Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
=3 курс= МП - Методичка.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Маріупольський державний університет

Кафедра конституційного, адміністративного та міжнародного права

Затверджую

Проректор з навчальної роботи

_____________ Ю.О. Волошин

«___» ____________2012 року

Програма навчальної дисципліни

МУНІЦИПАЛЬНЕ ПРАВО

для студентів денної форми навчання

спеціальності 6.030402 „Правознавство”

Маріуполь - 2012

УДК 342.553(477) (073)

ББК 67.400.7(4 Укр) я 73

Муніципальне право (для студентів спеціальності „Правознавство” денної форми навчання). Програма навчальної дисципліни. – Маріуполь: МДУ, 2012, 60 с.

Розробник: асистент кафедри конституційного, адміністративного та міжнародного права Бойко Ю.В.

Рецензенти:

д.ю.н., професор Баймуратов М.О.

д.ю.н., професор Волошин Ю.О.

Робоча навчальна програма дисципліни „Муніципальне право” розглянута та затверджена на засіданні кафедри конституційного, адміністративного та міжнародного права МДУ (протокол № ___від __________2012 року).

МДУ, 2012

Структура програми навчальної дисципліни:

  • Опис предмета навчальної дисципліни.

  • Пояснювальна записка.

  • Розподіл годин вивчення дисципліни за модулями.

  • Програмовий зміст розділів та тем за модулями.

  • Теми лекцій та семінарських занять.

  • Плани, методичні рекомендації, рекомендовані джерела до семінарських занять.

  • Завдання для самостійної роботи студентів.

  • Критерії оцінювання навчальної діяльності студентів.

  • Контрольні питання з дисципліни.

  • Список рекомендованої літератури.

Опис предмета навчальної дисципліни

Курс:

підготовка спеціалістів

Напрям,

освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика

навчального курсу

Кількість кредитів ECTS: 3

Модулів: 5

Змістових модулів: 3

Загальна кількість годин: 108

Шифр та назва напрямку: 6.030402

Правознавство

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Професійно-орієнтована дисципліна

Рік підготовки:

5 семестр

Лекції (теоретична підготовка): 34 години.

Семінари: 20 годин.

Самостійна робота: 54 годин.

МКР:1.

Вид контролю: екзамен.

Пояснювальна записка

Проголошення 24 серпня 1991 р. незалежності України створило умови для радикальних демократичних перетворень у нашому суспільстві і державі. Логічним вираженням процесу демократизації є місцеве самоврядування. Конституція України 1996 р. вперше відносить місцеве самоврядування до основ конституційного ладу України та визначає його у якості самостійної форми здійснення народом своєї влади. Тим самим вперше на конституційному рівні закріплено існування незалежної від держави системи влади народу, створеної для вирішення питань місцевого значення.

Становлення законодавства, що регулює відносини в сфері організації і діяльності місцевого самоврядування зумовлює формування нової комплексної галузі права - муніципальне (комунальне) право, що, в свою чергу, призвело до появи нової навчальної дисципліни «Муніципальне право України».

В зв'язку з новизною інституту місцевого самоврядування в Україні в сучасних умовах виникає необхідність у детальній науковій і правовій розробці та вивченні питань щодо природи, системи місцевого самоврядування, функцій і повноважень суб'єктів локальної демократії, основ (механізму) місцевого самоврядування, державних гарантій його здійснення тощо. Така необхідність зумовлена тим, що службовці, які поступають до органів місцевого самоврядування, іноді, не володіють необхідними знаннями в цієї галузі та в цілому у сфері управлінської діяльності. Курс «Муніципальне право України» передбачає як вивчення загальних положень муніципального (комунального) права, так і його окремих інститутів, положень Конституції України щодо місцевого самоврядування, профільного законодавства в сфері місцевого самоврядування та інших джерел муніципального (комунального) права. Тому курс «Муніципальне право України» набуває особливого значення в системі професійної підготовки студентів-юристів.

Навчальна програма «Муніципальне право України» призначена для студентів спеціальності «Правознавство» Маріупольського державного університету. При складанні цієї навчальної програми був врахований досвід викладання аналогічної навчальної дисципліни у Одеський національній юридичній академії; Національній юридичній академії ім. Ярослава Мудрого, Дніпропетровського національного державного університету та інших вищих навчальних закладів.

Метою цієї програми є:

1. Дати студентам систему знань про місцеве самоврядування як природне право територіальної громади на самостійне вирішення питань локального значення, особливий вид публічної влади та специфічний інститут конституційного ладу України.

2.Сприяти вихованню поваги до найважливіших муніципально-правових інститутів, зокрема, територіальних громад, як первинних суб'єктів місцевого самоврядування, органів місцевого самоврядування, місцевих виборів, комунальної служби тощо, а також створити передумови для формування муніципальної культури майбутніх фахівців-правників.

3.Ознайомити майбутніх фахівців з зарубіжним досвідом становлення, розвитку і функціонування інститутів локальної демократії.

Основними завданнями курсу є:

  1. - вивчення теорії організації самоврядної (комунальної, муніципальної) влади та змісту чинного законодавства України про місцеве самоврядування;

  2. - проведення системного аналізу практики застосування законодавства про місцеве самоврядування на рівні окремих територіальних громад;

  3. - ознайомлення з тенденціями розвитку локального нормотворення та правозастосування та відповідними факторами впливу;

  4. - розвиток у студентів навиків самостійної творчої роботи при закріпленні теоретичних знань в процесі проведення семінарських занять.

Викладання курсу «Муніципальне право України» передбачає формування як теоретичних поглядів на місцеве самоврядування, так і максимальне наближення запропонованих наукових концепцій до потреб наступної практичної діяльності випускників - юристів МДУ.