Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 14 (22-25).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
55.81 Кб
Скачать

«Прийміть, їжте, це є тіло Моє» (14:22 б) Освячення створеного

Наставляючи учнів приносити Богові первістки Його творінь - не тому, що Він їх потребує, а тому, щоб самі не були безплідними і невдячними - Він узяв створене - хліб, і подякував, кажучи: Це є Тіло Моє. Так само і чашу, яка є також із створеного, як і ми, Він назвав Кров'ю Своєю, навчивши новому приношенню Нового Завіту (Пор. Мат. 26:26-28; Лук. 22:19-20; 1 Кор. 11:23-25). Від Його апостолів Церква прийняла і дає нагороду у всьому світі Богу, що дає нам їжу, первістки дарів Його в Новому Завіті. (Іриней Ліонський «Проти єресей»)

Про Тіло Ісуса

Оголосивши, що Він хоче їсти пасху - чого ж ще міг забажати Бог? - Він, взявши хліб і роздаючи його учням, назвав його Своїм Тілом: Це є Тіло Моє, тобто образом тіла Свого (Мат. 26:26; Map. 14:22; Лук. 22:19; 1 Кор. 11:24). Але хліб не міг би бути образом, якби не існувало перше істинного тіла. Зазвичай пуста річ, тобто привид, не може мати образу. Або якщо Він зробив хліб Своїм Тілом, оскільки не мав тіла, тоді Йому належало за нас віддати хліб. Маркіон говорить про примарність Його тіла і не побоявся би стверджувати, що на хресті був розп'ятий хліб! Чому ж тоді Ісус називає хліб Своїм Тілом? Чи не краще гарбуз, який у Маркіона замість серця? (Тертуліан «Проти Маркіона»)

Хліб і вино

Той хліб, який Бог Слово визнає Своїм Тілом, є Словом, що живить душі. Слово, що виходить від Бога, хліб від хліба небесного, що перебуває на столі нашому, про який сказано: Готуєш стіл для мене перед моїми противниками (Пс. 22:5). І питво, яке Бог Слово визнає Своєю Кров'ю, є Словом, яке напуває і п'янить серця тих, хто п'є з чаші ... Це пиття - плід істинної виноградної лози (Пор. Map. 14:25; Іван 15:1) ... кров того виноградного плоду, який був посланий під прес страждання і виніс звідти це пиття. Так і хліб є словом Христа, пророслим з пшеничного зерна, яке, будучи кинутим в землю, принесло рясні плоди (Мат. 13:8; Map. 4:8; Лук. 8:8). Бог Слово називав Своїм Тілом не той зримий хліб, який тримав у руках, а слово, в таїнстві якого хліб був переламаний. І не видимий напій Він називав Своєю Кров'ю, а слово, в таїнстві якого Кров була випита. Бо Тілом Бога Слова або Його Кров'ю, що ще може бути, як не слово, яке живить і бадьорить серця? Чому ж Він не сказав: «Це - хліб Нового Завіту», а сказав: Це є Кров Моя Нового Завіту? (Мат. 26:28; Map. 14:24; Лук. 22:20; 1 Кор. 11:25) Тому що хліб - слово праведності, куштуванням якого душі живляться, в той час як Кров - слово знання Христа згідно таїнства Його народження і страждання. (Оріген «З коментарів на Євангеліє від Матвія»)

Хліб, освячений Словом

Ти хочеш знати, як хліб освячується словами небесними? Дослухайся до слів. Священик говорить: «Сотвори для нас цю жертву, словесну, розумну, приємну, що є образом Тіла і Крові Господа нашого Ісуса Христа. У день перед стражданнями Він узяв у Свої святі руки хліб, споглянув на небо, на Тебе, Святий Отче всемогутній, Боже вічності, і, віддаючи подяку, поблагословив, і розламав хліб, передаючи його апостолам і учням Своїм, кажучи: Прийміть, їжте, це є Тіло Моє, що за вас ламається» (1 Кор. 11:24). Зауважте: до освячення - це хліб, але в поєднанні зі словами Христа - це Тіло Христове. (Амвросій Медіоланський «Про таїнства»)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]