Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
=3 курс= МП - Методичка.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Методи навчання:

Основними формами організації навчання є лекції, семінарські та індивідуальні заняття, а також модульна контрольна робота.

Засвоєння студентами змісту програми навчального курсу «Муніципальне право» здійснюється шляхом модульного навчання та рейтингової системи оцінювання знань. Підсумковий контроль – екзамен.

Програма вивчення дисципліни «Муніципальне право» (для спеціалістів денної форми навчання ) складається з трьох модулів – розділів:

Модуль 1. Теоретичні засади муніципального права.

Модуль 2. Органи місцевого самоврядування: сфера повноважень та організація роботи.

Модуль 3. Гарантії місцевого самоврядування.

Кожен модуль – розділ складається з п’яти функціональних модулів.

Модуль 1-2 (змістовий теоретичний і практичний) – аудиторна робота (лекції та семінарські заняття за відповідними темами).

Модуль 3 – самостійна робота студентів.

Модуль 4 – індивідуальна робота студентів з викладачем.

Модуль 5 – контрольно – оцінювальний (підсумковий контроль – екзамен).

Індивідуальні заняття проводяться у таких формах:

Консультації (тематичні та методичні) проводяться з метою отримання студентом відповіді на окремі питання щодо теоретичного матеріалу змісту модуля – розділу, який вивчається та наданням методичних вказівок щодо організації роботи з вивчення розділу та виконання поставлених завдань.

Індивідуальне завдання – самостійна робота студента спрямована на поглиблення, узагальнення та закріплення знань, які він здобуває в процесі навчання.

Запровадження модульного навчання та рейтингової системи оцінювання знань при вивченні навчальної дисципліни має за мету підвищення якості навчання, посилення мотивації студентів при вивченні основ правознавства, стимулювання їх повсякденної систематичної самостійної роботи, створення умов для прояву кожним студентом потенційних можливостей при засвоєнні змісту матеріалу, а також підвищення об’єктивності оцінювання усіх видів навчальної роботи студента при вивченні зазначеної дисципліни.

Загальна характеристика функціональних модулів.

Змістовий теоретичний модуль – це виклад змісту навчальної дисципліни у формі лекцій.

Змістовий практичний модуль – це проведення семінарських та практичних занять з рейтинговою оцінкою знань студентів.

Модуль самостійної роботи студентів – це самостійне виконання студентами системи завдань, які спрямовані на поглиблене вивчення змісту матеріалу відповідної теми навчальної дисципліни.

Модуль індивідуальної роботи студентів з викладачем – це система консультацій та індивідуальної роботи викладача, яка спрямована на надання науково – методичної допомоги студентам при виконанні ними завдань самостійної роботи, а також перевірка й рейтингова оцінка виконаних студентами завдань.

Контрольно – оцінювальний модуль – це організація модульного та підсумкового контролю з вивчення навчальної дисципліни. Вона передбачає підведення підсумків рейтингових оцінок успішності студента за практичний модуль, модуль самостійної роботи, модуль індивідуальної роботи з викладачем й підсумковий тестовий контроль знань за змістом програми модулів.

Рейтинг – це комплексний показник успішності студента при вивченні дисципліни. Навчальні досягнення студента оцінюються кількісно у балах. Це числовий показник якості його роботи порівняно з максимально можливою кількістю балів та з успіхами однокурсників.

Алгоритм запровадження цієї системи при вивченні дисципліни такий:

  • рейтингова оцінка за опанування студентом програмового змісту дисципліни встановлюється за сумою балів за всі модулі;

  • при вивченні кожного модуля програми навчальної дисципліни, відповідною кількістю балів оцінюється виконання студентом завдань змістового практичного модуля, модуля самостійної роботи студентів, виконання тесту;

  • максимальна кількість балів за вивчення дисципліни складає 100 балів.

МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ: відповіді на лекціях, підготовка до семінарських занять, поточне тестування; модульна контрольна робота.

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ:

Відмінно” – завдання виконано повністю вірно, на питання отримані повні та правильні відповіді, студент продемонстрував знання теоретичного матеріалу, вміння аналізувати конкретні нормативно-правові акти та застосовувати їх щодо вирішення практичних ситуацій, має словник термінів та може розкрити зміст будь-якого з них.

Добре” – на питання отримані правильні відповіді, студент продемонстрував знання теоретичного матеріалу, але при вирішенні практичної ситуації не зміг раціонально використати нормативні акти, добре орієнтується у термінологічному масиві.

Задовільно” – теоретичні знання студента мають деякі прогалини, студент значний час розшукує норму, необхідну для вирішення практичної ситуації, хоча без нормативного підкріплення може розкрити шляхи вирішення проблеми. Студент демонструє невпевнені знання термінологічного апарату навчальної дисципліни.

Незадовільно” – теоретичні знання студента мають значні прогалини, студент не орієнтується у законодавчому масиві, практичну ситуацію вирішує неправильно.

МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: опорні конспекти лекцій; нормативно-правова база.

Програма побудована за вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджена з примірною структурою змісту навчального курсу, рекомендованою Європейською Кредитно-Трансферною Системою (ECTS).