Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уч Харитонов Земельное право Украины.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.05.2015
Размер:
931.84 Кб
Скачать

4 . Державний земельний кадастр

Державний земельний кадастр є інструментом державного управління земельним фондом. Він забезпечує прийняття науково обґрунтованих рішень в області організації раціональ­ного використання і охорони землі.

Державний земельний кадастр призначений для забезпе­чення Рад народних депутатів, заінтересованих підприємств, установ, організацій і громадян вірогідними і необхідними відомостями про природний, господарський стан та право­вий режим земель з метою організації раціонального вико­ристання та охорони земель, регулювання земельних відно­син, землеустрою, обгрунтування розмірів плати за землю.

Державний земельний кадастр включає дані реєстрації права власності, права користування землею та договорів на орен­ду землі, обліку кількості та якості земель, бонітування грунтів, зонування територій населених пунктів, економіч­ної та грошової оцінки земель.

Державний земельний кадастр ведеться за єдиною для Ук­раїни системою на базі нормативних документів, затверджу­ваних Держкомземом.

Державний земельний кадастр ведеться Держкомземом, Комітетом із земельних ресурсів і земельній реформі Рес­публіки Крим, управліннями земельних ресурсів обласних, Київської і Севастопольської міських державних адмініст­рацій, відділами земельних ресурсів районних державних ад­міністрацій, виконавчими комітетами сільських, селищних, міських Рад народних депутатів.

Держкомзем забезпечує постійне вивчення потреби в зе­мельно-кадастровій інформації.

Ведення державного земельного кадастру забезпечується проведенням топографо-геодезичних, картографічних робіт, грунтових, геоботанічних, радіологічних, лісотипологічних, містобудівних та інших обстежень і розвідувань, реєстрацією права власності на землю, права користування землею і до­говорів на оренду землі, обліком кількості та якості земель, бонітуванням грунтів, зонуванням територій населених пунктів та економічною оцінкою земель. Оперативність і точність даних земельного кадастру забезпечується викорис­танням аерокосмічних зйомок та застосуванням методів дис­танційного зондування земної поверхні.

Усі кадастрові відомості про землю оформлюються спе­ціальною документацією, яка периодично оновлюється і скла­дається щорічно. Документація державного земельного ка­дастру ведеться на територіях сільських, селищних, міських, районних Рад народних депутатів, областей, Республіки Крим і України в цілому з урахуванням природно-сільськогоспо­дарського і лісогосподарського районувань та функціональ­ного зонування територій населених пунктів.

До земельно-кадастрової документації належать кадастрові карти і плани (графічні і цифрові), схеми, графіки, тек­стові та інші матеріали, які містять відомості про межі адмі­ністративно-територіальних утворень, межі земельних діля­нок власників землі і землекористувачів, у тому числі орен­дарів, правовий режим земель, що перебувають у державній, колективній і приватній власності, їх кількість, якість, на­родногосподарську цінність та продуктивність по власниках землі і землекористувачах, населених пунктах, територіях сільських, селищних, міських, районних Рад народних де­путатів, областях, Республіці Крим та Україні в цілому.

Організує роботу з ведення державного земельного ка­дастру в Україні Держкомзем, який забезпечує здійснення картографування земельних угідь, обстеження, оцінку угідь, розробляє методичні вказівки і інструкції по веденню кадастра, узагальнює і аналізує земельні звіти, здійснює іншу діяльність в межах своєї компетенції.

Дані державного земельного кадастру підлягають обов'яз­ковому застосуванню при плануванні використання і охоро­ни земель, при наданні земель, проведенні землеустрою, оцінці господарської діяльності, здійсненні державного кон­тролю за використанням і охороною земель. Земельний ка­дастр використовують для відшкодування збитків, завданих землі, при припиненні права на земельну ділянку в випадку ЇЇ нераціонального або неефективного використання, при виплаті вартості витрат на покрашення земель в зв'язку з припиненням діяльності по рішенню державних органів та в інших випадках.