швидкість.

Для редукторів із високими швидкостями зубчастих коліс ( м/с) застосовують циркуляційне змащування під тиском. Тут відфільтроване масти­ло подається через спеціальні сопла безпосеред­ньо в зону зачеплення зубчастих коліс. У черв'ячних редукторах змащування зануренням застосовують при швидкостях ковзання у зачепленні м/с. Із нижнім розміщенням черв'яка глибина його занурення повинна приблизно до­рівнювати висоті витка. Із верх­нім або вертикальним розміщенням черв'яка змащування зачеплення здійсню­ється зануренням черв'ячного колеса. Глибина занурення колеса – не менша, ніж висота його зубця, але не більша від третини його радіуса. Змащування ре­дукторів є надзвичайно важливою умовою їхньої нормальної і тривалої експлу­атації. Тому в корпусах редукторів передбачають спеціальні отвори для випуску відпрацьованого мастила, відповідні вікна для контролю зубчастого зачеплення і заливання мас­тила, покажчики рівня мастила та іншу арматуру.