Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
HGU / ТГУ методичка майже укр мовою.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
3.33 Mб
Скачать

8.3. Загальні рекомендації з вибору типу пальників для промислових печей

У великих нагрівальних печах (з великим об'ємом робочого простору) рекомендуються двохпровідні пальники,які дають розтягнутий факел і забезпечують рівномірний розподіл температури в об'ємі. У малих нагрівальних печах зазвичай використовують короткополум'яні пальники як інжекційні середнього тиску, так і двохпровідні різних типів.

У термічних печах можуть використовуватися пальники будь-яких типів, що забезпечують повне спалювання газу. Необхідно, однак, мати на увазі, що діапазон регулювання теплового навантаження термічних печей може досягти 1:10, а температура в робочому просторі може бути нижчою температури стійкого горіння природного газу, що сильно ускладнює організацію сталого спалювання палива. Для отримання рівномірного нагріву у деяких конструкціях печей газ спалюється за допомогою великої кількості пальників невеликої продуктивності, але при цьому ускладнюється обслуговування таких печей.

За наявності у печі рекуператора встановлення інжекційних пальників практично виключається, тому що, по-перше, опір рекуператора ускладнює нормальну роботу пальника, по-друге, при зупинці печі (при вимиканні пальника) повітря перестає проходити через рекуператор, який може прогоріти.

Підігрів повітря до 400 ... 150 практично не впливає на вибір типу пальника. Але необхідно враховувати, що об'єм повітря при нагріванні збільшується і при збереженні тиску вагова витрата повітря знижується, а отже, знижується теплопродуктивність пальники.

При температурах повітря понад 400 потрібно застосовувати пальники спеціальних конструкцій з водоохолоджувальними носиками або пальниковими плитами з жароміцних сплавів. При подачі до печі газу низького тиску (<5000 Па) зазвичай використовують двохпровідні пальника, при подачі газу середнього тиску - як двохпровідні, так і інжекційні.

Застосування двопровідних пальників призводить до додаткових витрат електроенергії на привід вентилятора (вартість тепла збільшується на 10 ... 15%). Однак це збільшення компенсується установкою рекуператора з температурою підігріву повітря до 150 ... 250.

При установці великої кількості пальників невеликої продуктивності легше забезпечити рівномірний нагрів металу і уникнути нагріву окремих ділянок кладки і металу, але при цьому ускладнюються експлуатація та автоматизація печі, тому слід прагнути до встановлення меншої кількості пальників, але не на шкоду необхідної рівномірності нагріву.

В автоматизованих печах пальники об'єднуються в групи по зонах регулювання, зміна витрати газу та повітря здійснюється зазвичай для всієї групи, тому необхідно забезпечувати максимально можливу рівномірність розподілу витрат газу і повітря між окремими пальниками зони. Діапазон стійкої роботи двопровідних пальників, регульованих автоматично, значно скорочується. У цьому випадку повинні здійснюватися спеціальні заходи щодо забезпечення надійної та безпечної експлуатації автоматизованих печей.

Підбір газопальникових пристроїв проводиться за типовими альбомами або довідковою літературою.

Газ до всіх пальників великої продуктивності підводиться за допомогою коліна, забезпеченого оглядовим патрубком.

Соседние файлы в папке HGU