Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб зош по ДЕТ.МАШИН липень2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
9.68 Mб
Скачать

22. Опис установки для проведення лабораторних досліджень

Установка для визначення коефіцієнтів тертя у пасових передачах складається із зварної рами 1, виконаної з труб прямокутного профілю. В нижній частині рама має форму зрізаної чотирьохкутної піраміди, яка у верхній частині переходить у форму паралелепіпеда. На рамі за допомогою двох пластин 2 та стяжних болтів 3 кріпляться змінні шківи 4. Шківи 4 виготовлені зі сталі, силуміну або пластмаси і мають плоску або клинову робочу поверхню для дослідження плоскопасових та клинопасових передач .

Елемент досліджуваного пасу 5 за допомогою гвинтів 7 з'єднується кінцями із силовимірювальним пристроєм 8, який виготовлено у вигляді двох точних динамометрів, що мають межі заміру сили 0...5000 Н. Контроль сили попереднього натягу паса та зусилля у набігаючій і збігаючій вітках здійснюють за допомогою двох індикаторів годинникового типу. Індикатори 9 через траверсу 10, що має вигляд балки, виготовленої з прокатної сталі швелерного перерізу, з'єдної з навантажувальним пристроєм. До траверси 10 приєднано навантажувальний пристрій, який має форму гвинта 11 з гайкою 12, яка приводиться в рух за допомогою штурвала з трьома ручками. Навантажувальний пристрій має два диски 14, що забезпечують осьове зміщення А та поворот осей <р досліджуваних передач. Змінний шків 4 за допомогою вісі 17 чотирма болтами 15 та двома кронштейнами 16 кріпляться до повздовжніх брусів рами 1.

Працює установка так. Спочатку підбирають досліджувану пару шків пас. Шків може бути з клиновими канавками або з плоскою робочою поверхнею. Матеріалом шківа може бути сталь, чавун, силумін або пластмаса. Визначають попередній натяг паса за такою залежністю для плоских пасів (2.2.1)

або для клинових пасів (2.2.2)

де - напруження попереднього натягу для плоских пасів

= 1,6; 1,8; 2,0; 2.2; 2,4 МПа

- напруження попереднього натягу для клинових пасів

=0,9; 1,2; 1,5; 2,0; 2,6 МПа

- ширина плоского паса, мм;

- товщина плоского паса, мм;

А'- площа попереднього перерізу клинового паса, мм3.

Розбиваємо одержане значення на чотири точки 0,25 ; 0.5;

0,75 та повне значення .

Користуючись тарувальними графіками визначаємо покази індикаторів для встановлення попереднього натягу паса.

За допомогою навантажувального пристрою здійснюємо попередній натяг паса. При цьому пластини 2 повинні розміщуватись горизонтально.

Провертаємо за пластини 2 досліджуваний шків 4 на кут 250... градуса і фіксуємо при цьому показники індикаторів. Натяг у набігаючій вітці буде , а у збігаючій - . Залежність між ними згідно формули , виведеної Л. Ейлером буде така:

(2.2.3)

Так як кут обхвату ведучого шківа , то звідси можна знайти коефіцієнт тертя в досліджуваній пасовій передачі

(2.2.4)

  1. ПЕРЕЛІК ОБЛАДНАННЯ, ВИМІРЮВАЛЬНИХ ПРИЛАДІВ ТА ІНСТРУМЕНТІВ

Для дослідження виділяються зразки різних типів пасів, що укомплектовані спеціальними вушками для з'єднання їх із силовимірювальними пристроями та досліджувані шківи, виготовлені з різних матеріалів (сталь, чавун, силумін, пластмаса). За допомогою штангенциркуля 0...150 мм (ціна поділок 0,1 мм) визначають розміри попереднього перерізу досліджуваного паса. Для зміни досліджуваних пасів та шківів використовують набір гайкових ключів. Для контролю сили попереднього натягу та зусилля у набігаючій та збігаючій вітках використовується силовимірювальний пристрій у вигляді двох динамометрів з індикаторами годинникового типу, (ціна поділок 0,01 мм).

  1. ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ РОБОТИ

4.1. Одержати у викладача елементи пасів та шківи, на яких буде

проводитись дослідження.

4.2. За допомогою штангенциркуля визначити розміри та обчислити

площу поперечного перерізу досліджуваних пасів.

4.3. Користуючись залежністю визначити силу

попереднього натягу досліджуваних елементів паса (тут вибирають за

вказівкою викладача), а площу А визначають підрахунками, або

користуючись таблицями (для клинових пасів).

4.4. За допомогою тарувальних графіків визначають покази

індикаторів динамометрів, при яких буде досягнуто повне значення сили

попереднього натягу.

4.5. Розбивають повні значення сили на 0,25; 0,5; 0,75 та і встановлюють для таких значень покази індикаторів годинникового типу.

4.6. Збирають установку з досліджуваними шківами та елементами пасів.

4.7. Обертаючи штурвал навантажувального пристрою за годинниковою стрілкою, досягають положення 0,25 обома

індикаторами.

4.8. Провертають за допомогою пластин досліджуваний шків на 25°...45° і контролюють при цьому покази індикаторів.

4.9. Повертають досліджуваний шків в протилежному напрямку також на кут 25°...45° до встановлення пластин в горизонтальній площині.

4.10. Повторюють пункти 4,7...4...9 для положень 0,5; 0,75; та і контролюють покази індикаторів, що відповідають силам , та .

4.11. Переводять покази індикаторів за допомогою тарувальних графіків у силові параметри (Н).

4.12. Обчислюють значення коефіцієнтів тертя та (для клинових пасів).

4.13. Після закінчення досліджень розвантажують досліджу вальнші пристрій, знімають досліджувальні паси і шківи, а інструменти і досліджувані матеріали повертають викладачу. Наводиться порядок на робочому місці.