Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гроші та кредит / Методичка Деньги и кредит.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
634.88 Кб
Скачать

Вступ

В умовах становлення в Україні нових економічних відносин, трансформації економічних і соціальних процесів, формування та розвитку фінансової й банківської систем надзвичайно важливого значення набуває посилення ролі грошово-кредитної системи країни в стимулюванні відповідних процесів шляхом застосування ринкових методів регулювання економіки та грошово-кредитного ринку.

Протягом останніх десятиліть фінансовий ринок, у тому числі його важлива складова – грошово-кредитний ринок, перебувають в процесі постійного розвитку, що обумовлює виникнення нових тенденцій у сфері фінансових послуг, появу інноваційних фінансових технологій, формування нових напрямів діяльності. З'являються нові фінансові інститути, нові сегменти ринку фінансових послуг. Учасники фінансового ринку мають постійно вирішувати завдання, що викликано такою динамікою, у тому числі ті, що стосуються вибору стратегії діяльності в умовах різних стадій циклу економічного розвитку. Саме це потребує підготовки майбутніх фахівців економістів, фінансистів у напрямку методики та практики виконання аналізу стану, динаміки та тенденцій розвитку окремих фінансових ринків, як основи управління економічними системами різного рівня.

Посібник з дисципліни «Гроші та кредит» поєднує теоретичний матеріал з технології аналізу окремих сегментів грошово-кредитного ринку на макро- та мезорівні економіки і практично-методичні рекомендації щодо дослідження основних проблем розвитку сфери грошей та кредиту.

Поглиблення та закріплення теоретичних знань, отримання навичок проведення аналізу різних фінансових процесів здійснюється при самостійному виконанні студентами курсової роботи з дисципліни «Гроші та кредит». Методичні вказівки щодо написання курсової роботи містять основні вимоги до змісту й оформлення робіт з фінансової тематики. Запропонований перелік тем курсових робіт згруповано відповідно до модулів навчальної програми.

Мета виконання курсової роботи є:

  • систематизація, поглиблення і закріплення теоретичних знань із дисципліни «Гроші та кредит»;

  • розвиток навичок самостійного проведення наукових досліджень;

  • формування і закріплення навичок практичної діяльності зі спеціальності;

  • виявлення ступеня підготовленості студента до самостійної роботи в сучасних умовах.

Завдання курсової роботи:

  • визначити та узагальнити теоретичний матеріал з обраного напряму прикладного дослідження;

  • розробити й оцінити можливі підходи до вирішення прикладних економічних проблем;

  • обґрунтувати доречність пропозицій щодо вирішення сформульованих прикладних проблем.

1. Методичні основи економічного аналізу

1.1. Мета й завдання, основні категорії, методи та засоби економічного аналізу на макро- і мезорівні економіки

Мета економічного аналізу на макро- та мезорівні економіки – сприяти виконанню планів підприємств і їх підрозділів, а також інших господарських утворень, створити умови для подальшого розвитку і поліпшення економічної роботи завдяки підготовці проектів оптимальних управлінських рішень.

Основні завдання економічного аналізу:

  • об’єктивно оцінити стан національної економіки та її окремих сегментів, ринків;

  • визначити вплив відповідних факторів на взяті до аналізу показники і вивчити причинні зв’язки;

  • виявити резерви підвищення ефективності ринків;

  • розробити конкретні заходи для використання виявлених резервів і здійснення регулювання на макро- та мезорівні економіки;

  • узагальнити результати аналізу для прийняття раціональних рішень щодо інструментів і важелів регулювання економіки.

Понятійний апарат економічного аналізу включає такі специфічні (основні) категорії: ресурси, фактори, причини, резерви розвитку.

Фактори – це рушійні сили розвитку явищ і процесів, які відбуваються в національній економіці.

Причини умови здійснення окремих явищ, які більш глибоко, ніж фактори, пояснюють зміни рівня ресурсів і їх складу, а також показників роботи; вони деталізують вплив факторів.

Резерви це невикористані можливості підвищення ефективності діяльності за рахунок оптимізації використання ресурсів. Пошук резервів потребує впровадження досягнень науки, розвитку системи економічної політики країни, забезпечення конкурентоспроможності суб’єктів господарювання.

На результати діяльності організацій впливають численні та різноманітні фактори. Для точнішого виявлення ролі окремих факторів необхідно згрупувати їх за відповідними ознаками. Класифікація в будь-якому дослідженні має суттєве значення. Вона допомагає глибше розкрити зміст процесів чи явищ, їх внутрішні зв’язки і залежності, визначити тенденцію їх розвитку.

В економічній літературі фактори розвитку згруповані за різними ознаками. Однак, рекомендовані в цих джерелах принципи групування факторів мають ряд суттєвих недоліків: вони або не охоплюють усі фактори, або допускають їх повторення в різних групах. Іноді під час групування порушується принцип економічної однорідності, мають місце то надмірне дроблення, то звуження або спрощення. Надмірна диференціація факторів навряд чи доцільна, оскільки це часто призводить до додаткових труднощів у плануванні, обліку й аналізі. Недоцільна й надмірна генералізація факторів, адже вона може перешкоджати пошуку та аналізу резервів.

Слід зазначити, що різні фактори відіграють різну роль і мають різне значення для підвищення ефективності виробництва. Це визнають усі автори, але єдиного підходу до цієї проблеми в літературі з економіки нема.

Звичайно, кожний автор на перший план висуває той фактор чи групу факторів, які він вибрав об’єктом свого дослідження, і оцінює їх роль і значення в загальному обсязі виробництва значною мірою суб’єктивно, без достатнього врахування їх об’єктивних зв’язків і взаємозалежностей.

Зрозуміло, що роль і значення окремих факторів не залишаються постійними. Вони змінюються залежно від різних економічних і конкретно-історичних умов розвитку суспільного виробництва.

Розвиток ринкових відносин змінює суть і співвідношення різних факторів. Усе це має знайти відображення в теорії та практиці перебудови українського суспільства, у методиці обліку та аналізу економічних процесів. Велику роль у цьому відіграватимуть математичні методи економічного аналізу.

Соседние файлы в папке гроші та кредит