Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 14 (22-25).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
55.81 Кб
Скачать

Їжа духовна

Так як Він є духовним Адамом, потрібно було, щоб і народження було духовним, як і їжа. Але оскільки ми до певної міри двоїсті і складні, то слід, щоб і народження було двояким, і їжа - складною. Тому нам дане народження водою і Духом (я кажу про святе хрещення) (Пор. Іван 3:5), а їжа наша - Сам хліб життя, Господь наш Ісус Христос, Який зійшов з небес (Іван 6:35, 48, 51). Бо Він, маючи намір прийняти за нас добровільну смерть, в ніч, коли віддавав Себе, заповідав святим Своїм учням і апостолам Новий Завіт (Пор. Лук. 22:20.), і через них – всім, хто вірує в Нього. Споживши зі Своїми учнями стару паску в світлиці святого і славного Сіону і виконавши Старий Завіт, Він умиває ноги учням (Іван 13:4-12), показуючи знак святого хрещення. Потім, переломивши хліб, Він передає їм, кажучи: «Прийміть, їжте, це є тіло Моє, що за вас ламається на відпущення гріхів» (Пор. Мат. 26:26). (Іван Дамаскин «Виклад віри»)

«Потім узяв чашу, воздав хвалу, дав їм» (14:23а)

Таїнство Слова

Перед словами Христа посудина заповнена вином і водою, але коли діють слова Христа, в ній вже Кров, що відкупляє людей. Бачите, як слова Христові можуть змінювати всі речі? Потім і Сам Господь Ісус свідчив нам, що ми приймаємо Тіло і Кров Його. Невже ми повинні сумніватися в вірі і в Його свідченні? (Амвросій Медіоланський «Про таїнства»)

«Це є Кров Моя Нового Завіту, що за багатьох проливається» (14:24)

Святиня радості

Він поблагословив вино, сказавши: «Прийміть, пийте - це є Кров Моя». Кров винограду, Слово, «що за багатьох проливається на відпущення гріхів» (Пор. Мат. 26:28), святиня радості (Пор. Бут. 49:11; Сир. 50:15-16). (Климент Олександрійський «Педагог»)

Вино і Кров

Він Сам говорить про Кров Свою: до освячення називає її якось інакше, після освячення - Кров'ю; ти ж кажеш: «Амінь», тобто: «Це вірно». Тож нехай розум всередині тебе визнає те, що уста промовляють; нехай серце відчує те, що слова виражають! (Амвросій Медіоланський «Про таємниці до новопосвячених»)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]