Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
=3 курс= МП - Методичка.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
499.71 Кб
Скачать

1, 4, 5, 9, 10 У 5 семестрі.

Перший змістовий модуль – розділ.

Теоретичні засади муніципального права

Програмовий зміст

Тема 1. Муніципальне право як галузь права України

Поняття муніципального права як галузі законодавства. Предмет муніципального права та його співвідношення з предметами конституційного, адміністративного, фінансового, цивільного права. Принципи муніципального права. Муніципально-правові норми та інститути. Муніципально-правові відносини, їх види та характеристика. Зміст муніципально-правових відносин. Джерела муніципального права. Система муніципального права як комплексної галузі права. Муніципальне право як наукова та навчальна дисципліна.

Муніципальне право як наука. Функції науки муніципального права. Методологія науки муніципального права. Джерела науки муніципального права. Роль науки муніципального права в процесі здійснення муніципальної реформи в Україні. Становлення муніципального права та імплементація європейського муніципального права.

Тема 2. Основні теорії походження місцевого самоврядування

Основні теорії (концепції) місцевого самоврядування. Класичні і перехідні системи місцевого самоврядування та муніципального права. Теорія вільної громади. Громадська теорія місцевого самоврядування. Державницька теорія організації місцевого самоврядування. Теорія дуалізму муніципального управління. Теорія соціального обслуговування. Соціал - реформістські муніципальні концепції організації місцевої влади.

Муніципальні системи зарубіжних країн. Англосаксонська модель місцевого самоврядування. Французька модель місцевого самоврядування. Місцеве (комунальне) самоврядування Німеччини. Основні форми організації місцевого самоврядування в США. Радянська модель.

Тема 3 Історія розвитку місцевого самоврядування в Україні

Еволюція інститутів самоврядування в Україні. Проблеми періодизації. Період зародження і становлення вітчизняних форм територіального самоврядування в Україні. Розвиток станового самоврядування. Період Магдебурзького права та козацької демократії в Україні. Конституція гетьмана П.Орлика 1710р. про місцеве самоврядування. Самоврядування у Гетьманській Україні до кінця XVIII ст. Розвиток місцевого самоврядування в Україні як складової частини Російської Імперії. Земський рух в Україні. Місцеве самоврядування в Україні в 1-й чверті XX сторіччя. Реформи П.А.Столипіна та місцеве самоврядування. Спроби реформування місцевого самоврядування Тимчасовим Урядом (1917р.). Місцеве самоврядування в Україні за часів Центральної Ради. Політико-правові основи організації і функціонування місцевої влади в Україні за радянських часів.

Місцеве самоврядування в Україні після проголошення незалежності (1991—1996рр.). Місцеве самоврядування за Конституцією України 1996р.

Поняття і правова природа міжнародних стандартів місцевого самоврядування. Європейська Хартія місцевого самоврядування 1985р. Сприйняття Україною міжнародно-правових стандартів місцевого самоврядування і місцевої демократії.

Перспективи розвитку місцевого самоврядування в Україні. Роль місцевого самоврядування у вирішенні питань місцевого і загальнодержавного значення.