Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР МАТиТКМ.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства україни

МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра загальнотехнічних дисциплін

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Для виконання розрахунково-графічної і

самостійної роботи студентів напрямку підготовки:

6.100102 - „Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва”

по дисципліні “Матеріалознавство і технологія конструкційних матеріалів”

Модуль 4 –“Токарна обробка”

Миколаїв - 2013

Методичні рекомендації для студентів технічних спеціальностей сільськогосподарських ВНЗ-ів, які вивчають дисципліну “Матеріалознавство і технологія конструкційних матеріалів”, розділ “Токарна обробка”.

Розробив:

П.М.Полянський, доцент кафедри загальнотехнічних дисциплін Миколаївського національного аграрного університету.

Рецензенти:

В.І. Гуйтур, к.т.н., професор Миколаївського національного університету ім. В.О.Сухомлинського.

К.М. Думенко, д.т.н., завідувач кафедри транспортних технологій і технічного сервісу Миколаївського національного аграрного університету.

Відповідальний за випуск методичних рекомендацій завідуючий кафедри загальнотехнічних дисциплін МНАУ, професор Бабенко Д.В.

Рекомендовано для видання методичною комісією факультету механізації сільського господарства Миколаївського НАУ від “___”__________ 2013 р., протокол № ____.

Голова методичної комісії факультету механізації сільського господарства Миколаївського НАУ _________ О.А.Горбенко.

1. Загальні відомості

Призначення режимів різання є важливим елементом при розробці технологічних процесів виготовлення або ремонту деталей на металорізальних верстатах. Причому, найпоширенішою є обробка на токарних верстатах.

Спеціалісти - інженер-механіки з ремонту та експлуатації сільськогосподарської техніки повинні вміти призначати режими різання при обробці деталей на основних типах металорізальних верстатів.

Студенти механічних спеціальностей стикаються з питаннями призначення режимів різання при виконанні домашніх завдань, розрахунково-графічних робіт з курсу кафедри загальнотехнічних дисциплін «Матеріалознавство і технологія конструкційних матеріалів».

1.1. Класифікація токарних різців.

Токарні різці класифікують за низкою відмінних ознак: виду обробки (призначенням), матеріалом різальної частини, характеру обробки та ін. (табл. 1П )х. Більшість різців виготовляють складовими - ріжуча частина з інструментального матеріалу, кріпильна частина з звичайних конструкційних сталей (У7, сталь 45 та ін.).

1.2. Основні види точіння.

До основних видів точіння відносяться: поздовжнє зовнішнє точіння, поперечне зовнішнє точіння (підрізування торця), відрізання, прорізання, внутрішнє поздовжнє точіння (розточування). На мал. 1 наведена схема поздовжнього зовнішнього точіння, на якій позначені поверхні заготовки при різанні і вказані головний рух різання, рух подачі і елементи режиму різання. На мал. 2-3 наведені деякі схеми точіння.

Для різних видів точіння застосовуються різці певних типів. Для поздовжнього зовнішнього точіння - прохідні прямі та прохідні упорні; для поперечного - підрізні, фасонні; для відрізання заготовки та прорізання канавок - відрізні і канавочні; для внутрішнього поздовжнього точіння - розточувальні.

Мал. 1. Схема зовнішнього точіння (обточування)

1 - оброблювана поверхня; 2 - оброблена поверхня; Rr - поверхня різання; D - діаметр оброблюваної поверхні; d - діаметр обробленої поверхні; Dr - головний рух різання; Ds - рух подачі; t - глибина різання; Sv - подача за оберт; А, Б - точки оброблюваної і обробленою поверхонь, що знаходяться на поверхні різання.

Мал. 2. Схеми поперечного точіння (а), відрізання (прорізання) заготовки (б)