Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат Аудит.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
535.55 Кб
Скачать

Національний університет біоресурсів і природокористування України

Кафедра стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції

РЕФЕРАТ

з дисципліни: аудит та сертифікація

на тему:

Аудиторська діяльність в Україні

Студента _______________________курсу

групи

напряму підготовки

спеціальності

Викладач:

Оцінка за національною шкалою:

Кількість балів:

Оцінка ECTS:

Київ – 2014 р.

План

1.1. Поняття аудиторської діяльності та її правове забезпечення

1.2. Суб'єкти аудиторської діяльності

1.3. Управління аудиторською діяльністю

1.1. Поняття аудиторської діяльності та її правове забезпечення

Аудиторська діяльністьце безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик підприємницька діяльність щодо надання аудиторських послуг із метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними і юридичними особами, зареєстрованими як суб'єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодав­ством.

Основними нормативними документами, що визначають головні засади ауди­торської діяльності, є Закон України "Про аудиторську діяльність", Національні стандарти аудиту та Кодекс професійної етики аудиторів України.

Закон України "Про аудиторську діяльність" визначає:

- поняття аудиторської діяльності;

- суб'єктів аудиторської діяльності, їхні права, обов'язки, спеціальні вимоги і відповідальність;

- порядок надання аудиторських послуг;

- управління аудиторською діяльністю;

- інші питання.

Понятійний інструментарій аудиторської діяльності за Законом України "Про аудиторську діяльність" показаний на рис. 1.1.

Згідно з Законом України "Про аудиторську діяльність", до аудиторської діяль­ності належить організаційне і методичне забезпечення аудиту, практичне виконан­ня аудиторських перевірок (аудиту) та надання інших аудиторських послуг.

Аудиторська діяльність у сучасному розумінні має багатовікову історію в світі та 10-річну практику в Україні. Послуги, що надаються незалежними аудиторами, є до­сить різноманітними.

Рис. 1.1. Понятійний інструментарій аудиторської діяльності за Законом України “Про аудиторську діяльність”

За національним законодавством

На жаль, національне законодавство обмежує рамки аудиту аудитом фінансової звітності, всі інші перевірки належать до аудиторських послуг.

Згідно з Законом України "Про аудиторську діяльність", аудит — це перевірка публічної бухгалтерської звітності, обліку, первинних документів та іншої інформа­ції щодо фінансово-господарської діяльності суб'єктів господарювання з метою визначення достовірності їхньої звітності, обліку, його повноти і відповідності чин­ному законодавству та встановленим нормативам. При цьому закон уточнює, що публічна бухгалтерська звітність складається з аудиторського висновку, балансу, зві­ту про фінансові результати, іншої звітності в межах відомостей, які не становлять комерційної таємниці й визначені законодавством для надання користувачам та публікації.

Поряд із проведенням аудиту національні нормативи передбачають супутні аудиту послуги: оглядову перевірку, операційну перевірку та компіляцію (трансформацію обліку).

Оглядова (експрес) перевірка — це перевірка фінансової звітності без детального вивчення системи внутрішнього контролю й обліку підприємства, без перевірки пер­винної документації на достовірність. Оглядова перевірка фінансової звітності, яка проводиться професійною аудиторською фірмою, полягає у здійсненні небагатьох конкретних тестів системи внутрішнього контролю та показників статей опублікова­ної фінансової звітності. Оглядова перевірка, як випливає з її назви, в основному обмежується оглядом (аналізом) систем контролю та середовища контролю, що до­повнюється проведенням аналітичних оглядових процедур.

Операційна перевірка проводиться аудитором з окремих питань за домовленістю з клієнтом. Узгоджені між аудитором і клієнтом процедури перевірки здійснюються з метою задоволення інтересів клієнта стосовно дослідження інформації з окре­мих питань.

Компіляція (трансформація бухгалтерського обліку) — це здійснення процедур трансформації обліку за іншими обліковими стандартами. Така робота складається зі скороченого обсягу деталізації даних і закінчується створенням зручних у вико­ристанні, зрозумілих таблиць та фінансової звітності.