Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 4 (30-41).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
62.98 Кб
Скачать

Випробування апостолів

Сам Господь випробовував своїх учнів, коли спав під час грози, схилившись на узголов'я, бо здійснив диво, здатне присоромити навіть нечестивих. Прокинувшись, Він заборонив морю і приборкав бурю, і тим самим з повною очевидністю довів дві речі: по-перше, що буря на морі була викликана не стільки вітром, як страхом перед Господом, який перетинав море (Пор. Мат. 14:26; Мар. 6:48; Іван 6:19), а по-друге, що Господь, який приборкав бурю, є не створіння, але Творець. (Атанасій Олександрійський «Святкові послання»)

Попутники Слова

Вони розбудили Слово, що плило з ними на човні, і море негайно вляглося, підкоряючись своєму Панові. Вони ж, будучи врятовані, стали проповідниками і вчителями, розповідаючи про чудеса, скоєні нашим Спасителем, і закликаючи нас наслідувати їх приклад. (Атанасій Олександрійський «Святкові послання»)

«Він спав на кормі на узголов’ї» (4:38)

Сон Бога

Він стомлений (Пор. Іван 4:6), але є упокоєнням для втомлених і обтяжених (Пор. Мат. 11:28). Він обтяжений сном (Пор. Мат. 8:24; Лук. 8:23), але парить над безоднею, забороняє вітрам, робить легким потопаючого Петра (Мат. 8:26; 14:25-32; Мар. 4:39, 6:48-51). (Григорій Назіанзин «Про Сина» (Слово 29))

Даючи час їх страхові

Якби це сталося під час Його неспання, вони або не злякалися б, або не кликали б на допомогу, або не подумали б, що Він може сказати щось подібне (маються на увазі слова Ісуса, коли Він утихомирює вітер і море). Тому Він спить - щоб дати час їх страхові, щоб відчуття того, що відбувається зробити в них виразнішим. Адже не однакову силу має те, що відбувається з чужим тілом і зі своїм власним. (Кирило Олександрійський «Коментарі на Євангеліє від Луки»)

«І, вставши, Він вітрові заборонив» (4:39а)

Виконання пророцтв

Коли Він утихомирює бурхливі хвилі, збуваються слова пророка Авакума: Побачивши Тебе, кинулися води (Ав. 3:10). Коли ж море заспокоюється, то виконуються слова пророка Наума: Заборонить Він на морю, і воно висихає (Наум 1:4). (Тертуліан «Проти Маркіона»)

«Хто ж це такий» (4:41а)

Божественна і людська природа Христа

Корабель ніс Його людську сутність, велич же Його Божества несли і корабель, і все, що було на ньому. Однак для того, щоб показати, що Його Людство теж не потребує корабля - дошки якого поєднав і скріпив між собою тесля, Він, будучи Творцем всього творіння, зробив твердими води і скріпив їх, підкоривши під Свої ноги. Подібно до того, як Господь зміцнив руки Симеона-священика, щоб вони могли тримати його у храмі (Лук. 2:25-35), так Він згодом зміцнив ноги Симона-апостола, щоб вони могли утримати його на воді (Пор. Мат. 14:31). Таким чином ім'я, яке носило Первородного в храмі, зробилося ім'ям, яке Первородний поніс, будучи в морі. (Єфрем Сирін «Проповідь про Господа нашого»)

«І вітер і море слухняні Йому» (4:41б)

Розбуди Христа!

Ти почув лайку - це вітер, ти розгніваний - це течія. Дме вітер, піднімаються хвилі, твій корабель в небезпеці, в небезпеці серце твоє, серце тремтить. Почувши лихослів'я, ти хочеш відплатити тим же. І ось, відплативши і зробивши іншому зло, сам зазнав аварію корабля. Чому так? Тому, що Христос в тобі спить. Що означає «Христос в тобі спить»? Що ти забув Христа. То ж розбуди Христа, згадай про Нього, і прокинеться в тобі Христос ... Народилася спокуса - це вітер, ти в розпачі - це хвилі. Буди Христа, і Він буде з тобою говорити. Хто ж це такий, що вітер і море слухняні Йому? (Пор. Мат. 8:27; Лук. 8:25). (Августин Гіппонський «Проповіді»)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]