Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
HGU / ТГУ методичка майже укр мовою.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
3.33 Mб
Скачать

115

Передмова

Основним видом численних паливно-енергетичних ресурсів, які найбільш широко використовуються в промисловій індустрії та житлово-комунальному господарстві, є газове паливо, зокрема природний газ. Ресурси використання природного газу у світі дуже різноманітні, але не безмежні. Як паливо газ володіє безліччю цінних властивостей. Так, природний газ, що видобувається на більшості газових родовищ Російської Федерації, не містить сірки, отже, при його горінні не відбувається утворення діоксидів сірки, що значно покращує екологічні показники продуктів згорання; газ має досить високу теплоту згоряння через високий вміст природного метану (95-98%) і мізерно низький вміст баластних домішок; відсутність оксиду вуглецю в складі природного газу робить цей газ на відміну від штучних газів(доменний, коксовий) нетоксичним для людини.

Природний газ може використовуватися не тільки в якості палива, але і як цінна сировина для хімічної промисловості. У зв'язку з цим особливо гостро стоїть питання про раціональне (економномне) застосування природного газу та інших видів енергетичних ресурсів в якості палива. Як відомо, теплова енергія утворюється в результаті хімічної реакції горіння, тобто сполучення органічної складової,яка входить до хімічного складу палива, з киснем повітря. Із 100% виділеної теплової енергії, як показують практичні дослідження промислових печей, в результаті проходження хімічних реакцій горіння більша її частина втрачається. Втрати теплової енергії обумовлені в більшій мірі недосконалістю конструкцій промислових печей. Частина теплової енергії втрачається через зовнішні огородження камери згоряння промислової печі, частина - у вигляді променистої енергії, вибивається з відкритих дверцят в момент завантаження і вивантаження деталей і т. д., а більша частина загальних втрат теплової енергії виноситься з потоком продуктів згоряння. Цим обумовлюється надзвичайно низький ККД всіх промислових печей - 15-25%, а то й ще нижче.Звідси очевидно, що зниження втрат теплової енергії тільки за рахунок рішень, спрямованих на відбір теплової енергії з подальшим її корисним використанням, призведе до значної економії паливно-енергетичних ресурсів країни.

Головною метою вивчення курсу «Енергозбереження та економія енергоресурсів в системах теплогазопостачання (ТГП)» є поглиблене вивчення основних питань раціонального використання енергетичних ресурсів в промисловій індустрії та житлово-комунальному господарстві. Оволодіння теоретичними знаннями і практичними навичками допомагає фахівцям приймати грамотні технічні рішення щодо складання (компонування) схем використання вторинних енергетичних ресурсів в системах теплогазопостачання (ТГП), що підвищують коефіцієнт використання теплової енергії і палива. У процесі вивчення спеціального курсу студенти в курсовій роботі виконують тепловий розрахунок прийнятої теплової схеми відбору теплової енергії газів, що виходять з промислової печі, з подальшим використанням цієї енергії. Студент повинен технічно грамотно та науково обгрунтовано розробляти рішення щодо вибору схем використання вторинних енергетичних ресурсів. При роботі необхідно керуватися відповідними правилами Ростехнагляду РФ, СНиП, законом РФ «Про енергозбереження» та іншими нормативними документами.

Соседние файлы в папке HGU