Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уч Харитонов Земельное право Украины.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.05.2015
Размер:
931.84 Кб
Скачать

3. Контроль за використанням і охороною земель та їх моніторинг

Важливою функцією державного управління земельним фондом є контроль за правильним використання і охоро­ною землі всіма землекористувачами.

Завдання державного контролю за використанням і охоро­ною земель полягає у забезпеченні додержання всіма дер­жавними та громадськими органами, а також підприємства­ми, установами, організаціями і громадянами вимог земель­ного законодавства з метою ефективного використання та охорони земель.

Державний контроль за використанням і охороною земель здійснюється Радами народних депутатів, а також Держав­ним комітетом України із земельних ресурсів. Міністер­ством охорони навколишнього природного середовища Ук­раїни та іншими спеціально уповноваженими держав­ними органами.

Система контролю за використанням і охороною земель включає в себе здійснення ведення моніторингу земель.

Відповідно до Земельного кодексу України моніторинг зе­мель представляє собою систему спостереження за станом земель­ного фонду, в тому числі земель, розташованих у зонах ра­діоактивного забруднення, з метою своєчасного виявлення його змін, їх оцінки, відвернення й ліквідації наслідків нега­тивних процесів.

Об'єктом моніторингу земель є весь земельний фонд неза­лежно від форм власності.

Залежно від охоплених територій здійснюється такий моні­торинг земель: глобальний, національний, регіональний, локальний.

Моніторинг земель складається із систематичних спостере­жень за станом земель (зйомки, обстеження, вишукування, виявлення змін, а також оцінки: стану використання угідь, полів, ділянок; процесів, пов'язаних із змінами родючості грунтів (роз­виток водної і вітрової ерозії, втрата гумусу, погіршення структури фунту, заболочення і засолення), заростання сільськогосподарських угідь, забруднення земель пестицида­ми тощо.

Спостереження за станом земель залежно від терміну та періодичності їх проведення поділяються на: базові (вихідні, що фіксують стан об'єкта спостережень на момент початку ведення моніторингу земель): періодичні (через рік і більше); оперативні (фіксують поточні зміни).

Стан земельного фонду оцінюється шляхом аналізу ряду послідовних спостережень і порівнянь одержаних показників.

Здійснення моніторингу земель забезпечує Держкомзем за участю Мінприроди, Мінсільгосппроду, Української академії аграрних наук, Національного космічного агентства та інших заінтересованих міністерств і відомств.

Основою технічного забезпечення моніторингу є автома­тизована інформаційна система.

Інформація, одержана під час спостережень за станом земельного фонду, узагальнюється по районах, містах, об­ластях, Республіці Крим, а також по окремих природних комплексах і передається в пункти збору автоматизованої Інформаційної системи обласних, Київського й Севасто­польського міських управлінь земельних ресурсів і Коміте­ту із земельних ресурсів і земельній реформі Республіки Крим.

За результатами оцінки стану земельного фонду склада­ються доповідні, прогнози та рекомендації, що подаються до місцевих органів державної виконавчої влади, органів місцевого й регіонального самоврядування та Держкомзему для вжиття заходів до відвернення і ліквідації наслідків нега­тивних процесів.