Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
=3 курс= МП - Методичка.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Питання для обговорення:

  1. Поняття і види повноважень органів і посадових осіб місцевого самоврядування.

  2. Сесія - головна організаційно-правова форма діяльності місцевих рад.

  3. Порядок підготовки і проведення сесій місцевих рад.

  4. Порядок утворення і система постійних та тимчасових комісій місцевих рад.

  5. Організація роботи виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради.

  6. Повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

  7. Організація роботи обласної та районної ради та їх виконавчих апаратів.

  8. Акти органів місцевого самоврядування їх посадових осіб.

Контрольні питання:

  1. Поняття і види повноважень органів і посадових осіб місцевого самоврядування.

  2. Повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, їх види та межи.

  3. Особливості повноважень обласних та районних рад.

  4. Акти органів місцевого самоврядування їх посадових осіб.

Практичні завдання:

Задача:

1. На сесії міської ради було прийнято рішення про проведення консультативного референдуму щодо надання місту спеціального статусу - міста республіканського значення. Міський прокурор опротестував рішення ради і вимагав його скасувати. У відповіді прокурору міський голова зазначив, що референдум матиме носити консультативний характер, тому міська рада має право приймати рішення про його проведення.

Чи відповідає рішення міської ради вимогам законодавства щодо проведення місцевого референдуму? Які питання можуть бути предметом місцевого референдуму?

2. Вуличний комітет звернувся до секретаря міської ради з вимогою провести слухання з питань екологічних проблем міста. Секретар міської ради відмовив вуличному комітету, пояснивши, що слухання проводяться за вимогою не менш як 300 членів територіальної громади і пропозицію про проведення слухання слід попередньо узгодити з виконавчим комітетом міської ради.

Прокоментуйте дії вуличного комітету і секретаря міської ради. Як відбувається організація слухань у місцевій раді?

3. На сесії обласної ради було прийнято рішення про утворення тимчасової контрольної комісії для здійснення контролю за виконанням обласного бюджету і вивчення питання про стан агропромислового комплексу області. До складу комісії були включені заступник голови обласної ради, заступник обласного прокурора, голова постійної комісії з питань бюджету і фінансів обласної ради, фінансові експерти. Тимчасова контрольна комісія звернулася до голови обласної державної адміністрації з вимогою надати звіт про хід виконання обласного бюджету. Голова обласної державної адміністрації відмовився виконувати вимоги тимчасової контрольної комісії і звернувся до суду з вимогою скасувати рішення обласної ради.

Дайте юридичний аналіз ситуації. Чи відповідають рішення обласної ради і дії голови обласної державної адміністрації вимогам чинного законодавства? Який порядок утворення тимчасових контрольних комісій місцевих рад?

Методичні рекомендації

Конституція України, Закон про місцеве самоврядування та інші закони наділяють місцеві ради повноваженнями — правами і обов'язками, які випливають із завдань і функцій місцевого самоврядування на відповідній території. Студент повинен чітко завсоїти такі поняття: «функції», «компетенція», «повноваження». Оскільки функції представницьких органів — це основні напрями і види їх діяльності на місцевому рівні, то критеріями класифікації можуть бути основні елементи такої діяльності, тобто об'єкти, суб'єкти, способи, засоби, форми діяльності. Відповідно до різних сфер, тобто об'єктів діяльності розрізняють політичні, економічні, соціальні, культурні, екологічні як внутрішні об'єктні функції.

За способами й засобами діяльності рад розрізняють представницьку, нормотворчу, фінансово-бюджетну, контрольну, матеріально-технічну, оборонну та інші функції.

Залежно від спрямованості муніципальної діяльності представницьких органів окрім внутрішніх об'єктних функцій розрізняють ще зовнішні об'єктні функції — зовнішньоекономічну, зовнішньосоціальну, зовнішньокультурну, зовнішньоекологічну.

За суб'єктами, тобто органами, які здійснюють муніципальну діяльність, розрізняються функції сільських, селищних, місцевих рад, районних і обласних рад.

Найбільш поширеним видом класифікації функцій представницьких органів місцевого самоврядування є способи і засоби їх діяльності, які необхідні для реалізації через повноваження відповідних рад перерахованих функцій.

Предметним відображенням функцій є повноваження органів місцевого самоврядування. Термін «повноваження» звичайно визначається як офіційно надане кому-небудь право певної діяльності, ведення справ.

Семінар 7. Правовий статус і організація роботи депутатів місцевих рад. (2 години)