Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
=3 курс= МП - Методичка.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Вивчення даної теми слід розпочинати з розгляду системи місцевогго самоврядування в Україні. Слід зауважити, що первинним суб'єктом місцевого самоврядування і основним носієм його функції і повноважень є територіальна громада. Студенти повинні знати функції і повноваження територіальних громад, механізм їх функціонування, порядок об'єднання територіальних громад різних населених пунктів, форми реалізації громадами своїх прав. Треба зауважити, що громади реалізують свої права на сільських, селищних і міських референдумах, на виборах депутатів сільських, селищних і міських рад, сільських, селищних і міських голів; на громадських слуханнях питань місцевого самоврядування; через місцеві ініціативи тощо.

В результаті вивчення теми студенти повинні чітко розмежовувати функції і повноваження органів і посадових осіб місцевого самоврядування різних рівнів. Особливу увагу студентам слід звернути на повноваження органів місцевого самоврядування по забезпеченню соціально-економічного розвитку населених пунктів та регіонів.

Органам місцевого самоврядування надані права самостійно вирішувати питання місцевого життя, і у встановлених законом випадках – реалізувати повноваження місцевих державних адміністрацій. Виходячи з цього студенти повинні пам'ятати, що місцеве самоврядування одночасно є інститутом як громадського, так і державного управління.

При вивченні взаємовідносин органів місцевого самоврядування з місцевими державними адміністраціями студентам треба звернути увагу на те, які повноваження місцеві державні адміністрації делегують виконкомам сільських, селищних і міських рад, а також обласні і районні ради – обласним і районним державним адміністраціям. Студенти повинні знати і характеризувати механізми взаємодії місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування в економічній, соціальній, культурній сферах, а також чітко виділяти: виключну компетенцію місцевих державних адміністрацій; сумісну компетенцію, коли місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування наділяються

повноваженнями в одній галузі суспільного життя, але мають різні предмети відання; виключну компетенцію органів самоврядування.

Вивчаючи організацію місцевого самоврядування в Україні студенти повинні ознайомитися з механізмом формування і функціонування органів самоорганізації населення та формами добровільного об'єднання органів місцевого самоврядування.

Семінар 5. Організаційно-правові засади участі населення у місцевому самоврядуванні. (2 години)

Питання для обговорення:

1.Основні засади місцевих виборів.

2.Особливості виборів депутатів місцевих рад. Суб'єкти виборчого

З .Види місцевих виборів, порядок і строки їх призначення.

4.Реєстрація кандидатів у депутати та на посаду сільського, селищного, міського голови.

5.Голосування та встановлення результатів виборів депутатів, сільських, селищних, міських голів.

6.Гарантії діяльності місцевих організацій партій (блоків), їх уповноважених осіб, офіційних спостерігачів, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, кандидатів у депутати та їх довірених осіб.

7.3агальні збори громадян за місцем проживання. Положення про загальні збори громадян за місцем проживання в Україні. Місцеві ініціативи.